Subota, 2 ožujka, 2024

Neodoljiv desert za nedjeljni ručak: Vatrena čokladna pita sa šumskim voćem

Donosimo recept za čokoladnu pitu s kojom nikada nećete pogriješiti - idealan je izbor i kad je pripremate samo za svoje ukućane, ali i kada vam dolaze posebni gosti!

U ove zimskeže sve maglovitije dane, najljepše se nakon nedjeljnog ručka zavući pod dekicu i gledati film na Netflixu ili televiziji. Uz to savršeno ide jedan ukusan desert koji će zaokružiti idilu. Donosimo recept za čokoladnu pitu s kojom nikada nećete pogriješiti – idealan je izbor i kad je pripremate samo za svoje ukućane, ali i kada vam dolaze posebni gosti!



SASTOJCI ZA 14 KRIŠKI

Za prhko tijesto:

150 g maslaca
1 jaje
30 g mljevenih badema
30 g šećera
60 g šećera u prahu
240 g brašna
sol
20 g gorkog kakaa
suhi grah za pečenje

Za kremu od čokolade i čilija

350 g čokolade za kuhanje
400 g slatkog vrhnja
prstohvat čilija u prahu
40 g omekšalog maslaca

Za ukrašavanje:

250 g šumskog voća (npr. borovnica, kupina, jagoda, malina)
100 g crvene marmelade (npr. od malina ili jagoda)

PRIPREMA:

  1. Miješanje prhkog tijesta
    Narežite maslac na kockice pa ga kratko zamijesite hladnim rukama s razmućenim jajem, mljevenim bademima, šećerom i šećerom u prahu. Posebno pomiješajte brašno s kakaom i malo soli, dodajte ga smjesi od maslaca i jaja te mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Prhko tijesto umotajte u foliju i ostavite 60 min u hladnjaku.
  2. Pečenje podloge
    Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi na debljinu 2 mm, kalupom izrežite krug promjera 26 cm (ostatak tijesta iskoristite za nešto drugo) pa tijesto stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Na tijesto također stavite komad papira za pečenje, opteretite ga suhim grahom, stavite u pećnicu i pecite oko 25 min. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, uklonite papir i grah pa ga ostavite da se ohladi u kalupu.
  3. Priprema čokoladne kreme
    Nasjeckajte čokoladu. Stavite slatko vrhnje s čilijem u lonac da zavrije, a zatim njime prelijte čokoladu i miješajte dok se ona ne otopi i krema ne postane glatka. Potom umiješajte maslac. Izlijte čokoladnu kremu na tijesto u kalupu pa je poravnajte lopaticom za kolače. Ostavite pitu 2 sata u hladnjaku da se krema dobro stisne.
  4. Dekoriranje pite voćem
    Bobičasto voće operite, posušite na ubrusu pa ono koje je veće narežite na manje komade. U loncu zagrijte marmeladu da se otopi, dobro je promiješajte i pomiješajte s voćem. Voće rasporedite po piti. Možete je dodatno ukrasiti čokoladom te, po ukusu, dodati još malo čilija.Dodatni savjet: ostatak tijesta (može ostati do tjedan dana u hladnjaku) iskoristite ili za novu pitu ili ga razvaljajte pa kalupićem izrežite kekse. Pecite ih na 150 stupnjeva Celzijevih. Tijesto također možete i zamrznuti pa ga izvaditi iz zamrzivača kad vam zatreba.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime