Nedjelja, 26 rujna, 2021

Po mjeri gurmana: 6 maštovitih recepata s lubenicom u glavnoj ulozi

Falkensteinerov gastro tim je ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uživajte svim čulima u ovim zanimljivim kombinacijama

Iako u agronomskom smislu spada u veliku porodicu povrća, lubenicu svi svojatamo kao voćku. I bezgranično uživamo u njezinom slasnom plodu, baš kao što je u svoje doba uživao i američki književnik Mark Twain koji je u zanosu čak i napisao: ‘Kad lubenicu kušaš, znaš što anđeli jedu!’

Lubenica je izvorna poslastica s rubova afričke pustinje Kalahari, a danas se u svijetu uzgaja oko 150 njezinih različitih vrsta. Sadrži od 93 do 95 posto vode, niskokalorična je, a ipak vrlo hranjiva i energizirajuća jer preostalih sedam do pet posto njenog sastava čine dragocjeni vitamini (A, B6, C), minerali (prije svega kalij), bjelančevine, šećeri…

Moćan antioksidans koji utažuje žeđ i rashlađuje organizam

Tako izbalansirani sastojci imaju višestruki blagotvorni učinak: stvaraju osjećaj sitosti, a ujedno izvrsno utažuju žeđ i rashlađuju organizam. Osim toga, lubenica je i jedan od rijetkih plodova bogatih crvenim biljnim pigmentom likopenom (u većim količinama sadrže ga još samo rajčica, crveni grejp i guava), za kojeg su istraživanja pokazala da je moćan antioksidans koji štiti od srčanožilnih bolesti i smanjuje rizik od raka.

O važnosti ove namirnice svjedoči i činjenica da ima svoj dan – naime, 3. kolovoza Međunarodni je dan lubenica! Zato je Falkensteinerov gastro tim ovo savršeno povrće, koje tako godi u ljetnim danima, odlučio pripremiti i kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Uostalom, ovih 6 recepata otkrit će vam neke nove recepture u kojima je lubenica zvijezda i glavna ‘glumica’!

Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada je dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji! 

Lubenica i feta sir

Lubenica i feta ©oliveoilandlemons

Sastojci za četiri male porcije:

  • 1 kg lubenice
  • 200 g feta sira
  • 1 limeta
  • 2-3 grančice majčine dušice ili mente
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 prstohvat soli
  • Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà!
Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa

Poke bowl s lubenicom

Poke bowl ©thepunnyvegetarian

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte! 
Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g lubenice
  • 3 žlice ulja od kikirikija
  • 3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
  • 2 avokada
  • 200 g riže
  • 1 krastavac
  • 150 g edamame sjemenki
  • Sol
  • Neobvezno: Malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.
Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.

Popodnevni koktel

Popodnevni koktel – foto: Hotel&Spa Iadera

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci:

  • 0,3 l Tequille
  • 0,2 l Havanna ruma
  • 0,1 l Maraschina
  • 0,3 l soka od maraške
  • Blendana lubenica
  • Mohito ice cube

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.

Veganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci:

  • 150 ml soka od svježe lubenice
  • 4 kriške krastavca
  • 150 ml džina
  • 100 ml svježeg soka limete
  • 60 ml šećernog sirupa
  • Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca

Carpaccio s tunom

Carpaccio ©daar_op_dulve

Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g sirove tune
  • 400 g lubenice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 g komorača
  • Sol
  • Neobvezno: Poprskati sokom limuna

Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.

Pročitajte još...

Mislav Malenica: Za 50 godina ljudi više neće morati raditi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

Predsjednik udruge CroAI i direktor/osnivač tvrtke Mindsmiths, Brođanin Mislav Malenica, ističe kako se treba kreirati što bolje uvjete za startupove te objašnjava zašto će nam za 5 godina postati jasno da umjetna inteligencija nije više samo alat koji upališ da nešto odradi

Kitesurfing na Jadranu: Lokacije koje privlače avanturiste iz cijelog svijeta

Kitesurfing je jedan od najpopularnijih ljetnih sportova na moru, a ovih 5 najpopularnijih lokacija ne samo da obiluju prirodnim ljepotama, nego i pogodnim vjetrovima

Otkrijte jug Istre: 7 najboljih gastro destinacija i priča u općini Ližnjan

I dok s brežuljka gledate na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja, slikovita lučica otkrit će vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja, a shodno tome i mjestu koje se može pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom

Stress free izleti: Pobjegnite od pandemije na najljepše hrvatske planine

Ako još niste odlučili kako ćete i gdje provesti uskrsne blagdane i (i školske praznike) onda definitivno razmislite o izletu u planine. Jer doista imamo neke od najljepših planina i vidikovaca koji se mogu vidjeti u svijetu

Povezano

Idemo u berbu gljiva, jabuka ili jagoda: Ovaj vikend je prava prilika za to!

Nama je jesen najljepše vrijeme za vikend izlete! Zato ovog vikenda idemo i na gljivarijadu u Liku, i u samoberbu jabuka u Lekenik, a bome nećemo propustiti ni samoberbu 'jesenskih' jagoda kod Sesvete. Jedva čekamo!

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

Napravite neke vrlo jednostavne zamjene hrane i na jednostavan način unesite vlakna u organizam - ne samo da su dobra za bolji rad naše probave nego i smanjuju rizik od mnogih bolesti!

Upoznajte Damjana Bistričića, chefa čije burgere jedu i u Tokiju!

Poznati puležanski kuhar objašnjava zašto je svaki chef u svojom misaonoj nutrini zapravo slikar, kipar, alkemičar, liječnik i svećenik, što samurajski kodeks ima s gastronomijom, kako je bilo kuhati za Papu i razne plemiće te što znači njegov novi gastronomski smjer 'Le art brut cuisine'

Brzi i zdravi doručak: 5 jednostavnih recepata gotovih u 10 minuta!

Ako krenete u dan sa zdravom hranom, to će vas motivirati da tako i nastavite do odlaska u krevet. Svaki dan radnog tjedna započnite s jednim od ovih jednostavnih recepata za doručak

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime