Subota, 23 ožujka, 2024

Stress free izleti: Nezaboravne avanture na najljepšim hrvatskim planinama

Ako još niste odlučili kako ćete i gdje provesti uskrsne blagdane i (i školske praznike) onda definitivno razmislite o izletu u planine. Jer doista imamo neke od najljepših planina i vidikovaca koji se mogu vidjeti u svijetu

Ne moramo posebno isticati koliko je boravak u prirodi, na svježem planinskom zraku, uz zvukove prirode i mir koji ona pruža – više nego ikad postao dragocjen. Boravak u planinama, pa čak i ako ste početnik u planinarenju, najbolji je antistres za dušu i tijelo. Postoji čitav niz staza prilagođenih svima – od rekreativaca ‘sumnjive’ kondicije do iskusnih profesionalaca koji vješto izbjegavaju napučene staze i svoj duševni mir hrane na nekim manje poznatim, ali i zahtjevnijim stazama. Bilo kako, ako još niste odlučili kako ćete i gdje provesti uskrsne blagdane i (i školske praznike) onda definitivno razmislite o izletu u planine. Jer doista imamo neke od najljepših planina i vidikovaca koji se mogu vidjeti u svijetu – pa zašto ne bismo konačno počeli cijeniti svoje i upoznati domaće ljepote.

Planine baš svakoga – preporode!

Izvrsna je to prilika da dan provedete i u društvu – s prijateljima, svojom obitelji i djecom –  a možda se na stazi – pazeći na epidemiološke mjere – sprijateljite i s nekim novim ljubiteljima prirode – kažu planinari da su njihova prijateljstva posebnija od drugih! 

Na stazi prema vrhu: Osnovna pravila ponašanja u planinama

Donosimo vam prijedloge izleta na najljepše hrvatske planine, i vjerujemo kako ćete – ako se odlučite provjeriti sve o čemu pišemo – doživjeti nezaboravne avanture, napuniti dušu i tijelo potrebnom energijom, očistiti se od svih stresova i briga te vratiti kući – preporođeni!

BIOKOVO

Iako su nam prva asocijacija na ovaj predivni planinski masiv u Splitsko-dalmatinskoj županiji, turisti koji često po njemu zalutaju pa ih traži Gorska služba za spašavanje, doživjeti po mnogima najveću i najsuroviju planinu Dalmacije – kažu planinari – vantjelesni je osjećaj.
Uz nepregledne ponikve, vrijedno je svakog napora doći do vidikovca Vošac, gdje se nalazi  planinarskim domom i najviši vrh Sveti Jure (1762 m).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BIOKOVO 🇭🇷 (@biokovo.hr)

VELEBIT

Najpopularnija i najduža hrvatska planina (145 km), iako je po nadmorskoj visini tek 4. u Hrvatskoj, nudi spektakularne vidike – od Velebitskog kanala, pa preko dijela s pogledom na Jadran, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeverozapadu do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku… Planinarima je posebno omiljen Sjeverni Velebit ujedno proglašen i Nacionalnim parkom, jer je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Park prirode Velebit (@pp.velebit)

RISNJAK

Ako ste ljubitelji životinjskog i biljnog svijeta onda ćete se složiti s onima koji, s razlogom, tvrde kako je ovo najljepša hrvatska planina. Risnjak je ujedno i Nacionalni park, u njemu obitavaju zaštićene vrste risova, a i rijeka Kupa ovdje izvire. Uspijete li se popeti na 1528 m nadmorske visine doživjet ćete najljepše vidike svog života – na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju! Planinari najčešće ističu kako morate vidjeti i Schlosserovu livadu, tik ispod samog vrha Velikog Risnjaka. Tu se nalazi i planinarima omiljeni planinarski dom s kuhinjom i smještajem.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hiking Croatia (@hiking.croatia)

Nenad Šaljić: Penjao se na Himalaju pa umjesto akademske odabrao karijeru na kojoj mu svi zavide

UČKA

Tamo gdje je nekad živio Veli Jože danas se nalazi najviša planina istarskog poluotoka, zaštićena kao park prirode. Sa samog vrha pruža se spektakularan pogled na Istru, Riječki zaljev i sjeverni Jadran s otocima, a posluži li vas sunačno vrijeme uživat ćete i u ljepotama Gorskog kotara, Velebita, pa čak i Tršćanskog zaljeva, Julijskih Alpi i Dolomita u Italiji. Pa neka netko kaže da smo mala zemlja! 😉

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Park Prirode Učka (@park.prirode.ucka)

SAMOBORSKO GORJE

Stanovnici Zagrebačke županije iznimno su ponosni na Samoborsko i Žumberačko gorje. Planinarima je najomiljenija staze prema najvišem vrhu – Japetiću, na 879 metara nadmorske visine. Uz Japetić tu su još dva druga vrlo popularna planinarska odredišta Okić i Oštrc, a ono što je izvrsno jest isprepletena mreža planinarskih putova, što kratkih, a što dugih – tako da svatko s obzirom na svoju kondiciju i mogućnosti – može odabrati atraktivan smjer. Bitno je samo da se krećete i uživate u ljepotama krajolika i prirode koja se budi iz zimskog sna.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by PP Žumberak – Samoborsko gorje (@pp_zumberak_samoborsko_gorje)

KALNIK

Stanovnici sjeverozapadne Hrvatske iznimno su ponosni na Kalnik, planinu koja se proteže između Varaždinske županije većim dijelom i manjih kroz Koprivničko-križevačku županiju. Najviši mu je vrh Vranilac (643m), a glavna atrakcija Sedam zuba, niz stjenovitih zubaca koji se prostiru od vrha prema sjeveroistoku. Tu su, naravno, neizbježni I stari grad Veliki Kalnik, te vrh Mali Kalnik.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Volim Kalnik (@volimkalnik)

PAPUK

Jeste li znali kako su na području Papuka sačuvani neki od najznačajnijih ostataka kulturne baštine iz prethistorijskog razdoblja I srednjeg vijeka? No, prirodne su ljepote najviše razlog zašto je Papuk omiljen među planinarima I rekreativcima. Mnogima su glavni cilj najviši istoimeni vrh na 953 m, a posebno omiljena je i Ivačka glava – kamenit vrh na glavnom dijelu Papuka. Na vrhu je nekada postojala razgledna piramida, koje nažalost više nema no za lijepog vremena još uvijek možete uživati u očaravajućem pogledu na Podravinu pa sve do planine Mecsek u Mađarskoj, a preko Požeške kotline do bosanskih planina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Park prirode Papuk (@park_prirode_papuk)

Vuk s Velebita: Kako sam preživio 50 dana sam u planini, bez igdje ikoga…

Naslovna fotografija: @volimkalnik

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime