Petak, 26 srpnja, 2024

Slatki grijesi: Lagani deserti od kojih se nećete udebljati!

Donosimo nekoliko vrlo ukusnih, ali i jako laganih i osvježavajućih deserata koje možete konzumirati u bilo koje doba dana bez straha da ćete se udebljati

‘Slatki grijesi’ – riječi su koje nam sugeriraju da se pri desertima ne štedi na masnoći, što nam ako pazimo na liniju nikako ne odgovara. No, savršeni deserti mogu se pripremiti i s kremama na bazi mlijeka i vode, koji su jako lagani i osvježavajući te ih možete konzumirati u bilo koje doba dana bez straha da ćete se udebljati.



Krema od jogurta

Ova lagana krema od jogurta sa samo 13 g masnoće, odlična je u bilo koje doba dana, a priprema se vrlo jednostavno u roku od 15 minuta. Za 4 osobe trebat će vam: 300 g jogurta (1,5% masnoće), 200 g svježeg sira, 2 žlice vrhnja, 1 grejp, šećer i 4 žlice nasjeckanih pistacija.

Priprema: Jogurt pomiješajte sa sirom i vrhnjem. Grejp temeljito ogulite te izrežite filete, a sok koji curi sačuvajte te od ostataka grejpa također iscijedite sok. Sok od grejpa umiješajte u kremu od jogurta te prema želji začinite šećerom. Kremu od jogurta i filete grejpa poslažite u desertne čaše zajedno s nasjeckanim pistacijama te ih poslužite.

Krema od limete

Još jedan lagani desert odličan za vrele ljetne dane sa samo 7 g masnoće za koji će vam također trebati samo 20 minuta da ga pripremite. Za 4 osobe je potrebno: 5 limeta, 10 listića želatine, 80 g šećera i 2 žumanca.

Priprema: Limete operite pod mlazom vruće vode te ih dobro prebrišite kuhinjskim papirom. Od dva komada ogulite koru, a sve iscijedite. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi, prema uputama s pakiranja. U loncu zakuhajte 800 ml vode sa sokom od limete i 40 g šećera. Lonac sklonite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Želatinu zgnječite i rastopite u vodi sa sokom od limete. Posudu stavite u hladnu vodu i ostavite tako pet minuta. Žumanca stucite penjačicom s preostalim šećerom da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte koru od limete. Smjesu umiješajte u ohlađenu vodu sa sokom od limete te stavite u zdjelu. Poklopite i stavite u hladnjak na tri do četiri sata, odnosno dok se krema od limete ne stvrdne. Kremu od limete izvadite iz hladnjaka te ju pomoću dvije žlice stavite u desertne posudice, možete je ukrasiti tankim ploškama limete i matičnjakom.

Amaretto krema s umakom od vina

Za sve ljubitelje vina, odličan je ovaj profinjeni talijanski slatki specijalitet za čiju vam pripremu treba samo 30 minuta, s tim da ga treba ostaviti 3 sata da se ohladi.

Sastojci za 4 osobe za amaretto kremu: 50 g čokolade za kuhanje, 3 listića želatine, 3 jaja, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 6 žlica likera od badema (amaretto) i 200 ml slatkog vrhnja.
Sastojci za 4 osobe za umak od vina: 3 žumanca, 50 g šećera, 200 ml bijelog vina, 1 žlica limunove korice, 1 žlica gustina. Plus 400 g jagoda i 2 žlice šećera.

Priprema: Čokoladu držite 10 minuta u zamrzivaču te je naribajte. Pjenasto stucite jaja, šećer, vanilin šećer i liker, a želatinu omekšajte, zgnječite, otopite i u tankom mlazu umiješajte u kremu od jaja. Stavite u hladnjak, a kada se smjesa počne želirati, stucite vrhnje te umiješajte šlag zajedno s 1/3 naribane čokolade. Kremu i naribanu čokoladu naizmjence rasporedite u 4 desertne čaše. Poklopite i držite 3 sata u hladnjaku, izvadite i nakon pola sata poslužite. Jagode operite, očistite i narežite na ploške te pospite šećerom. Za umak od vina u metalnu posudu ulijte vino pa dodajte žumanca, šećer, limunovu koricu i gustin. Tucite na pari dok umak ne postane pjenast. Jagode složite na kremu te prelijte umakom od vina ili ga poslužite odvojeno.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime