U ove zimskeže sve maglovitije dane, najljepše se nakon nedjeljnog ručka zavući pod dekicu i gledati film na Netflixu ili televiziji. Uz to savršeno ide jedan ukusan desert koji će zaokružiti idilu. Donosimo recept za čokoladnu pitu s kojom nikada nećete pogriješiti – idealan je izbor i kad je pripremate samo za svoje ukućane, ali i kada vam dolaze posebni gosti!
SASTOJCI ZA 14 KRIŠKI
Za prhko tijesto:
150 g maslaca
1 jaje
30 g mljevenih badema
30 g šećera
60 g šećera u prahu
240 g brašna
sol
20 g gorkog kakaa
suhi grah za pečenje
Za kremu od čokolade i čilija
350 g čokolade za kuhanje
400 g slatkog vrhnja
prstohvat čilija u prahu
40 g omekšalog maslaca
Za ukrašavanje:
250 g šumskog voća (npr. borovnica, kupina, jagoda, malina)
100 g crvene marmelade (npr. od malina ili jagoda)
PRIPREMA:
- Miješanje prhkog tijesta
Narežite maslac na kockice pa ga kratko zamijesite hladnim rukama s razmućenim jajem, mljevenim bademima, šećerom i šećerom u prahu. Posebno pomiješajte brašno s kakaom i malo soli, dodajte ga smjesi od maslaca i jaja te mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Prhko tijesto umotajte u foliju i ostavite 60 min u hladnjaku. - Pečenje podloge
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi na debljinu 2 mm, kalupom izrežite krug promjera 26 cm (ostatak tijesta iskoristite za nešto drugo) pa tijesto stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Na tijesto također stavite komad papira za pečenje, opteretite ga suhim grahom, stavite u pećnicu i pecite oko 25 min. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, uklonite papir i grah pa ga ostavite da se ohladi u kalupu. - Priprema čokoladne kreme
Nasjeckajte čokoladu. Stavite slatko vrhnje s čilijem u lonac da zavrije, a zatim njime prelijte čokoladu i miješajte dok se ona ne otopi i krema ne postane glatka. Potom umiješajte maslac. Izlijte čokoladnu kremu na tijesto u kalupu pa je poravnajte lopaticom za kolače. Ostavite pitu 2 sata u hladnjaku da se krema dobro stisne. - Dekoriranje pite voćem
Bobičasto voće operite, posušite na ubrusu pa ono koje je veće narežite na manje komade. U loncu zagrijte marmeladu da se otopi, dobro je promiješajte i pomiješajte s voćem. Voće rasporedite po piti. Možete je dodatno ukrasiti čokoladom te, po ukusu, dodati još malo čilija.Dodatni savjet: ostatak tijesta (može ostati do tjedan dana u hladnjaku) iskoristite ili za novu pitu ili ga razvaljajte pa kalupićem izrežite kekse. Pecite ih na 150 stupnjeva Celzijevih. Tijesto također možete i zamrznuti pa ga izvaditi iz zamrzivača kad vam zatreba.