Iako u agronomskom smislu spada u veliku porodicu povrća, lubenicu svi svojatamo kao voćku. I bezgranično uživamo u njezinom slasnom plodu, baš kao što je u svoje doba uživao i američki književnik Mark Twain koji je u zanosu čak i napisao: ‘Kad lubenicu kušaš, znaš što anđeli jedu!’
Lubenica je izvorna poslastica s rubova afričke pustinje Kalahari, a danas se u svijetu uzgaja oko 150 njezinih različitih vrsta. Sadrži od 93 do 95 posto vode, niskokalorična je, a ipak vrlo hranjiva i energizirajuća jer preostalih sedam do pet posto njenog sastava čine dragocjeni vitamini (A, B6, C), minerali (prije svega kalij), bjelančevine, šećeri…
Moćan antioksidans koji utažuje žeđ i rashlađuje organizam
Tako izbalansirani sastojci imaju višestruki blagotvorni učinak: stvaraju osjećaj sitosti, a ujedno izvrsno utažuju žeđ i rashlađuju organizam. Osim toga, lubenica je i jedan od rijetkih plodova bogatih crvenim biljnim pigmentom likopenom (u većim količinama sadrže ga još samo rajčica, crveni grejp i guava), za kojeg su istraživanja pokazala da je moćan antioksidans koji štiti od srčanožilnih bolesti i smanjuje rizik od raka.
O važnosti ove namirnice svjedoči i činjenica da ima svoj dan – naime, 3. kolovoza Međunarodni je dan lubenica! Zato je Falkensteinerov gastro tim ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uostalom, ovih 6 recepata otkrit će vam neke nove recepture u kojima je lubenica zvijezda i glavna ‘glumica’!
Lubenica i sol
Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada je dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji!
Lubenica i feta sir
Sastojci za četiri male porcije:
- 1 kg lubenice
- 200 g feta sira
- 1 limeta
- 2-3 grančice majčine dušice ili mente
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 prstohvat soli
- Po želji: Crveni luk, med i orasi
Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà!
Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa
Poke bowl s lubenicom
Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g lubenice
- 3 žlice ulja od kikirikija
- 3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
- 2 avokada
- 200 g riže
- 1 krastavac
- 150 g edamame sjemenki
- Sol
- Neobvezno: Malo tofua i mrkve
Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.
Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.
Popodnevni koktel
Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!
Sastojci:
- 0,3 l Tequille
- 0,2 l Havanna ruma
- 0,1 l Maraschina
- 0,3 l soka od maraške
- Blendana lubenica
- Mohito ice cube
Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.
Veganski koktel od krastavaca
Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.
Sastojci:
- 150 ml soka od svježe lubenice
- 4 kriške krastavca
- 150 ml džina
- 100 ml svježeg soka limete
- 60 ml šećernog sirupa
- Prstohvat soli
Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca
Carpaccio s tunom
Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g sirove tune
- 400 g lubenice
- 4 žlice maslinovog ulja
- 100 g komorača
- Sol
- Neobvezno: Poprskati sokom limuna
Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.