Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Gastro rođendan: Trideset godina splitskog sandwich bara Rizzo

Rizzovih trideset godina neprekinutog trajanja tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni, pravi je fenomen. I blagoslov za splitske ljubitelje sendviča te turiste koji su ga odavno upisali na svoj menu

Prije nego li se Splitu dogodio turizam, zbog kojeg je od tranzitnog trampulina za doskok do otoka postao “destinacija”, a s njim došli hamburgeri, pizzete i fastfood, grad je imao svega nekoliko gastronomskih adresa vrijednih pažnje za publiku sklonu brzogrizu.  U Tri volta ste recimo mogli (a i danas možete) dobiti sendvič s pravim dalmatinskim pršutom, a u kultnoj Paulini ćevapčiće u lepinji “po splitski”. Točnije – na zgražanje Sarajlija i bosanskih namjernika – s lukom i ajvarom. A onda se prije trideset godina pojavio Rizzo – prvi pravi sandwich bar, ne samo u Splitu, već i najšire shvaćenoj okolici.



Zlatko “Rico” Vrdoljak – brat pokojnog legendarnog rock kritičara Dražena – kao zagrebački student i prijatelj Alberta Papa, dobro je upoznao njegov koncept gradske zalogajnice s nogu pretočen u pravi (i prvi) zagrebački sandwich bar Pingvin. Stoga je već prvi Sandwich bar Rizzo (danas su u Splitu četiri, a pred otvaranjem je i njegova zagrebačka franšiza) svoju ponudu – kao i Pingvin – gradio na vrhunskom netom pečenom pecivu. Naravno, iz vlastite proizvodnje i recepta bez aditiva i umjetnih boja koje su “standard” pekarske konfekcije. Tko god da voli sendviče dobro zna da je svježe i kvalitetno pecivo njihov conditio sine qua non; temelj na kojem se slaže svaki slasni sendvič. Onaj drugi dio su, naravno, namazi, sirevi, suhomesnati (ili pak riblji) naresci i povrće. Sve po želji i ukusu kupca.

Stoga svaki od Rizzovih sendviča – osim glavnih sastojaka poput pršuta, budžole, šunke, pastramija, puretine, piletine, tunja, slanih inčuna, sireva… – odabirom namaza i priloga koji također mogu biti i glavni sastojak sendviča (poput humusa, francuske i pileće salate, salate od tunjevine…) te povrća (salata, krastavci…) može biti unikatan. Ili, bolje je reći, personaliziran po ukusu kupca.

Pravi gastronomski užitak

Kao strastveni ljubitelj sendviča, nema što tu nisam probao. Bilo da je riječ o humusu u toplom pecivu uz koji savršeno pašu fileti usoljenih inčuna nakapani s malo maslinova ulja ili pak o mrsnim sendvičima s kulenom ili pršutom uz pratnju mladog sira. Jer, da podsjetim, sendvič nije tek “brzogrizni” nadomjestak za pravi obrok koji se jede zbog gladi ili očaja već – ne samo za mene – pravi gastronomski užitak.

Na gastronomskoj sceni turističkih gradova na kojoj sve moguće vrste “brzogriz” imaju karakter kometa – brzo bljesnu i još se brze ugase toneći u sivilo rutine i konfekcijske ponude – Rizzovih trideset godina neprekinutog trajanja tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni, pravi je fenomen. I blagoslov za splitske ljubitelje sendviča te turiste koji su ga odavno upisali na svoj menu.

Da ih je kojom srećom – ne samo u Splitu već i diljem obale i na otocima – još više. Uz dobro znanu poruku i poduku: svjetsko, a naše.

Pročitajte još...

Bečki odrezak: Koja je tajna najsočnijeg i najslavnijeg austrijskog jela?

Sigurni smo da ne postoji osoba na svijetu koja nije uživala u okusima ovog svjetski poznatog specijaliteta. Ako slučajno još niste isprobali, nemojte čekati i isprobajte recept koji vam donosimo - jamčimo najsočniji odrezak koji ste ikad probali!

Carsko povrće: Najbolji recepti sa šparogama naših foodblogerica!

Šparoge su najčešće dodatak prefinim receptima u omletima, rižotima i tjesteninama. Postoji gomila recepata, kao i načina pripreme ove namirnice. Mi donosimo top recepte sa šparogama naših foodblogerica

Craft pekarnice su zavladale Zagrebom – ovo su naše omiljene!

Posljednjih godina u Zagrebu otvoreno je niz pekarnica s vrhunskim, craft proizvodima koji odskaču kvalitetom od uobičajene ponude kvartovskih pekara

Čudesan spoj savršenog okusa: Juha od bundeve s narančom

Nadamo se kako ćete uživati u ovom čudesnom spoju namirnica, za čiju vam pripremu neće trebati više od 20 minuta, a savršeno krijepi i dušu i tijelo. Dobar tek!

Povezano

Ovo se ne propušta: Gala večere u režiji najboljih svjetskih i domaćih chefova

Najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala

Nova mjesta u Zagrebu koja posjećujemo za vikend

Prognoza za vikend je loša i zato je idealno istraživati nova mjesta po gradu. Osim što ćete biti unutra i skriveni od kiše, lijepo ćete jesti i piti. Zvuči kao savršen vikend, zar ne? 

Dr.sc. Mirella Žanetić nam je otkrila je li istina da je prženje na maslinovom ulju kancerogeno

Dr. sc. Mirella Žanetić radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja, voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja i ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja

Pokrenite razigranost uz OREO i Xbox i osvojite brojne nagrade

U čast ovog partnerstva, izgled legendardnog crno-bijelog OREO keksa bit će izmijenjen kao hommage Xbox kontroleru, u vidu specijalne serije sa šest različito utisnutih reljefa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime