Povratkom u grad nakon godišnjih odmora, više smo kod kuće i družimo se s ukućanima, a imamo i više vremena za kuhanje i isprobavanje novih recepata. Donosimo recept za pitu s limunovom kremom i bobicama šumskog voća, koja nas je, kad smo je probali, jednostavo oduševila i nismo je mogli prestati jesti…
Sastojci za 12 komada:
ZA BISKVIT:
- 150 g brašna
- naribana korica od 1/2 limuna
- 65 g šećera
- 75 g maslaca
- 25 g miješanih badema
- 1 jaje
- nekoliko kapi arome badema
- orašasti plodovi za pečenje
ZA NADJEV:
- 25 g maslaca
- 2-3 veća limuna
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 1 žlica gustina
- 750 g miješanih bobica šumskog voća
- 1 pakiranje prozirnog preljeva za tortu (koji se ne kuha)
- 250 ml prošeka
Postupak:
1.Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dobro namastite kalup za pitu, promjera 28 centimetara, s valovitim rubom te dnom koji se može ukloniti.
2. Umijesite tijesto od sastojaka za biskvit i 1 žlice vode. Oblikujte ga u kuglu i držite 2 sata u hladnjaku. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini (neka mu promjer bude 30 centimetara) te ga stavite u kalup. Pokrijte ga papirom za pečenje te po njemu rasporedite orašaste plodove. Pecite 20-ak minuta. Uklonite papir i orašasto voće te pecite još oko 5 minuta. Izvadite biskvit, a temperaturu u pećnici snizite na 130 stupnjeva.
3. Za nadjev najprije otopite maslac. Limune operite vrućom vodom, posušite ih te im naribajte koru i istisnite sok. Izmjerite 100 ml soka. Jaja i šećer pjenasto stucite. Pomiješajte limunov sok i koricu s gustinom pa to umiješajte u pjenu od jaja. Umiješajte i maslac. Premažite po tijestu te pecite 30-40 minuta. Kolač izvadite i ostavite da se hladi.
4. Bobice šumskog voća odmrznite, odnosno operite, i stavite na ohlađenu pitu. Preljev za tortu pripravite prema uputama s pakiranja, no pritom dodajte malo prošeka. Raspodijelite ga po voću te ostavite da kolač malo odstoji.