Subota, 23 ožujka, 2024

Tanja i Branimir Kovač otkrili su nam najbolje recepte za kolače iz svoje Receptture!

Tanja i Branimir Kovač kreatori su bloga Recepttura i partneri u poslovnom i privatnom životu. Njihov blog prati više od 200.000 fanova na društvenim mrežama, a obožavaju sve njihove recepte - i slane i slatke - jer su objašnjeni tako da ih s lakoćom mogu napraviti i početnici u kuhinji!

Kada pomislimo na ljeto, razmišljamo o laganoj hrani koja će nas osvježiti i pomoći nam u borbi s neizdrživim vrućinama. Ipak, ljeti se zaželimo i nečeg slatkoga, a voćni kolači idealno su rješenje za mnoge naše ‘tegobe’!



A mi smo inspiraciju za kolače, ali i druge delikatese (slatke i slane), pronašli na jednom popularnom domaćem blogu.

Zajednički projekt koji rade s veseljem

Tanja i Branimir Kovač kreatori su bloga Recepttura i partneri u poslovnom, ali i privatnom životu. Blog su pokrenuli prije nešto više od šest godina. Trenutačno ih na YouTube kanalu prati više od 102.000 preplatnika, a društvenim mrežama prati ih više od 130.000 ljudi. Redovito objavljuju recepte za svaki dan, od ručkova do raznih slastica, torti i kolača, kao i zdrava predjela.

Kako sami priznaju, želja im je bila napraviti zajednički projekt u kojem će pokazati ono u čemu su dobri te to raditi s veseljem. Tanja je oduvijek voljela kuhati i peći kolače, ali nije o tome razmišljala kao o nečemu posebnom dok Branimir nije došao jednog dana i rekao joj kako bi to morali pokazati i drugima. Branimira su, pak, oduvijek privlačili fotografija i video, a budući da je prije Receptture radio u raznim web medijima kao urednik i novinar – htio je ta iskustva spojiti u jedan obiteljski projekt.
“Tanja u kuhinji radi fantastične stvari i znao sam da će to biti itekako zanimljivo publici koja voli hranu i kuhanje. Pokazalo se kako je interes bio još i veći od očekivanog, pa su naš YouTube kanal i blog recepttura.com ubrzo postali popularni ne samo u Hrvatskoj, nego i cijeloj regiji”, s ponosom nam priča Branimir.
Uz razvoj Receptture mijenjali su se i oni i njihov način poslovanja. Tako je Branimir, kako kaže, naučio koliko je važna vizualna prezentacija jela i slastica te kako je to prilično zahtjevan posao: “Neko jelo može biti iznimno ukusno, ali ako nije prikazano na najbolji način sav trud oko pripreme može biti uzaludan. Zato, nakon što je jelo pripremljeno vrlo često tek predstoji najvažniji posao.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

Svaki se recept pomno planira, a duljina snimanja ovisi o receptu

Tanja kaže kako joj sam način pripreme jela nije puno promijenio, osim što je danas sigurnija pred kamerom nego na početku.
“Budući da praksa stvara majstora, ja sam definitivno naučila još bolje kuhati, a dosta sam i proširila znanja vezana uz kulinarstvo. U međuvremenu sam završila i slastičarsku školu, što je bilo odlično iskustvo te mi je jako pomoglo u dodatnom podizanju kvalitete recepata koje objavljujemo u Receptturi. No, glavna je promjena što sada prije svakog snimanja recepta mnogo više planiramo sve korake koje ćemo raditi. Budući da smo već uigrani to brzo dogovaramo, pa i recepte radimo brže i bez praznog hoda, što se vjerujem vidi i u našim videima”, istaknula je Tanja.
Duljina snimanja im ovisi o receptu, ali kažu nam kako je neko općenito pravilo da kad sve istodobno snimaju, samo vrijeme pripreme uvijek množe s dva.
“Kod zahtjevnijih recepata sve može potrajati i cijeli dan ili dva dana ako je potrebno da meso odstoji kao kod pašticade ili da se kolač ohladi preko noći. A onda slijedi montaža videa, dosnimavanje zvuka, kao i priprema teksta i fotografija za naš blog, kao i društvene mreže. Može se slobodno reći da je za svaki recept potrebno oko tjedan dana posla, barem u našem slučaju”, kaže nam bračni par.

Tri recepte za prste polizati – i ‘tajni recept’ za uvijek savršenu tortu!

Recepttura je s nama podijelila 3 recepta za voćne kolače, a Tanja nam je dala savjet kako da torta uvijek ispadne odlična:
“Imam glavni i jedini savjet – nemojte kolač raditi u žurbi, nego s puno ljubavi i strpljenja. A nije naodmet ni da ga radite po receptima s našeg YouTube kanala i bloga, jer sve korake uvijek vrlo detaljno objašnjavamo tako da i oni manje iskusni mogu bez problema napraviti i zahtjevnije recepte.”      

Schwarzwald kocke bez pečenja

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

Schwarzwald kocke bez pečenja jednako su fine kao i istoimena torta, ali su puno brže i jednostavnije. Za 12 kocaka potrebno je:

Podloga:

  • 120 g maslaca
  • 300 g mljevenog keksa s maslacem
  • 40 g kakaa
  • 100 ml mlijeka

Krema od višanja:

  • 500 g očišćenih višanja
  • 500 ml mješavine soka od višanja i vode
  • 50 g šećera
  • 3 g mljevenog cimeta
  • 50 g gustina škrobnog brašna

Čokoladni sloj:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

Krema od vrhnja:

  • 500 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Ukrašavanje:

  • 100 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • čokoladne strugotine

Priprema: U većoj posudi na štednjaku otopiti maslac, pa u njega dodati mljeveni keks i kakao. Zatim uliti mlijeko te sve dobro izmiješati da se sastojci prožmu. Kalup dimenzija 25×25 centimetara po dnu i stijenkama obložiti papirom za pečenje. Istresti cijelu smjesu u kalup te je zaravnati s čašom ili nekim drugim ravnim predmetom. Kalup staviti u frižider dok se radi krema. Od mješavine soka od višanja i vode uzeti 10 žlica te ih pomiješati s gustinom. Ostatak tekućine sipati u posudu na štednjaku te unutra dodati višnje, šećer i cimet. Sve zagrijavati do vrenja. Kad zakuha skinuti s vatre, te unutra dodati otopljeni gustin. Vratiti na vatru i sve kuhati uz miješanje da se krema zgusne. Još vruću kremu od višanja rasporediti po podlozi od keksa te pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Na pari miješati čokoladu za kuhanje s uljem da se otopi.

Kad se čokolada potpuno otopila, rasporediti je po ohlađenom sloju višanja. Ostaviti da se čokolada ohladi na sobnu temperaturu. Dok se čokolada hladi izraditi mliječno vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom u šlag. Kad se čokolada ohladi, ravnomjerno nanijeti šlag. Kolač prije dekoriranja ohladiti barem 4 sata u frižideru, a najbolje preko noći. Za dekoraciju izraditi mliječno vrhnje, ukrasiti kolač te posuti čokoladnim strugotinama. Kolač opet vratiti u frižider na sat vremena prije posluživanja.

 

Sipana pita od jabuka

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

Sipana pita od jabuka jedan je od kolača savršenog okusa i mirisa koji su mi još od djetinjstva ostali u najljepšem sjećanju. Iz ovog recepta nastane 8 kocaka:

Suhi sastojci za tijesto

  • 360 g griza
  • 240 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 10 g praška za pecivo
  • 8 g vanilin šećera

Mokri sastojci za nadjev

  • 1,5 kg neočišćenih jabuka
  • 200 g šećera
  • 1 žličica cimeta

Ostalo

  • 150 g maslaca ili margarina
  • šećer u prahu za ukrašavanje

Priprema: Jabuke oguliti i naribati na veći ribež. U posudi pomiješati naribane jabuke, šećer i cimet i ostaviti sa strane. U veću posudu za miješanje sipati griz, dodati brašno, šećer te prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pjenjačom.
Protvan veličine 33×19 centimetara namastiti s maslacem ili margarinom. Izvagati trećinu suhe smjese (smjese griza, brašna i šećera) te je ravnomjerno rasporediti na dno protvana. Protresti da se smjesa rasporedi, te zagladiti žlicom. Izvagati polovicu nadjeva od jabuka te ga rasporediti preko prvog suhog sloja u protvanu.
Žlicom po cijelom protvanu rasporediti sok od jabuka.Ponovo izvagati istu količinu suhe smjese, te je rasporediti po jabukama. Ostatak jabuka rasporediti u protvanu kao četvrti sloj. Opet žlicom rasporediti sok od jabuka po cijelom protvanu. Na kraju preko jabuka rasporediti ostatak suhe smjese i dobro je poravnati. Maslac narezati na tanke listove te ih rasporediti po vrhu. Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu prije rezanja i posluživanja.

Osvježavajući kolač od jagoda

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fini recepti za svaki dan (@recepttura)

Osvježavajući kolač od jagoda definitivno ulazi u moju kolekciju omiljenih slastica s ovim voćem. Iz ove smjese moguće je dobiti 6 kocki.

Sastojci za biskvit

  • 5 jaja
  • 90 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5 žlica ulja
  • 165 g glatkog brašna
  • 15 g praška za pecivo
  • 150 ml mlijeka za zalijevanje biskvita nakon pečenja

Krema

  • 650 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 2 praška za puding od vanilije
  • 125 g maslaca ili margarina
  • 40 g gustina

Voćni sloj

  • 500 g jagoda
  • 2 žlice šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice šećera
  • sok koji puste jagode

Preljev

  • 1 vrećica crvenog preljeva za torte
  • 2 žlice šećera
  • 250 ml vode

Priprema: Prvo treba narezati jagode na manje komadiće. Zatim ih posuti šećerom i preliti limunovim sokom. Sve zajedno dobro izmiješati i maknuti sa strane da puste svoj sok. Slijedi izrada biskvita. U posudu razbiti 5 cijelih jaja i kratko izmiksati. Dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro izmiksati. Zatim uliti ulje, pa kratko izmiksati. Ubaciti brašno u više puta, kao i prašak za pecivo, te završno izmiksati.
Na dno protvana 24×24 centimetra staviti papir za pečenje, a stranice kalupa namazati masnoćom. Sipati smjesu za biskvit u protvan i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 minuta. Biskvit ostaviti 10-ak minuta u protvanu da se prohladi, a zatim ga izbosti čačkalicom. Jednakomjerno ga zaliti mlijekom i pustiti da se mlijeko upije.
Za kremu pomiješati prašak za puding, gustin i šećer te ih kratko promiješati. Od mlijeka uzeti 20 žlica i pomiješati s pudingom i šećerom pazeći da nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada zakuha, mlijeko staviti sa strane te u njega sipati razmućenu smjesu za puding. Vratiti na vatru i uz miješanje kuhati da se krema zgusne i paziti da nema grudica. U još vruću kremu staviti na kockice narezani maslac ili margarin te miješati tako dugo dok se smjesa ne poveže i postane glatka. Vruću kremu staviti na biskvit i dobro je zagladiti. Maknuti kolač sa strane.

Sada treba procijediti jagode. U sok od procijeđenih jagoda po potrebi dodati vodu. Pomiješati gustin i šećer te zajedno sa sokom zagrijavati do vrenja uz miješanje da smjesa postane bistra i gusta. Vruću kremu u tankom sloju nanijeti na kolač preko kreme od vanilije. Zatim žlicom rasporediti jagode po cijelom protvanu.
Za kraj treba napraviti preljev po kolaču prema uputama na pakiranju. Pomiješati u posudi preljev za torte sa šećerom pa u to uliti vodu. Zagrijavati sve uz miješanje da proključa. Kad proključa maknuti s vatre i pustiti da se polako počne hladiti (10-ak minuta). Zatim uzeti kist, umočiti ga u prohlađeni preljev i premazati jagode. Nakon toga kolač staviti u frižider na hlađenje 4 sata, najbolje preko noći.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime