Utorak, 31 siječnja, 2023

Ovo želite probati: Predstavljen je novi jelovnik Baltazar 2.0 s potpisom chefa Matije Bregeša

Baltazar 2.0 kruna je 40-godišnje izvrsnosti legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar, a zamišljen je kao mjesto u kojem će jednostavno genijalni chef Matija Bregeš usmjeriti svoju kreativnu energiju u stvaranje novih vizura hrvatske gastronomije

Zagrebački fine bistro Baltazar 2.0,  smješten u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica Novoj Vesi, predstavio je novi jelovnik za razdoblje jesen/zima 22. Jelovnik potpisuje renomirani chef Matija Bregeš, kojem je kao inspiracija poslužilo bogatstvo sezonskih namirnica, kao i gastronomsko nasljeđe svih hrvatskih regija. Kako i samo ime govori, Baltazar 2.0 kruna je 40-godišnje izvrsnosti legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar, a zamišljen je kao mjesto u kojem će jednostavno genijalni chef Matija Bregeš usmjeriti svoju kreativnu energiju u stvaranje novih vizura hrvatske gastronomije.



U kuhinji Baltazara 2.0 gotovo se isključivo koristi povrće uzgojeno vrijednim rukama vrtlara Bube u vrtu smještenom u mjestu Rečica Kriška, nedaleko od Ivanić Grada. Cilj predane i talentirane ekipe Baltazara 2.0 je očuvati gastronomsku tradicije Zagreba i Hrvatske tako što će joj odjenuti novo ruho, poštujući pritom njezinu esenciju i sve ono što ju čini toliko vrijednom čuvanja.

Za okuse je zaslužan chef Matija Bregeš

Matija Bregeš je kuhinju legendarnog zagrebačkog restorana Baltazar preuzeo prije nešto više od godinu dana, a stigao je iz paškog Boškinca kojem je prije dvije godine donio jednu Michelinovu zvjezdicu. Dodatno se usavršavao u slavnim restoranima s tri Michelinove zvjezdice: Geraniumu iz Kopenhagena, nizozemskom De Librije te možda ponajboljem svjetskom restoranu Azurmendi iz Bilbaa.

Bregeš je sljedećim riječima predstavio novi jelovnik: „Premda zbog tehničke zahtjevnosti i elaboriranih prezentacija fine dining koncept može djelovati vrlo komplicirano, stvar je zapravo vrlo jednostavna; želim tradicionalnim hrvatskim jelima dati novu dimenziju te ih tako približiti nekim novim generacijama hedonista. Jelovnik ćemo osvježavati ovisno o sezonskoj dostupnosti namirnica, no cilj će, kako u Baltazaru, tako i u Baltazaru 2.0, ostati isti: stvarati jela koja će svakom gostu pružiti gastronomsko iskustvo te koja će pridonijeti stvaranju nacionalne kuhinje kakvu Hrvatska kao jedna od vodećih europskih turističkih destinacija odavno zaslužuje.“, zaključio je Bregeš.

Brojna ukusna jela i zanimljive kombinacije okusa

Iz novog jelovnika Baltazara 2.0 izdvajamo jela koja na najprecizniji način dočaravaju misao vodilju Matije Bregeša, a to je crpiti inspiraciju iz bogatog hrvatsko gastronomsko naslijeđa te tehnički i prezentacijski dovesti tradicionalna jela do savršenstva. Grincek se, kako i samo ime kaže, sastoji od raznog povrća za juhu (celer, mrkva, peršin) kakvo su koristile i naše bake i mame. Povrće se poslužuje u zdjeli te se zalijeva bogatom povrtnom juhom. U poklopcu zdjele nalazi se panna cotta od celera s mousseom od kelja koja je zamišljena kao osvježenje nakon bogate povrtne juhe. Jesen i zimu gotovo je nemoguće zamisliti bez sarme, pa je Bregeš odao počast toj omiljenoj poslastici vlastitom fine dining interpretacijom koja se sastoji od rolade od junetine i teletine, umaka od sarme i kupusa te hrskavog kiselog kupusa.

Posebno uparivanje vina

Za kraj spominjemo još jedan zimski klasik, patku i mlince, koju je chef Baltazara 2.0 rekreirao uz pomoć dimljenih pačjih prsa mariniranih u jabuci , hrskavih mlinci, varijacije cikle te ukiseljene mrkva punjene pačjom jetricom. S obzirom da će gostima na izbor biti ponuđeno 4 ili 8 sljedova jasno je da ovo nisu sva jela, no onima koji žele znati više preostaje rezervirati stol za jedinstveno iskustvo za sva osjetila.

Kao garancija pravog spoja hrane i vina, osoba čije je znanje o vinu i vještina u sljubljivanju s hranom jednaka Bregešovom umijeću u kuhanju tu je Goran Petrić, jedan od najboljih hrvatskih sommeliera. Petrić je višegodišnje iskustvo stekao radom u servisu nekih od najuglednijih zagrebačkih restorana, a od otvaranja je bio dio ekipe Noela, za sada jedinog zagrebačkog restorana nagrađenog Michelinovom zvjezdicom. Vinska karta Baltazara 2.0 dobrim se dijelom temelji na ključnim hrvatskim sortama, uz potporu vrijednih stranih etiketa, a gosti Baltazara 2.0 u njima će (odgovorno) moći uživati u sklopu pomno odabranog wine pairinga Gorana Petrića ili zasebno.

Fotografije: Dean Dubokovič

Pročitajte još...

8 superukusnih recepata s humusom – za poseban okus svakog jela

Mnogi kuhari koriste humus za dodavanje teksture i okusa raznim jelima te kažu kako humus može oživjeti sve, od salata i tjestenine do slastica i preljeva. Donosimo vam savjete svjetskih kuhara kako ga najbolje iskoristiti

Air Co proizveo prvi ‘ekološki odgovorni’ alkohol na svijetu!

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća

5 healthy food profila na Instagramu uz koje ćete se zdravije hraniti

Zdravu hranu ovi profili prezentiraju na zanimljiviji i drugačiji način i dokazuju nam da zdrava hrana može biti privlačna i jednostavna za pripremiti

5 genijalnih TikTok Food trikova koji će vam uštedjeti ‘tonu’ vremena

Pored žitarica za palačinke i trendova o tučenoj kavi na kojima možemo zahvaliti TikTok, donosimo vam još pet jednostavnih trikova koji štede vaše vrijeme u kuhanju, a rezuktiraju fantastičnim okusima

Povezano

Premium okusi krafni ponovno su dostupni u zagrebačkoj slastičarnici!

Teksturom bogato i meko tijesto s dodatkom ruma i limunove korice radi arome, čija je originalna receptura nastala prije više od 80 godina, ponovno je zauzelo mjesto na Orijentovom pultu

Poslastica (i ne samo) za doručak: Banana bread french toast

French toast mnogima je jedna od najdražih poslastica za doručak. Brza i jednostavna priprema čine ga još primamljivijim, a kada se spoji s kruhom koji je zaludio mnoge gurmane - nastaje savršenstvo

Vruća zimska pića: Kokteli stvoreni za hladni vikend

Za razliku od ljetnih, u ove zimske hladne dane ništa ne grije bolje od nekog finog koktela smiksanog s vašim omiljenim dodacima

Top 30 najboljih gastronomskih adresa u Splitu by Zlatko Gall

Naš kolumnist i zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 30 mjesta u kojima se isplati jesti kada se nađete u Splitu. Izbor je raznolik, a nećete pogriješiti ni sa jednim mjestom...Uživajte!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime