Utorak, 2 srpnja, 2024

Bademovo ili zobeno mlijeko: Koje je bolje za vaše zdravlje?

Alternativni mliječni proizvodi postaju sve popularniji u svijetu. Konkretno, zobeno mlijeko i bademovo mlijeko pojavili su se kao predvodnici koji zamjenjuju obično mlijeko u receptima i pićima. Je li jedno od njih bolje za vaše zdravlje?

I zobeno i bademovo mlijeko izvrsne su mliječne alternative ako ne podnosite laktozu ili imate alergiju na mliječne proizvode. Bogati su kalcijem, vitaminom D i vitaminom A.Imate li alergiju na orašaste plodove ili želite povećati unos vitamina B12, birajte zobeno mlijeko. Bademovo mlijeko je bolja opcija ako pazite na težinu, jer ima manje kalorija, ugljikohidrata i masti.

Alternativni mliječni proizvodi postaju sve popularniji u svijetu. Konkretno, zobeno mlijeko i bademovo mlijeko pojavili su se kao predvodnici koji zamjenjuju obično mlijeko u receptima i pićima. Biljni mliječni proizvodi često su obogaćeni dodatnim hranjivim tvarima kako bi se nadoknadili prehrambeni nedostaci poput vitamina D, B12 i kalcija.

Je li jedno mlijeko bolje za vaše zdravlje? Donosimo sve prednosti i mane zobenog i bademovog mlijeka.

Zobeno mlijeko

Dobiva se namakanjem i miješanjem zobi s vodom. Kad se ocijedi tekućina i ostavi pulpa dobije se piće koje je izgledom i okusom slično mlijeku. Većina zobenih mlijeka sastoji se od zobi, vode i ulja, te su obogaćena hranjivm sastojcima uz dodatak konzervansa i zaslađivača.

Blagodati zobenog mlijeka

Vitamin D: Zobeno mlijeko sadrži 20% preporučenog dnevnog unosa vitamina D, vitamina koji pomaže u izgradnji i održavanju kostiju.

Kalcij: Zobeno mlijeko sadrži 25% preporučenog dnevnog unosa kalcija, važnog minerala potrebnog za održavanje jakih kostiju i zuba.

Riboflavin: Zobeno mlijeko sadrži 45% preporučenog dnevnog unosa riboflavina, poznatog i kao vitamin B2. Riboflavin pomaže tijelu da hranu pretvori u gorivo i neophodan je za zdravu jetru, kosu, kožu i oči.

Dijetalna vlakna: Zobeno mlijeko sadrži 3 grama vlakana koja pomažu u probavi i sprečavaju zatvor.

Tko bi trebao piti zobeno mlijeko?
Izvrsna je opcija za one s intolerancijom na laktozu ili alergijama na orašaste plodove.

Loše strane zobenog mlijeka

Obično ima veći broj kalorija i udio masti od bademovog mlijeka. Pripazite na velike količine dodanog šećera, jer mnogi proizvođači koriste puno zaslađivača. Preporučena dnevna konzumacija šećera je od 25 do 35 grama, a čaša zobenog mlijeka može imati do 7 grama.

Tko ne smije piti zobeno mlijeko?
Osobe koje imaju alergiju ili ne podnose zob trebaju izbjegavati zobeno mlijeko, a oni s celijakijom trebaju biti oprezni pri odabiru brenda. Važno je da odaberu mlijeko na kojem je naznačeno da je bezglutensko. Iako zob sama po sebi ne sadrži gluten, u procesu obrade može biti dodan.

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko nastaje tako da se badem melje, jedno vrijeme natapa u vodi, pa procijedi. Mlijeka kupljena u trgovini često imaju dodani šećer i zgušnjivače poput karagenana i guar guma, a mogu biti obogaćena hranjivim sastojcima poput vitamina E i vitamina D.

Zdravstvene dobrobiti bademovog mlijeka

Kalcij: Jedna šalica bademovog mlijeka ima 450 mg kalcija što je 35% preporučenog dnevnog unosa.

Vitamin E: Jedna šalica bademovog mlijeka sadrži 7,5 mg vitamina E ili 50% preporučenog dnevnog unosa. Vitamin E važan je za vid, reprodukciju, krv, mozak i zdravlje kože.

Tko bi trebao piti bademovo mlijeko?
Bademovo mlijeko prirodno je bez mliječnih dodataka, bez glutena i bez soje, što ga čini izvrsnom opcijom za one koji imaju celijakiju, osjetljivost na gluten ili intoleranciju na laktozu. Budući da ima manje kalorija od zobenog mlijeka, bademovo mlijeko je dobra opcija za one koji paze na unos kalorija. Čak i ako ne pazite na težinu, niže kalorije znače da u smoothieje ili zobene pahuljice možete dodati i druge hranjive dodatke, poput chia sjemenki  ili konoplje bez grižnje savjesti.

Loše strane bademovog mlijeka

Bademovo mlijeko nije značajan izvor proteina, ima samo 1 g proteina po šalici. Također nije ni prirodni izvori bjelančevina, tako da će iz bademovog mlijeka dobiti minimalne količine i morat ćete ih uvrstiti u prehranu na druge načine.

Tko ne smije piti bademovo mlijeko?
Svatko s alergijom na bademe ili orašaste plodove treba izbjegavati bademovo mlijeko.

Koje je mlijeko bolje?

Zobeno mlijeko i bademovo mlijeko zdrave su mliječne alternative, a jedna opcija bi mogla biti bolja za vas na temelju alergija ili osjetljivosti. Ali što se tiče prehrane, nema velike razlike.

U zdravstvenom smislu su jednako dobre obje opcije. Najznačajnije razlike su ugljikohidrati i kalorije, kojih bademovo mlijekom ima manje. Prilikom kupovine zobenog ili bademovog mlijeka, važno je pripaziti na sadržaj dodanih šećera, najbolje se odlučiti za nezaslađenu ili lagano zaslađenu verziju.

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime