Petak, 30 srpnja, 2021

Ne propustite: Wine experience – Festival hrvatskih vina u Avantgardenu

Koncept festivala oslanja se na približavanje vinskog svijeta populaciji od 20 do 40 godina kroz vinske radionice, degustacije ali i prodaju vina po promotivnim cijenama. Dolazak su najavili neki od najpoznatijih hrvatskih vinara

Wine experience, naziv je festivala hrvatskih vina koji se od sutra, 10. lipnja, do 12. lipnja održava u Avantgarden Event Squareu. 

Proizvodnja vina u Republici Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju sa naglašenom tendencijom razvoja kvalitete, a u prilog tome ide i činjenica da se u Hrvatskoj proizvodi oko 60% kvalitetnih vina. Zbog različitosti klimatskih i pedoloških uvjeta, zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj podijeljena su na tri regije: Zapadna kontinentalna Hrvatska, Istočna kontinentalna Hrvatska i Primorska Hrvatska. Graševina, Plavac mali, Žlahtina, Pošip, Frankovka, Traminac, Rajnski rizling, Chardonnay samo su neka od najpoznatijih vinskih sorti koje se uzgajaju na hrvatskom tlu.

Festival Wine experience

Koncept festivala oslanja se na približavanje vinskog svijeta populaciji od 20 do 40 godina kroz vinske radionice, degustacije ali i prodaju vina po promotivnim cijenama. Neki od poznatih hrvatskih vinara koji su najavili svoj dolazak su: vinarija Puhelek, Kolarić, vina Horvat, Bolfan, Kos, Kota, Zdjelarević, Buhač, Kutjevo, Agrolaguna, Testament, Sladić, Agroprodukt, Belaj, Ivančić, Zoro, Kopljar… Vina se dobro sljubljuju i sa hrvatskom kuhinjom, stoga će festival imati i gastro sadržaj kako bi se upotpunio doživljaj same prezentacije vina. 

AvantGarden se nalazi na samom Zapadnom kolodvoru u Zagrebu, na adresi Magazinska 16, površine od 700m2 zatvorenog prostora, 400 m2 natkrivene i 400m2 nenatkrivene terase sa 100 parkirnih mjesta. Mnogi mediji pišu kako je terasa Avant gardena jedna od najspektakularnijih natkrivenih terasa u Zagrebu. Cijena ulaznice za posjetitelje je 50 kn i uključuje konzumacija pet pića izlagača, a festival se održava od 17 do 23 sata u četvrtak i petak, te od 15 do 23 sata u subotu 12. lipnja. Uz bogati gasto program, festival će biti upotpunjen i glazbom tijekom svake večeri. U četvrtak 10. lipnja posjetitelje će zabavljati Marin Morić, u petak 11. lipnja klapa Kampanel, a u subotu 12. lipnja ansambl Zlatnik. 

Organizacijski odbor festivala Wine experience 

Siniša Lasan – hrvatski sommelier koji svoju karijeru razvija u ugostiteljstvu i proširuje svoje znanje poslijednjih 20 godina. Posjeduje brojne međunarodne certifikate sommeliera: ASI Gold Diploma (2019.), CMS Advanced Sommelier (2018.), WSET Level 3 (2017), ASI Diploma (2015.) i diploma Hrvatskog sommelier kluba (2012.) Redovito sudjeluje na državnim natjecanjima sommeliera i postiže zapažene rezultate. U 2019., 2017. i 2014. godini pobijedio je na državnom natjecanju sommeliera i proglašen je najboljim hrvatskim sommelierom. 

Darko Lugarić – ugostiteljstvom se bavi 30 godina. Bio je suvlasnik i voditelj restorana koji je 4 godine zaredom dobio Michelinovu preporuku. Sommelier je sa završene sve tri razine u Hrvatskom Sommelier klubu, gdje nekoliko godina predaje i sudjeluje u vođenju raznih radionica. Aktivno se bavi vinima i vlasnik je Lugy wine j.d.o.o. koja se bavi promocijom vinara, edukacijom ugostiteljskih djelatnika i vinskim radionicama. 

Marko Rundek – karijeru sommeliera počeo je graditi još za vrijeme studija vinarstva i vinogradarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Svoju vinsku avanturu započeo je 2006. godine kada završava sommelierski tečaj pri Hrvatskom sommelierskom klubu te ujedno i radom u renomiranim zagrebačkim restoranima kao što su Prasac, Peta četvrtina, Dubravkin put i ManO2. 

Ante Perica – zadnjih 15 godina se bavi ugostiteljstvom i organizacijom evenata. Sommelierski tečaj završava 2009. godine u Hrvatskom sommelierskom klubu. Direktor je Gin Gourmet festivala, vlasnik Avantgardena i suvlasnik Rustica Gardena.  

Rene Bakalović – U posljednjih dvadesetak godina potpuno posvećen temi gastronomije, osobito u promociji hrvatske gastronomije u svijetu,  odnosno Hrvatske, privlačne eno-gastro destinacije. Autor je nekoliko tematskih kuharica. Posljednjih godina prati i komentira aktualne vrhunske domete hrvatske eno-gastro scene za lifestyle emisiju Klub 7, koja se emitira na HTV-u. Surađivao je i na temi hrvatske gastronomije i za svjetske medijske kuće, poput  CNN-a.

Pročitajte još...

Croatia Revealed: Projekt koji Hrvatsku želi promovirati kao vinsku velesilu

Ideja sommeliera Ante Palac i Marka Biondića jest pokrenuti ljude da više konzumiraju hrvatske proizvode, da na vinskim listama u našim restoranima bude čast imati što više Hrvata, uz Francuze, Talijane i druge velikane iz svijeta vina. Žele biti začetnici pokreta koji će učiniti da se na Hrvatsku gleda kao na visoko pozicioniranu vinsku regiju u svijetu

Svjetsko, a naše: 6 najljepših vinskih cesta i vinograda u Hrvatskoj

Iako je Hrvatska, u usporedbi s drugim vinskim zemljama, mala po veličini, ali zato se možemo pohvaliti 'svjetskim klasama vina'. Nudimo više od 200 vrsta autohtonih sorti grožđa od kojih se rade neka do najboljih vina na svijetu. Red je da ih sve istražimo i upoznamo

Ljetovanje u pandemiji: Osigurajte si drugačiji odmor – mimo gužve i rizika

Prošla godina nas je naučila svemu i svačemu, pa i tomu da prihvatimo 'spori' turizam. Kkao vam ne bi propao godinji odmor već ga sad počnite planirati - postoji puno drugih mogućnosti za malo zabave izvan utabanih puteva a pružaju epidemiološku sigurnost

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

Povezano

Novi unosan biznis: 6 najboljih vina u vlasništvu poznatih i slavnih

Neka od njih su čak keto friendly, gluten free i pogodna za vegetarijance, a većina koristi organsko uzgojeno grožđe i proizvod ga svugdje po Europi. Predstavljamo vam 6 poznatih osoba koje su strast prema vinu pretvorile u pravo poslovno carstvo!

Otkrili smo najbolje mjesta za koktele u Rijeci – posebno četvrtkom

Ideja Teatro Lounge Bara je da se svakog četvrtka ponudi neki novi destilat ili povijesni period kao vodilja za kreiranje menija, koji garantira čarobni spoj okusa i pravi doživljaj za nepca!

Po mjeri gurmana: 6 maštovitih recepata s lubenicom u glavnoj ulozi

Falkensteinerov gastro tim je ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uživajte svim čulima u ovim zanimljivim kombinacijama

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime