Dolazi nam ljeto i svi smo spremni za neku laganu hranu tijekom toplih dana. I baš to za nas je pripremio naš kolumnist Zlatko Gall. Sigurno među vama postoje ljubitelji daganja – za vas imamo nekoliko odličnih recepata koje morate probati napraviti kod kuće.
1/ RIBLJI FILET S RIŽOM I DAGNJAMA
Sastojci:
- 4 veća riblja fileta (svježi ili smrznuti bakalar, lubin, zubatac…)
- 3 kavene šalice riže
- 1 kg dagnji
- 16 cherry rajčica
- 4 režnja češnjaka (ili pola glavice mladog luka)
- 1 žlica narezanog peršinova lista
- 1 dcl bijelog vina (malvazije)
- 2 žlice maslinova ulja
- papar
Priprema:
Svježe dagnje dobro operite pod vodom pa stavite u zagrijani suhi wok i držite na vatri dok se sve ne otvore. Izvadite meso iz ljuštura i zajedno sa malo (par žlica) mora kojeg su ispustile stavite sa strane. U slanoj vodi skuhajte rižu pa ju nakapajte s malo maslinova ulja i stavite sa strane. U međuvremenu na malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi pirjajte češnjak i peršin, pa dodajte narezane rajčice i dagnje. Podlijte vinom i morem kojeg su pustile dagnje dok su se otvarale pa pirjajte na lagano dok tekućina ne ishlapi. U međuvremenu filet ribe očistite od drače, posolite, nakapajte s malo ulja pa popecite na dobro ugrijanoj grill tavi. Služite uz kuhanu rižu i topli umak od dagnji i rajčica.
2/ DAGNJE NA JUŠNO S RAJČICAMA I MASLINAMA
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 1 vezica mladog luka (mlade kapulice) ili 2 mala poriluka
- 12 cherry rajčica (trešnjica)
- 1 žličica mediteranskog začinskog bilja (najbolje je „Nadalina“)
- 20 otkoštenih zelenih maslina
- malo bijelog papra
- 0,5 dcl maslinova ulja
- 1 dcl bijelog suhog vina
Priprema:
Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih stavite u veću posudu za kuhanje ili – najbolje je – u wok. Podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri dok se sve školjke ne otvore. Izvadite školjke iz woka i stavite ih za tren sa strane a u woku sačuvajte pola tekućine. Dodajte sitno sjeckane cherry rajčice, mladi luk (samo bijeli dio), maslinovo ulje, začinsko bilje pa pirjajte pet-šest minuta. Vratite školjke u wok ili posudu, dodajte masline i bijelo vino pa pirjajte još par minuta dok se tekućina nije malo reducirala. Služite toplo.
3/ DAGNJE NA BUZARU S MRKVOM
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 4 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice sitno rezanog peršinova lista
- 2 jušne žlice krušnih mrvica
- prstohvat čilija
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- 1 dcl bijelog suhog vina
Priprema:
Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće, stavite u wok ili veću posudu podlijte s pola čaše mlake vode, i držite na vatri desetak minuta dok se sve školjke ne otvore. Dodajte vino, narezani češnjak, ulje i pola peršina, sve promiješajte i kuhajte pet-šest minuta. Umiješajte krušne mrvice i pospite preostalim peršinom pa služite toplo uz palentu, rižu ili prepečeni kruh za točavcanje/tunkanje.
4/ DAGNJE S COUCOUSOM
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 4 režnja češnjaka
- 6 cherry rajčica (trešnjica)
- desetak otkoštenih zelenih maslina
- ½ dcl bijelog vina
- malo suhog origana
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- prstohvat čilija ili papra papra
- 40 dag couscousa
Priprema:
Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće, stavite u veću posudu ili wok, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri deset minuta dok se sve školjke ne otvore. Izvadite meso iz školjki i sačuvajte pola tekućine. Zatvorite vatru, vratite tekućinu u wok zajedno sa nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim cherry rajčicama, prstohvatom origana i maslinama, poklopite pa pirjajte par minuta. Dodajte očišćene dagnje, malo sve pirjajte pa dodajte couscous. Promiješajte pa nakapajte s malo ulja i nakon pet-šest minuta poslužite dok je toplo.
5/ DAGNJE SA SLANUTKOM U WOKU
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 1 vezica mladog luka (mlade kapulice)
- 40 dag skuhanog i ocijeđenog slanutka (ili konzerviranog)
- 2-3 jušne žlice maslinova ulja
- 0,5 dcl prošeka
- 0,5 dcl malvazije
- dvadesetak ukiseljenih lučica
- 4 tanke kriške limete (ili limuna)
- prstohvat čilija ili papra
Priprema:
Slanutak namočite preko noći u hladnoj vodi pa ga skuhajte i ocijedite. Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih stavite u wok ili veću posudu, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri desetak minuta dok se sve školjke ne otvore. Odlijte trećinu tekućine u kojoj su se kuhale školjke pa dodajte vino, prošek, narezani bijeli i zeleni dio mladog luka, malo čilija ili papra, skuhani slanutak i ukiseljene lučice. Zatvorite vatru , sve promiješajte, poklopite pa pirjajte četiri-pet minuta poklopljeno a onda još pet minuta bez poklopca. Kad se tekućina reducirala na pola dodajte kriške limete/limuna, dodajte maslinovo ulje i služite toplo.