Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Uz svjetski dan pizze: Donosimo 5 recepata za najpoznatije talijansko jelo

Da se pita nas, pizza bi se trebala slaviti svaki dan, a ovim povodom vam donosimo 5 recepata za najukusniju pizzu koji ćete probati

Postoji nekoliko dana godišnje kad se slavi Svjetski dan pizze, pa tako i danas. Mi se uopće ne bunimo i da se pita nas, pizza bi se trebala slaviti svaki dan, a ovim povodom vam donosimo 5 recepata za najukusniju pizzu koji ćete probati:.



Za izradu pizze, ključno je hrskavo i tanko tijesto

Stavite tijesto u hladnjak 1 do 3 dana prije pečenja (opcionalno!). Najbolje tijesto za pizzu se napravi unaprijed i prije pečenja stoji u hladnjaku 2 do 3 dana. To mu pomaže da se prirodno fermentira i donosi poseban okus! I bez ove tehnike će tijesto biti ukusno.

Zamijesite tijesto ručno, ili koristite mikser. Suprotno onome što mislite, za tijesto za pizzu ne trebate nikakvu posebnu opremu. Jednostavno ga umijesite rukom! Ako ne volite takav način izrade, uvijek možete koristiti i mikser. 

Ostavite tijesto 45 minuta da nabubri. Za zamijesiti tijesto je potrebno oko 10-ak minuta, tako da je za izradu tijesta za pizzu najviše vremena potrebno pustiti da se “podiže”! 

Za razvlačenje tijesta potrebno je malo vježbe. Trebate li tijesto za pizzu baciti u zrak kao u svojoj omiljenoj pizzeriji? Ne. Utapkajte tijesto u krug, a zatim ga navucite na zglobove prstiju da se rastegne. Ako se tijesto opire rastezanju, odložite ga i ostavite da odstoji 1 minutu. Nakon što ga ponovno podignete, gluten će se opustiti i moći će se rastegnuti.

Margherita Pizza

Najklasičniji recepat za pizzu: Margherita! Tradicionalni sastojci margherita pizze su mozzarella sir, umak od rajčice i bosiljak. Budući da su dodaci tako jednostavni, moraju biti vrhunske kvalitete. Napravite umak za pizzu: narežite češnjak na komadiće. Stavite češnjak, rajčice, maslinovo ulje, origano i sol u blender. Blendajte dok se potpuno ne sjedini.

Narežite mozzarelu, ako imate vodenasto svježu ostavite je da odstoji na papirnatom ručniku da upije vlagu oko 15 minuta, a zatim obrišite mozzarellu papirnatim ručnikom kako biste uklonili dodatnu vlagu. Premažite tanak sloj umaka za pizzu preko tijesta, dodajte mozzarell, a na vrh stavite tanki sloj svježeg ribanog parmezana i nekoliko prstohvata soli. Pecite pizzu dok sir i korica lijepo ne porumene, oko 5 do 7 minuta u pećnici (ili 1 minutu u pećnici za pizzu).

Vegeteriana

Za sve one koji na svojoj pizzi vole povrće, ovo je pizza iz snova. Kako bi pizza bila što zdravija potrebne su neke promjene. Dodajte manje sira nego inače i mnogo, mnogo povrća. Paprike narežite na trakice, crveni luk što sitnije, kao i češnjak. U tavu dodajte 1 žlicu maslinovog ulja i ¼ žličice soli. Pirjajte povrće, često miješajući, oko 7 do 10 minuta, dok ne porumeni i ne omekša. Umiješajte origano i maknite s vatre. Dodajte na sve na pizzu i pospite povrćem, ocijeđenim kaparima i parmezanom. 

Artičoke i špinat

Nasjeckajte češnjak i u maloj tavi zagrijte maslinovo ulje, zatim dodajte češnjak i pirjajte oko 30 sekundi. Dodajte špinat i kuhajte 2 do 3 minute dok ne uvene. Dodajte nasjeckane artičoke 1 minutu. Maknite s vatre. Premažite tijesto tankim slojem maslinovog ulja. Zatim u ravnomjernom sloju premažite mozzarellu, a na vrh stavite mješavinu artičoka i špinata. Na vrh stavite pecorino romano ili parmezan i nekoliko prstohvata soli. Pecite pizzu dok sir i korica lijepo ne porumene, oko 5 do 7 minuta u pećnici (ili 1 minutu u pećnici za pizzu). 

Bijela pizza

Bijela pizza ili pizza bianca na talijanskom je pizza koja se priprema bez umaka od crvene rajčice. Umjesto toga, za bijelu pizzu se koristi ili bijeli umak ili se tijesto premaže maslinovim uljem prije nego što ga se prelije. Bijeli umak može biti umak od vrhnja poput alfreda ili meki sir poput ricotta sira. Tko želi trošiti vrijeme na pripremanje bijelog umaka, kada možete koristiti samo ricotta sir? Začinite ga češnjakom i solju. Nježno rasporedite začinjenu ricottu po tijestu, na vrh stavite mozzarella sir, parmezan i pospite sol. Po želji prelijte sušenim ili svježim origanom i pospite crvenom paprikom.  Pecite pizzu dok sir i korica lijepo ne porumene, oko 5 do 7 minuta u pećnici (ili 1 minutu u pećnici za pizzu).

Šunka, sir i gljive pizza

Ovo je vjerojatno najpopularnija i najpoznatija vrsta pizze. Umak pripremite tako da u loncu na umjerenoj vatri zagrijete maslinovo ulje. Dodajte pasatu, šećer i začine. Pustite da prokuha i kuhajte 4-5 minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite po strani. 
Na tijesto premažite umak od rajčice i pospite naribanom mozzarellom. Na vrh stavite narezane gljive, crne masline i nasjeckanu šunku. Rasporedite na tepsiju i pecite 10- ak  minuta dok ne porumeni.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime