Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Neodoljiv desert za nedjeljni ručak: Vatrena čokladna pita sa šumskim voćem

Donosimo recept za čokoladnu pitu s kojom nikada nećete pogriješiti - idealan je izbor i kad je pripremate samo za svoje ukućane, ali i kada vam dolaze posebni gosti!

U ove jesenske sve maglovitije dane, najljepše se nakon nedjeljnog ručka zavući pod dekicu i gledati film na Netflixu ili televiziji. Uz to savršeno ide jedan ukusan desert koji će zaokružiti idilu. Donosimo recept za čokoladnu pitu s kojom nikada nećete pogriješiti – idealan je izbor i kad je pripremate samo za svoje ukućane, ali i kada vam dolaze posebni gosti!

SASTOJCI ZA 14 KRIŠKI

Za prhko tijesto:

150 g maslaca
1 jaje
30 g mljevenih badema
30 g šećera
60 g šećera u prahu
240 g brašna
sol
20 g gorkog kakaa
suhi grah za pečenje

Za kremu od čokolade i čilija

350 g čokolade za kuhanje
400 g slatkog vrhnja
prstohvat čilija u prahu
40 g omekšalog maslaca

Za ukrašavanje:

250 g šumskog voća (npr. borovnica, kupina, jagoda, malina)
100 g crvene marmelade (npr. od malina ili jagoda)

PRIPREMA:

  1. Miješanje prhkog tijesta
    Narežite maslac na kockice pa ga kratko zamijesite hladnim rukama s razmućenim jajem, mljevenim bademima, šećerom i šećerom u prahu. Posebno pomiješajte brašno s kakaom i malo soli, dodajte ga smjesi od maslaca i jaja te mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Prhko tijesto umotajte u foliju i ostavite 60 min u hladnjaku.
  2. Pečenje podloge
    Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi na debljinu 2 mm, kalupom izrežite krug promjera 26 cm (ostatak tijesta iskoristite za nešto drugo) pa tijesto stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Na tijesto također stavite komad papira za pečenje, opteretite ga suhim grahom, stavite u pećnicu i pecite oko 25 min. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, uklonite papir i grah pa ga ostavite da se ohladi u kalupu.
  3. Priprema čokoladne kreme
    Nasjeckajte čokoladu. Stavite slatko vrhnje s čilijem u lonac da zavrije, a zatim njime prelijte čokoladu i miješajte dok se ona ne otopi i krema ne postane glatka. Potom umiješajte maslac. Izlijte čokoladnu kremu na tijesto u kalupu pa je poravnajte lopaticom za kolače. Ostavite pitu 2 sata u hladnjaku da se krema dobro stisne.
  4. Dekoriranje pite voćem
    Bobičasto voće operite, posušite na ubrusu pa ono koje je veće narežite na manje komade. U loncu zagrijte marmeladu da se otopi, dobro je promiješajte i pomiješajte s voćem. Voće rasporedite po piti. Možete je dodatno ukrasiti čokoladom te, po ukusu, dodati još malo čilija.Dodatni savjet: ostatak tijesta (može ostati do tjedan dana u hladnjaku) iskoristite ili za novu pitu ili ga razvaljajte pa kalupićem izrežite kekse. Pecite ih na 150 stupnjeva Celzijevih. Tijesto također možete i zamrznuti pa ga izvaditi iz zamrzivača kad vam zatreba.

Pročitajte još...

Juha od kostiju: 7 najukusnijih recepata za tisućljetni eliksir zdravlja

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

Jedno bez drugoga ne može: Otkrijte najbolje dresinge za salate!

Neki vole lagani preljev za salatu, neki aromatični, s raznim začinskim biljem, a neki preferiraju osvježavajući umak od jogurta ili pak zasitniju varijantu od kiselog vrhnja, odnosno majoneze. Samo pravi dressing ili umak čine salatu - gurmanskim užitkom

Kako napraviti savršenu pitu od limunove kreme i šumskog voća?

Donosimo recept za pitu s limunovom kremom i bobicama šumskog voća, koja nas je, kad smo je probali, jednostavo oduševila i nismo je mogli prestati jesti...

Ljubavni makroni – napravite sami najpopularnije kolačiće na svijetu!

Macarons se ne odlikuju samo ukusnim okusom već i fantastičnim bojama. Hrskavi izvana, a mekani iznutra, svojim punjenjem i atraktivnim bojama jedan su od najpopularnijih deserta svjetskih slastičarnica. I nisu teški za napraviti

Povezano

Novi okus mesa: Ukusni recepti za čiju je pripremu potrebno samo 30 minuta

Donosimo dva zanimljiva prijedloga za obroke za čiju pripremu je potrebno oko pola sata. Jedan recept je lagana varijanta, a ipak zasitna, dok je drugi pun aroma Meksika!

Omiljeni adventski miks: Recepti za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće!

Vrijeme je adventskih kolačića i moramo priznati kako jedva čekamo zavrnuti rukave, zamijesiti tijesto i pripremiti sve ukusne ukrase koje ćemo dodati u kolačiće. Danas vam donosimo recepte za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće, bez kojih Božić jednostavno ne može proći

Počelo je najljepše razdoblje u godini: Donosimo recepte za najfinije adventske keksiće

Počnite već sad pripremati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani do Božića. Donosimo prve prijedloge slatkih keksića za najljepše razdoblje u godini

Dutch Baby Pancake: Slana ili slatka, ova slasna palačinka nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pjenaste palačinke oduševit će sve za doručkom ili za večerom svojim zanimljivim kombinacijama. Isprobajte ovu slanu kombinaciju jer je recept brz i jednostavan

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime