Petak, 30 srpnja, 2021

Air Co proizveo prvi ‘ekološki odgovorni’ alkohol na svijetu!

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća

Tvrtka Air Co sa sjedištem u Brooklynu stvorila je prvu votku na svijetu s negativnom emisijom ugljika. Naime, ovo popularno piće nastaje postupkom koji se naziva elektrokemijska konverzija, a koji otpadni CO2 pretvara u alkohol. Iako je ovo već dobro poznata tehnika, prema tvrtki Air Co ovo je prvi put da se koristi za proizvodnju votke – u tako velikim razmjerima.

CO2 se dobiva iz tvornica u SAD-u i ukapljuje se prije nego što se transportira u brooklynsku četvrt Bushwick na završne faze proizvodnje. Sve u svemu, Air Co tvrdi kako se u proizvodnom procesu stvara manje CO2 nego što se troši, što rezultira time da je proizvod ‘negativan na ugljik’. U stvari, prema analizi životnog ciklusa (LCA) proizvodi samo 10 posto onoga što se uhvati za proizvod.

“Hvatanje, pročišćavanje, kompresija i transport emitiraju oko 0,1 kg CO2 po 1 kg CO2 koji prolazi kroz naša vrata, tako da je naš CO2 90-postotni negativan ugljik čim stigne i prije nego što mu bilo što učinimo”, objašnjavaju u tvrtki.

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća. Iako Air Co neće sam zaustaviti klimatske promjene, ovo je sigurno velik korak u pravom smjeru.

Fotografije: Aircompany.com

Pročitajte još...

5  brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku (pa ćete se poslije pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika)!  

5 genijalnih koktela od gina – za party kod kuće!

Umjesto masovnih okupljanja, vrijeme je za otvaranje boce jednog od naših najdražih alkoholnih pića i isprobavanje novih koktela - u manjem krugu prijatelja ili u društvu najdraže osobe...

Déguste – kratki film koji savršeno dočarava sav stres rada u kuhinji

Filmski producent Stéphane Baz režirao je kratki film 'Déguste', koji nas poziva da očima kuhara doživimo jedan njegov radni dan. Zaboravite romantiku, stvari u trenu postaju vatrene...

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Povezano

Novi unosan biznis: 6 najboljih vina u vlasništvu poznatih i slavnih

Neka od njih su čak keto friendly, gluten free i pogodna za vegetarijance, a većina koristi organsko uzgojeno grožđe i proizvod ga svugdje po Europi. Predstavljamo vam 6 poznatih osoba koje su strast prema vinu pretvorile u pravo poslovno carstvo!

Otkrili smo najbolje mjesta za koktele u Rijeci – posebno četvrtkom

Ideja Teatro Lounge Bara je da se svakog četvrtka ponudi neki novi destilat ili povijesni period kao vodilja za kreiranje menija, koji garantira čarobni spoj okusa i pravi doživljaj za nepca!

Po mjeri gurmana: 6 maštovitih recepata s lubenicom u glavnoj ulozi

Falkensteinerov gastro tim je ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uživajte svim čulima u ovim zanimljivim kombinacijama

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime