Četvrtak, 2 ožujka, 2023

Air Co proizveo prvi ‘ekološki odgovorni’ alkohol na svijetu!

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća

Tvrtka Air Co sa sjedištem u Brooklynu stvorila je prvu votku na svijetu s negativnom emisijom ugljika. Naime, ovo popularno piće nastaje postupkom koji se naziva elektrokemijska konverzija, a koji otpadni CO2 pretvara u alkohol. Iako je ovo već dobro poznata tehnika, prema tvrtki Air Co ovo je prvi put da se koristi za proizvodnju votke – u tako velikim razmjerima.CO2 se dobiva iz tvornica u SAD-u i ukapljuje se prije nego što se transportira u brooklynsku četvrt Bushwick na završne faze proizvodnje. Sve u svemu, Air Co tvrdi kako se u proizvodnom procesu stvara manje CO2 nego što se troši, što rezultira time da je proizvod ‘negativan na ugljik’. U stvari, prema analizi životnog ciklusa (LCA) proizvodi samo 10 posto onoga što se uhvati za proizvod.

“Hvatanje, pročišćavanje, kompresija i transport emitiraju oko 0,1 kg CO2 po 1 kg CO2 koji prolazi kroz naša vrata, tako da je naš CO2 90-postotni negativan ugljik čim stigne i prije nego što mu bilo što učinimo”, objašnjavaju u tvrtki.

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća. Iako Air Co neće sam zaustaviti klimatske promjene, ovo je sigurno velik korak u pravom smjeru.

Fotografije: Aircompany.com

Pročitajte još...

Nova godina, nova ja: 5 brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku pa se poslije nećete pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika!  

5 genijalnih koktela od gina – za party kod kuće!

Umjesto masovnih okupljanja, vrijeme je za otvaranje boce jednog od naših najdražih alkoholnih pića i isprobavanje novih koktela - u manjem krugu prijatelja ili u društvu najdraže osobe...

Déguste – kratki film koji savršeno dočarava sav stres rada u kuhinji

Filmski producent Stéphane Baz režirao je kratki film 'Déguste', koji nas poziva da očima kuhara doživimo jedan njegov radni dan. Zaboravite romantiku, stvari u trenu postaju vatrene...

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Povezano

Srijeda je mali petak: Gdje otići na večeru s prijateljima?

Kako bismo si ponovno omogućili potpuno opuštanje tijekom tjedna, odlučili smo izaći svake srijede na večeru ili u polu izlazak. Napravili smo popis mjesta gdje ćete se, uz ukusnu hranu, sigurno zabaviti sa prijateljima. Opustite se, život je kratak! 

Isprobali smo kavu i hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb

Zbog toga što o lokaciji ovih dana bruji cijeli grad, prema destinaciji smo se uputili u popodnevnim satima, točno u vrijeme kada se većina Zagrepčana zaželi druge doze kofeina – i to namjerno, da vidimo kakvi su pod pritiskom!

Omiljena zagrebačka craft pekarnica otvorena je na Britanskom trgu

Pored mirisa kruha i focaccie, Britanskim trgom će se od sada širiti i miris kroasana, cruffina, glasovitih pizza, za koju je Bread Club tim nedavno dobio srebrnu medalju na Svjetskoj olimpijadi pekarstva i još mnoštva proizvoda koji postanu hit na društvenim mrežama.

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno dulji

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime