Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Air Co proizveo prvi ‘ekološki odgovorni’ alkohol na svijetu!

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća

Tvrtka Air Co sa sjedištem u Brooklynu stvorila je prvu votku na svijetu s negativnom emisijom ugljika. Naime, ovo popularno piće nastaje postupkom koji se naziva elektrokemijska konverzija, a koji otpadni CO2 pretvara u alkohol. Iako je ovo već dobro poznata tehnika, prema tvrtki Air Co ovo je prvi put da se koristi za proizvodnju votke – u tako velikim razmjerima.CO2 se dobiva iz tvornica u SAD-u i ukapljuje se prije nego što se transportira u brooklynsku četvrt Bushwick na završne faze proizvodnje. Sve u svemu, Air Co tvrdi kako se u proizvodnom procesu stvara manje CO2 nego što se troši, što rezultira time da je proizvod ‘negativan na ugljik’. U stvari, prema analizi životnog ciklusa (LCA) proizvodi samo 10 posto onoga što se uhvati za proizvod.

“Hvatanje, pročišćavanje, kompresija i transport emitiraju oko 0,1 kg CO2 po 1 kg CO2 koji prolazi kroz naša vrata, tako da je naš CO2 90-postotni negativan ugljik čim stigne i prije nego što mu bilo što učinimo”, objašnjavaju u tvrtki.

Pakiranje je također moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti, a ugljični otisak u proizvodnji etiketa nadoknađuje proizvođač – sadnjom drveća. Iako Air Co neće sam zaustaviti klimatske promjene, ovo je sigurno velik korak u pravom smjeru.

Fotografije: Aircompany.com

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime