Subota, 18 studenoga, 2023

Kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom u kuhinji? Pripremite Klementinko mramorčiće!

Uključenost roditelja važna je za djetetovo ponašanje i kasniji razvoj, a jedan od način za zajedničko provođenje vremena može biti i kuhanje. Lidl je predstavio projekt "Skuhaj priče svoje" kojim možete stvoriti svoju personaliziranu pričo-kuharicu. Osim što ćete provesti vrijeme s djetetom, kroz kuhanje ga možete upoznati sa zdravim i kvalitetnim namirnicama

U ovom užurbanom vremenu teško je pronaći vrijeme za sebe, a kamoli ga kvalitetno provesti s djecom i obitelji. Jedan od najboljih načina jest – stvoriti rutinu za svoju djecu i pridržavati je se.Svaki roditelj bi, bez obzira na brojne obveze, trebao odvojiti vrijeme i kvalitetno ga provoditi s djecom – jer ona od najranije dobi imaju potrebu družiti se, igrati i proučavati. Sve navedeno utječe na stvaranje povjerenja, bliskosti i povezanosti između djeteta i roditelja.

Uključenost roditelja važna je za djetetovo ponašanje i kasniji razvoj, a jedan od način za zajedničko provođenje vremena može biti i kuhanje. Lidl je predstavio projekt “Skuhaj priče svoje” kojim možete stvoriti svoju personaliziranu pričo-kuharicu. Osim što ćete provesti vrijeme s djetetom, kroz kuhanje ga možete upoznati sa zdravim i kvalitetnim namirnicama. Ako do sada još niste pokušali sa svojom djecom pripremati obroke, vrijeme je da iskoristite ove jesenske dane za kreativnost i smijeh u kuhinji. 

Kako početi kuhati s djecom?

1/ Upoznajte dijete s kuhinjom

Prvo i najvažnije je dobro upoznati dijete s kuhinjom i svime u njoj. Pokažite im za što se koriste koji lonci i tave, s kojim nožem se što reže, kako se koristi ribež, u čemu se hrana može mjeriti i vagati…

Pažljivo tijekom upoznavanja, odmaknite sve potencijalne opasnosti izvan dohvata – oštro ili teško posuđe, ručke lonaca, vruću hranu i sredstva za čišćenje. Nemojte davati djeci oštre i opasne predmete. Kada ih upoznate sa svim “instrumentima”, objasnite im čemu služi pećnica, zamrzivač i ostali aparati.

 2/ Koristite zabavnu opremu

Pripremite razne alate za svoje dijete, poput dječjih rukavica za pećnicu, šarenog kompleta za pripremu hrane ili jednakih pregača. Možete čak i sami ukrasiti pregače ili kape poput pravog chefa. Objasnite djetetu kako se što priprema i dopustite mu da se igra sa sastojcima. Dopustite mu da kida zelenu salatu, važe bademe ili namjesti sat koji odbrojava. Jedan od zabavnih predmeta može biti i personalizirana pričo-kuharica “Skuhaj priče svoje” iz Lidla.

3/ Upoznajte dijete s teksturama i okusima

Dok odvajate sve sastojke koji će vam trebati za vaš recept, dajte svom djetetu da ih isproba, bilo dodirom ili okusom (ako se mogu jesti sirovi). Razgovarajte o okusima, bojama i teksturama. Zapišite kako je određena namirnica izgledala prije, a kako izgleda poslije kuhanja. Također, izdvojite po nekoliko prednosti koje ta namirnica ima za zdravlje i ponavljajte ih tijekom pripreme jela.

4/ Poigrajte se s receptima

Odvedite svoje dijete na tržnicu i u trgovinu kako bi ono moglo sudjelovati u odabiru svježih proizvoda i drugih sastojaka koje ćete zajedno kuhati u zdrave obroke. Zatražite pomoć svog djeteta u odabiru zdravih recepata koje ćete isprobati kao obitelj. Bilo da se radi o osmišljavanju novih recepata ili dodavanja dodataka u klasične recepte.

 5/ Izrađujte razne predmete od jela

Ako vaše dijete ne voli određenu namirnicu, pokušajte je oblikovati u neki zabavni predmet ili kombinirati s hranom koju voli. Pa tako od banane možete napraviti palmu, a vrhove umočiti u čokoladu. Poigrajte se s raznim okusima i oblicima i pustite mašti na volju.

Donosimo recept za Klementinka mramorčića (za prste polizati)!

Kuhače u ruke, kape na glave jer imamo recept za najljepše uspomene! 🙂 Skupi bodove i preuzmi svoju besplatnu personaliziranu pričo-kuharicu! Saznaj više na https://skuhajpricesvoje.hr/

Sastojci:

  • 225 g Okusi zavičaja maslaca (sobne temperature)
  • 225 g brašna Belbake
  • 225 g Castello smeđeg šećera
  • 4 svježa jaja Okusi zavičaja
  • Naribana kora 4 svježe klementine s Lidlove tržnice
  • 3 ravne žlice kakaa Castello
  • 3 žlice Okusi zavičaja svježe mlijeko

Priprema:

Maslac, brašno, šećer i jaja miksajte dok se svi sastojci ne sjedine u kompaktnu smjesu. Smjesu podijelite na dva dijela i dodajte prstohvat veselja. U jedan dio dodajte koru klementine, a u drugu kakao i mlijeko te dobro promiješajte. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i žlicom naizmjenice slažite obje smjese u kalup, a za kraj dodatno smjesu cijelom dužinom prošarajte kako bi se boje dodatno izmiješale. Pecite 50-60 minuta na 170 stupnjeva. Dobar tek! 

Vrijeme je za uživanje!

Vaše vrijedne ruke su uspješno pripremile kolač – čestitamo! Znate li što dolazi poslije uspješno pripremljenog jela? Uživanje u njemu! Jelo je još slađe kada ga sami pripremite, zar ne? Mmmmljac! 

Kako biste još više uživali u okusu pripremljenog kolača, skuhajte omiljeni čaj i prepustite se mirisima jeseni u svom domu. Hladno vrijeme pred nama idealno je za tople napitke koji će nam ugrijati i opustiti tijelo. Poslužite čaj i kolač te se zajedno opustite u udobnosti svog doma. Tko zna, možda vam na pamet padne ideja za novi recept koji ćete zajedno pripremiti! 😉 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime