U mnogim se hrvatskim obiteljima na Badnjak jedu riblja jela jer se po kršćanskoj tradiciji na taj dan posti. I dok se, primjerice, na kontinentu blaguju šaran i druga riječna riba, na moru – naravno – prevladava morska riba. Zajedničko i jednima i drugima svakako je bakalar.
No, za koju god se ribu odlučite, ove godine svakako isprobajte i riblje namaze, a Zvijezda majoneza, zvijezda svih namaza, predlaže tri najukusnija namaza: od lososa, tine i orade.
Namaz od lososa
SASTOJCI:
- 400 grama svježeg lososa
- 50 kiselog vrhnja
- 80 do 100 grama majoneze
- sok pola limuna
- prstohvat soli
PRPREMA: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite losos 12 minuta. Termički ga možete obraditi i na pari. Kožu odstranite, a meso lososa stavite u električnu sjeckalicu. Lososu dodajte kiselo vrhnje, sok pola limuna, prstohvat soli i 80-100 grama Zvijezda majoneze. Uključite električnu sjeckalicu na oko 30 sekundi. Namaz od lososa poslužite uz kruh po izboru ili krekere.
Namaz od tune
SASTOJCI:
- 220 grama ocijeđene tune iz konzerve (2 konzerve tune)
- 50 grama krem sira
- 100 grama majoneze
- 1 čajna žlica senfa
- 1 čajna žlica maslinova ulja
- kiseli krastavac po želji
PRIPREMA: Tunu ocijedite i zatim je u dubljoj posudi vilicom pomiješajte s krem sirom, senfom, Zvijezda maslinovim uljem i Zvijezda majonezom. Po ukusu možete u namaz od tune dodati i jedan manji naribani Zvijezda kiseli krastavac. Vilicom dobro pomiješajte sve sastojke, a ako želite da namaz bude još kremastiji, usitnite ga štapnim mikserom. Namaz od tune poslužite uz kruh po izboru ili krekere.
Namaz od orade
SASTOJCI:
- 100 grama orade – pečene ili dimljene
- 60 grama majoneze
- 30 grama krem sira
- 15 grama parmezana
- bijeli papar po ukusu
PRIPREMA: Uklonite kožu s orade i provjerite da u mesu nema kosti. U dublju posudu pomiješajte meso orade, malo krem sira i naribanog parmezana, bijelog papra po ukusu i 60 grama Zvijezda majoneze. Vilicom pomiješajte i sjedinite sve sastojke u rustikalni namaz od ribe.
Namaz od orade poslužite uz kruh po izboru ili krekere.