Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Koji je rok trajanja ostataka hrane iz hladnjaka, a kada ih treba baciti?

Kod ostataka namirnica ključno je planiranje unaprijed, tako da sve rezerve hrane iskoristite maksimalno prije nego što se pokvare - a za to je potrebno znati točno koliko one mogu trajati

Život s ostacima namirnica ponekad može biti – kockanje! Naime, oni nam mogu pojednostaviti tjedan s gotovim obrokom na bis ili se ‘zagubiti’ u pozadini hladnjaka, predodređeni da završe u kanti za smeće.



Kod ostataka namirnica ključno je planiranje unaprijed, tako da sve rezerve hrane iskoristite maksimalno prije nego što se pokvare – a za to je potrebno znati točno koliko one mogu trajati.

Stručnjaci su demistificirali planiranje naših obroka

Srećom i američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) i klinika Mayo znaju sve važne informacije pa su demistificirali naše planiranje obroka. Koliko dugo možete sigurno ostaviti ostatke hrane i koje opasnosti mogu vrebati u vašem hladnjaku. 

1/ Većina ostataka je sigurna tri do četiri dana

Prema izjavi Američke poljoprivredne uprave, sigurno razdoblje za konzumiranje ostataka relativno je kratko: “Ostaci kuhane hrane mogu se čuvati u hladnjaku do tri, maksimalno četiri dana. Za to vrijeme ostatke možete podgrijati na 70 stupnjeva Celzijusa. Neiskorišteni dio vratite u hladnjak u roku od dva sata nakon jela.”

2/ Hrani možete produljiti rok trajanja podgrijavanjem

“Nakon svakog podgrijavanja ostatke možete pospremiti u hladnjaku još dodatnih tri do četiri dana”, objašnjavaju stručnjaci. No, iako će se podgrijavanjem ubiti sve bakterije u hrani, prehrambena kvaliteta obroka smanjuje se svaki put kad se hrana podgrije. Iz tog razloga “najbolje je podgrijavati samo potrebnu količinu”.

Ostaci kuhane hrane mogu se čuvati u hladnjaku do tri, maksimalno četiri dana. Za to vrijeme ostatke možete podgrijati na 70 stupnjeva Celzijusa. Neiskorišteni dio vratite u hladnjak u roku od 2 sata od jela

3/ Ako nemate plan pojesti ostatke, zamrznite ih

Ako znate kako ostatke nećete pojesti unutar tri do četiri dana, trebali biste ih zamrznuti a ne spremiti u hradnjak, savjetuju iz USDA: “Ostaci su sigurni u zamrzivaču na neodređeno vrijeme, ali najkvalitetniji su nekoliko mjeseci.”

Umjesto da vruće ostatke stavljate izravno u zamrzivač ili ih pustite na pultu da se ohlade, ili ih prvo spremite u hladnjak da se ohlade prije zamrzavanja. Obavezno zatvorite obrok u hermetički zatvorenu posudu, a ostatke s najvećim rizikom kvarljivosti, poput jela na bazi mesa, stavite prema stražnjoj strani hladnjaka, gdje su temperature najhladnije.

4/ Ključno je izbjeći ‘opasnu zonu’ pod svaku cijenu

Kao što ističu stručnjaci s Mayo klinike, vaš cilj u očuvanju nepojedene hrane uvijek treba biti izbjegavanje “opasne zone”. Do toga dolazi kada hrana stoji na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva Celzijusa, rasponu koji može uzrokovati brzo razmnožavanje bakterija. Hrana može postati opasna po zdravlje prije nego što se zamrzne, ali i tijekom postupka odmrzavanja.

umjesto da hranu ostavljate na pultu da se polako otopi, ostatke – posebno one s mesom ili mliječnim proizvodima – uvijek treba odmrzavati u hladnjaku – kako biste održavali sigurne temperature

S Klinike Mayo objašnjavaju i da hranu možete ponovno zagrijavati pečenjem u mirkovalnoj pečnici ili na žaru, ali svakako preskočite ekspres lonac, jer se u njemu možda ne postignu temperature dovoljno visoke da ubiju eventualne bakterije u namirnicama.

Pročitajte još...

Ne bacajte hranu: Poznati kuhari savjetuju kako iskoristiti i zadnje mrvice!

Ako ste zagriženi kuhar, ali znate da u kuhinji nastaje mnogo otpada, zahvaljujući ovim održivim kuhinjskim navikama sedam vodećih kuhara, smanjit ćete njegovu proizvodnju

Povoljne opcije: Super hranjive i zdrave namirnice koje ne koštaju puno

Hranjiva hrana je uglavnom cjelovita ili minimalno obrađena hrana s malo ili nimalo dodanog šećera, natrija ili rafiniranih žitarica

Što s korama od voća? Napravite od njih delikatese i uštedite kućni budžet

Uobičajena je zabluda da se kora određenih plodova ne može jesti. Uz prave recepte i metode kuhanja, voćne kore koje se obično bacaju mogu se pretvoriti u nešto vrlo ukusno

Eliksir zdravlja: 7 provjerenih recepata za najukusnije juhe od kostiju

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

Povezano

Ovo se ne propušta: Gala večere u režiji najboljih svjetskih i domaćih chefova

Najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala

Nova mjesta u Zagrebu koja posjećujemo za vikend

Prognoza za vikend je loša i zato je idealno istraživati nova mjesta po gradu. Osim što ćete biti unutra i skriveni od kiše, lijepo ćete jesti i piti. Zvuči kao savršen vikend, zar ne? 

Dr.sc. Mirella Žanetić nam je otkrila je li istina da je prženje na maslinovom ulju kancerogeno

Dr. sc. Mirella Žanetić radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja, voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja i ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja

Pokrenite razigranost uz OREO i Xbox i osvojite brojne nagrade

U čast ovog partnerstva, izgled legendardnog crno-bijelog OREO keksa bit će izmijenjen kao hommage Xbox kontroleru, u vidu specijalne serije sa šest različito utisnutih reljefa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime