Sigurno ste dosad u životu probali različite vrste tjestenine i imate svoje favorite. No, možda niste znali da u talijanskoj kuhinji svaka tjestenina ima svoj idealan umak. Razlog tome jest što Talijani vjeruju da prava tjestenina može dobar umak učiniti posebnim, a pogrešan umak može pokvariti potencijal jela.
Donosimo najpopularnija uparivanja umaka s tjesetninom:
1/ Špageti
Špageti su jako omiljeni i vrlo su svestrani po pitanju umaka s kojima se ljube. Najbolje je ih je poslužiti s laganim umakom od rajčice ili čak bez umaka – samo sa sirom i paprom. Špageti od cjelovite žitarice dobro se kombiniraju s umacima zbog zemljanog okusa i grublje teksture. Tanji špageti mogu se raspasti ako se prekuhaju, pa kuhajte s puno maslinovog ulja ili u umaku na bazi juhe. Tradicionalni bolonjez uvijek je pobjednik špageta, jer se bogati umak od rajčice dobro lijepi za guste špagete, te tako dolazi do punog okusa. Kad je riječ o količini umaka koju treba upotrijebiti, budite uvijek izdašni kako biste osigurali da špageti budu natopljeni bogatim umakom. Umjerenom primjenom jelo će ostati bez okusa.
2/ Fusilli & spirali
Tjestenine koje imaju kovrčav oblik – fusilli su malo čvršći, ali osim toga imaju vrlo slična svojstva kao spirali. Obje vrste bi trebale biti uparene s gušćim umacima koji se mogu ulijevati u navoje vijaka kako bi se napravio savršen zalogaj. Aromatični pesto ili arrabbiata izvrsno se uparuju jer će bogati okus savršeno sjediti na zavojima. Lakši i glatki umaci također se mogu raditi s ovim oblicima, ali gušći umaci bit će ‘zaključani u vrtlog’. Žvakaća tekstura tjestenine čini je izvrsnim dodatkom bilo kojoj salati.
3/ Penne
Penne su cjevastog oblika i izrezani su pod kutom. Penne rigate imaju rebrastu površinu, a penne lisce glatku – odlučite se za gušće umake s puno sastojaka za obje, tako da se lijepe za tjesteninu. Krajevi rezani pod kutom pomažu zarobiti umak u sredini – a najbolje se kombiniraju sa širokim rasponom umaka od mesa do sira i onih koji imaju vinsku bazu.Penne su također sjajne s bolonjezom ili raguom, jer gušća tekstura savršeno zadržava okus. Kako se tjestenina može peći u umaku, dobiti će vrlo svestran oblik.
4/ Farfalle
Farfalle su izrezane na kvadrate, a zatim stegnute u sredini kako bi dobile svoj prepoznatljiv oblik leptir-mašne. Centar ima tendenciju da bude pomalo teži za žvakanje, pa ponekad može biti teško dobiti savršen zalogaj. Zbog toga su sjajne u kombinaciji s kremastim umacima ili jednostavno prelivene s maslinovim uljem. Krila savršeno drže umake, ali budući da su nježnog oblika, farfalle je bolje kombinirati s laganim i svježim umacima, jer oni teški mogu ostaviti osjećaj težine. Kremaste baze ovdje djeluju bolje od rajčice jer je tjestenina bez težine. Tradicionalno se u ovoj vrsti tjestenine uživa ljeti uz lagani umak sa svježim povrćem.
5/ Tagliatelle
Širina tagliatelle nastoji se ‘proširiti’ na jeziku i najbolje je prati gusti krepki umak od mesa. Ako želite još više okusa, izvrsnog je okusa i s pestom. Duge široke vrpce izvrsno funkcioniraju s bogatim i teškim umacima jer ih pokupe i upiju njihov okus, a da pritom ne postanu previše ljepljive. Široka površina dobro djeluje s kremastim umacima jer se čvrsto lijepe za tjesteninu. Ova je tjestenina vrlo svestrana i dobro funkcionira s većinom umaka, samo pazite da je skuhate do savršenog zalogaja, tako da tjestenina bude sljubljena s umakom.
6/ Bucatini
Bucatini je sličan špagetima, ali je veće veličine i šupalj sve do središta. Ova se tjestenina dobro slaže s gustim umacima poput ragu od govedine. Jedinstvena je po tome što se, za razliku od ostalih tjestenina, može premazati, ali i napuniti umakom – rupa u špagetima ‘mami’ umak da uđe u nju. To jamči gomile okusa tijekom cijelog jela.
7/ Rigatoni
Rigatoni ima slična svojstva kao penne. Cjevastog su oblika s grubom vanjskom stranom, ali za razliku od penne, oni su veći i izrezani četvrtasto pod ravnom linijom. Odlično se slaže s krupnim umacima od povrća i mesa zahvaljujući postojanosti, obliku i teksturi. Savršen je i u kombinaciji s jednostavnim umakom od rajčice, dok ga lakoća zadržavanja čini idealnim kandidatom za jela od pečene tjestenine.
8/ Ravioli
Ravioli su vrlo tradicionalno jelo i omiljeni su širom svijeta. Izrađeni su od malih listova tjestenine, presavijenih preko dijela nadjeva i stisnutih zajedno kako bi se stvorio punjeni zatvoreni dio. Punjenje može sadržavati bilo što, od mesa do sira ili povrća – puno stvari dobro djeluje iznutra. Idealni umaci mogu se kretati od laganog češnjaka i maslaca do teške rague na bazi rajčice. Nadjevi i umak trebaju se međusobno nadopunjavati, jer će se zatvoreni dio odvojiti nakon što zagrizete.
9/ Pappardelle
Pappardelle su široke vrpce tjestenine od jaja. Zbog velike površine, ljube se s teškim umacima popraćeni povrćem, poput divljih gljiva. Krupni sastojci umaka obično se zaglave između ravne tjestenine, pa svakim zalogajem dobijete punoću okusa.
10/ Njoki
Njoki su male knedle, obično napravljene od krumpira. Što se tiče kuhanja, jedan je od najlakših i najbržih oblika tjestenine koji se mogu napraviti. Njoki se izvrsno udružuju s bogatim, kremastim umacima kao što je gorgonzola, ali jednako su ukusni i s umacima na lakšim bazama, poput rajčice. Jednostavan umak od maslaca, svježih listova kadulje i parmezana tradicionalni je favorit za njoke!!!