Utorak, 25 siječnja, 2022

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Idealan početak dana ne možemo zamisliti bez nutritivnog i ukusnog doručka. Ipak, ako se ne svrstavate u kategoriju jutarnjih tipova, priprema doručka ponekad se može činiti kao prava gnjavaža. Međutim, u restoranima su svakodnevne ponude doručka postale uobičajene, a time se vodi i poznati splitski restoran Allora, nezaobilazna kulinarska destinacija ako se zateknete u Splitu. Ako bacite pogled na njihovu à la carte ponudu doručka, naći ćete se na slatkim i slanim mukama, jer svako jelo mami da ga isprobate.

Proteinska bomba

Ako jutro volite započeti proteinskom bombom, vjerojatno ćete se odlučiti za jaja, koja se u Allori pripremaju u različitim varijantima. Klasičan omlet, jaja na tostu ili fritaja, uz ukusne dodatke, postaju pravi gourmet doživljaj. Nepogrešiva jaja Benedict, odnosno poširana jaja na domaćem pecivu s preprženom šunkom i hollandaise umakom, bit će prava rapsodija okusa. Ako uz jaja priželjkujete i izvor zdravih masti, onda je florentine avokado tost s poširanim jajem, uz dodatak sotiranog špinata, pravi izbor za vas. Sve vaše zahtjeve ispunit će i fritaja, odnosno kombinacija jaja, svježeg povrća, pancete i posnog sira. Posebno primamljiva je i široka paleta sendviča.

 

Domaća focaccia s mortadelom i mozzarellom, uz dodatak domaćeg pesta, donosi dašak Mediterana. Mali twist predstavlja domaća focaccia s dimljenom tunom, u kombinaciji s wasabi majonezom i kineskim kupusom kao zanimljiv spoj kuhinja Mediterana i Dalekog istoka. Gurmani neće moći odoljeti tostiranom domaćem kruhu s avokadom, smokvama i grill sirom, kojem poseban touch daje pesto od svježe mente. Iskušati treba i marinirani losos u miso umaku koji se, uz aleppo paprike, smjestio na tostiranom kruhu.

Ponešto za ljubitelje slatkog, ali i zdravog

Ljubitelji slatkih okusa nisu zakinuti, a spektar slatkih opcija stvara zazubice. French toast možete zasladiti javorovim sirupom ili ga obogatiti slatko kiselim umakom od brusnice i maline te sladoledom od manga. Odličan izbor su i cimet rolice u umaku od kiselog vrhnja, kao i japanske palačinke i slatki waffli, u kombinaciji s raznim dodacima.

Restoran Allora pobrinuo se i za zdrave opcije. Kraljica zdravog doručka svakako je topla zobena kaša – zobene pahuljice u bademovom mlijeku sa zvjedastim anisom, bademima, cimetom i voćem. Popularne zdrave palačinke spravljene od zobenog brašna i banana, prelivene maple sirupom i posute voćem izvrstan su početak dana, kao i domaće granole s grčkim jogurtom. Ako doručak volite ponijeti sa sobom, smoothie je odlična opcija. Proteinski, detox ili voćni – svaki od njih oduševit će vas okusom za koji su zadužene pomno odabrane i zdrave namirnice te kremaste teksture.

9_Jaja na turski nacin
2_Dorucak_Restoran Allora Split
8_Jaja Benedict
5_Topla zobena kasa
7_Fritaja
14_Restoran Allora Split
1_Sendvic s avokadom, grill sirom i smokvama
11_Restoran Allora Split
15_Restoran Allora Split
13_Restoran Allora Split
4_Dorucak_Restoran Allora Split
6_Dorucak_Allora
3_Sendvic s mariniranim lososom
12_Restoran Allora Split
10_Florentine avokado tost s posiranim jajem
9_Jaja na turski nacin 2_Dorucak_Restoran Allora Split 8_Jaja Benedict 5_Topla zobena kasa 7_Fritaja 14_Restoran Allora Split 1_Sendvic s avokadom, grill sirom i smokvama 11_Restoran Allora Split 15_Restoran Allora Split 13_Restoran Allora Split 4_Dorucak_Restoran Allora Split 6_Dorucak_Allora 3_Sendvic s mariniranim lososom 12_Restoran Allora Split 10_Florentine avokado tost s posiranim jajem

Fotgrafije Ivan Ivanišević

Pročitajte još...

(Ne)moguća misija? Prvi hotel u svemiru trebao bi se otvoriti 2027. godine

Ovaj prsten podržavat će 24 modula za stanovanje, koji će se koristiti kao hotelski smještaj, restorani, barovi, teretane, smještaj za posadu, kao i 'platforma' za znanstvena istraživanja.

5 atraktivnih destinacija idealnih za šahovske entuzijaste

Otkrijte pet šahovskih odredišta u kojima možete odigrati popularno šahovsko otvaranje Damin gambit - jednom kad putovanja ponovno budu sigurna

Nova godina, nova ja: 5 brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku pa se poslije nećete pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika!  

Autofagija: koje su vrste posta i kako pomažu mršavljenju?

Autofagija dolazi od grčkih riječi 'auto' i 'phagein', a doslovni prijevod bi bio samojedenje. Zvuči poprilično zastrašujuće ali samo na prvi pogled. Pravo značenje je posve drugačije jer autofagija označava procese u organizmu koji potiču samočišćenje i regeneraciju u  stanicama

Povezano

Ovdje se jako fino jede i pije: Zagrebačke gastro latino tajne

U Zagrebu postoji niz odličnih, autentičnih mjesta koja vas teleportiraju na drugi kraj svijeta bez da zapravo morate spakirati kovčege i isplanirati cijeli put. Predstavljamo autentična mjesta na kojima možete isprobati fenomenalne specijalitete latinske kuhinje

Ako ste u žurbi: 3 doručka pomoću koji ćete puni energije krenuti u dan

Za pripremu kvalitetnog obroka, poput žitarica s visokovrijednim fermentiranim mliječnim proizvodima, za pripremu i konzumiranje trebat će vam samo 5 minuta

Ususret vikendu u Zagrebu: Gdje otići subotom na prefini brunch?

Brunch je u Zagrebu postao idealna subotnja prigoda za izlazak iz kuće i guštanje u hrani te dozu druženja i razgovora s prijateljima. Odlazak na brunch smatramo dozom vikend self-carea. Ako ste u potrazi za novim mjestima priželjkivanog brunch-dejta, donosimo provjerene adrese koje možete posjetiti već ove subote

Zdrav život: Pravi sastojci za smoothie zbog kojih ćete biti siti – satima!

Veliki broj ljudi jutro započinje smoothiejem, ali ne izdrže svi do ručka jer brzo ogladne. Razlog tome su pogrešni sastojci koje biraju za napitak. Donosimo recepte za smoothie koji će vas satima držati sitim

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime