Petak, 29 ožujka, 2024

Ljetno i vegansko: 3 omiljena recepta foodblogerice Nataše Rajčević

Veganska hrana smatra se zdravom i lako probavljivom što je čini idealnim izborom ovog ljeta, a zahvaljujući receptima Nataše Rajčević, priprema vaših obroka bit će vrlo jednostavna

Za vrijeme ljetnih vrućina ljudski organizam jednostavno traži laganiju prehranu kako bi mogao lakše funkcionirati. Zato je ovo odlično vrijeme da isprobate nove recepte, a možda i novi način života. Veganska hrana smatra se zdravom i lako probavljivom što je čini idealnim izborom ovog ljeta, a zahvaljujući receptima Nataše Rajčević, priprema vaših obroka bit će vrlo jednostavna.



Za one koji još ne znaju, Nataša Rajčević je foodblogerica i veganka koja se počela ozbiljnije baviti kuhanjem prije 3 godine, a riječ koja može najbolje opisati njezino kuhanje je – jednostavnost. “To i jest poanta svega, da pokažem ljudima kako ne trebaju komplicirane recepte kako bi se hranili veganski i kako uz minimalno truda i malo mašte mogu dobiti ukusno, nutritivno bogato i zabavno jelo”, kaže Rajčević.

Veganka je postala prije 7-8 godina, a kaže kako je put do veganstva za nju bio jednostavan jer se ni prije njezina prehrana nije bazirala na mesu i mlijeko joj je smetalo od malena. “Prije veganstva sam mislila da ne bih mogla živjeti bez ribe ili tvrdog sira, ali jednom kad sam se odlučila to za mene jednostavno više nije bila hrana, i evo do danas nisam pomislila kako mi nešto od toga nedostaje. Mindset je sve, ja sam veganka iz etičkih razloga i samim time za mene jednostavno ne postoji šansa za povratak na staro”, naglasila je Rajčević. 

Na svojem Instagram profilu @burbon_i_borovnice, Rajčević često preporučuje veganske restorane, a iako joj je prije nekoliko godina palo na pamet da i sama otvori restoran, danas ima drugačiji pogled na svoju ulogu u ugostiteljstvu: “Trenutno mi je u fokusu suradnja s već postojećim restoranima koji žele unaprijediti svoju vegansku ponudu”. A u fokusu njezinih recepata, trenutačno je miso pasta.

“Čudo je što žličica miso paste napravi, doslovno svako jelo digne na novu razinu. Osim toga, chilli stavljam u sve”, kaže Rajčević. Osim toga, Rajčević dodaje kako je velika ljubiteljica tjestenine: “Jako volim jela s tjesteninom, volim azijske okuse i začine u kombinaciji s dalmatinskim namirnicama, volim salate u svim oblicima, a najviše od svega volim tofu na sve moguće načine”. Iako kaže kako joj je najveći stres izrada kolača, s nama je podijelila i jedan od svojih recepata za deserte.

U nastavku donosimo 3 omiljena ljetna recepta Nataše Rajčević:

1/ PANZANELLA

Sastojci:

  • nekoliko feta kruha (može biti i kruh od jučer)
  • crveni luk, rajčice (razne sorte- što više to bolje)
  • režanj češnjaka
  • nekoliko listova bosiljka
  • maslinovo ulje
  • ocat
  • sol

Priprema:

Kruh narežite na komadiće veličine zalogaja pa ga pecite 5-10 minuta na 200 stupnjeva. Pustite da se malo ohladi a u međuvremenu narežite rajčice i ljubičasti luk. Maslinovo ulje pomiješajte s naribanim češnjakom, soli i octom. Rajčicu i luk pomiješajte s malo ohlađenim kruhom pa sve prelijte dresingom od ulja. Pustite panzanellu da odstoji u hladnjaku i prije posluživanja dodajte listove bosiljka.

2/ LJETNI CHIPOTLE CHILLI S LEĆOM I TIKVICAMA

Sastojci:

  • žlica maslinovog ulja
  • 1 poriluk, narezan na kolutove (samo bijeli dio)
  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 tikvica, narezana na polumjesece
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 2 stabljike celera, narezane na sitno
  • 50 grama suhe crvene leće
  • 250 grama (konzerva) smeđeg graha
  • 250 grama (konzerva) crnog graha
  • konzerva sjeckane rajčice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • nekoliko kapi chipotle umaka
  • 1 chilli papričica, jako sitno nasjeckana (uklonite sjemenke  i probajte ju prije dodavanja u jelo, ovisno o njenoj ljutini stavite ju više ili manje)
  • žličica origana
  • prstohvat kumina
  • prstohvat cimeta
  • 2 žličice crvene dimljene paprike
  • 500 ml povrtnog temeljca ( ili vode)
  • 200 grama šampinjona, narezanih na tanje ploške
  • Sol

Priprema:

Na laganoj vatri na  žlici maslinovog ulja izdinstajte poriluk, papriku i celer, dok povrće ne omekša- oko 10 minuta. Malo posolite. Dodajte češnjak, chili papričicu, začine i dobro promiješajte. Pustite na vatri minutu/dvije kako bi svi začini pustili miris. Pazite da ne zagori, miješajte cijelo vrijeme. Dodajte gljive i tikvice pa nastavite dinstati dok ne puste svu vodu, oko 5 minuta. Posolite, dodajte žlicu koncentrata rajčice i dobro izmjiešajte.

Dodajte povrtni temeljac, sjeckanu rajčicu, leću, nekoliko kapi chipotle umaka, posolite pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, povremeno miješajući. Po potrebi dodajte još malo vode ali imajte na umu da je poanta ovog jela da se dosta zgusne. Nakon sat vremena dodajte smeđi i crni grah pa nastavite kuhati još desetak minuta. Probajte i po potrebi doradite začinima. Poslužite uz kuhanu basmati rižu, biljni grčki jogurt, ploškice avokada i nekoliko kapi soka limete.

3/ PUDING OD PROSA S KOKOSOM I JAGODAMA

Sastojci:

  • 2 dcl biljnog mlijeka
  • šalica kuhanog prosa
  • 2 žlice brezinog šećera ili nekog drugog zaslađivača
  • 20 grama kakao maslaca
  • 2 žlice naribanog kokosa + žlica za posluživanje
  • korica pola limuna + malo za posluživanje
  • jagode

Priprema:

U maloj zdjelici pomiješajte sve sastojke i kuhajte oko 5 min, dovoljno da se kakao maslac rastopi i da se svi okusi prožmu. Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu bez grudica. Prebacite u posudice za posluživanje i ukrasite jagodama, ribanim kokosom i limunovom koricom. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime