Utorak, 26 ožujka, 2024

Uz svjetski dan kave: najbolji recepti s kavom poznate slastičarke Tee Mamut!

Većini naših sugrađana bez ovog čarobnog napitka ne prođe niti jedan dan, a osim u šalici, kavu konzumiramo i na drugačije načine te sljubljujemo s drugim okusima... Donosimo provjerene recepte poznate slastičarke Tee Mamut koji su nas oduševili na prvi zalogaj

Međunarodni dan kave prvi put je službeno obilježen 1. listopada 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015. I od tada svi kavoljupci listopad započinju slaveći napitak koji u našim krajevima ništa nikada nije uspjelo nadomjestiti… Uz kavu se razbuđuje, meditira, odmara, razgovara, upoznaje, zaljubljuje, svađa i pomiruje… Velikoj većini naših sugrađana bez ovog čarobnog napitka ne prođe niti jedan dan, a osim u šalici, kavu konzumiramo i na drugačije načine te sljubljujemo s drugim okusima…



Donosimo provjerene recepte poznate slastičarke Tee Mamut koji su nas oduševili na prvi zalogaj:

Zdravi cupcakes (za 12 kom)

Sastojci:

Za podlogu:

150 g badema

10 svježih datulja (cca 80g)

15 g kakao nibsa (drobljena zrna kakaovca)

3 g soli

15 g otopljenog kokosovog ulja

1 žlica vode

Za kremu:

360 g indijskih oraščića, natopljenih preko noći

300 g kokosovog mlijeka (1 limenka)

150 g agavinog sirupa

100 g turske kave, ocijedit bez taloga

100 g otopljenog kokosovog ulja

Za podlogu u multipraktiku usitnite (ne previše) bademe, kakaovac i sol. Dodajte datulje, povežite kratko. Na kraju dodajte vodu i ulje, samo kratko povežite sve zajedno. Utisnite u silikonske kalupe za muffine. Za kremu stavite sve sastojke u blender dok ne dobijete glatku kremu. Ulijte u kalupe na prethodno utisnute podloge. Zaledite, najbolje preko noći.Dio kreme ostavite sa strane, podijelite na pola i u jednu dodajte žličicu kakaa. Ostavite u hladnjaku. Idući dan ili kada se smrze izvadite ih iz kalupa. Stavite jednu i drugu kremu iz hladnjaka u dresir vrećice i ukrasite. Pospite kakaom i zrnima kakaovca i kave.

Mekani keksi s kavom (za 15 komada po 50 grama)

Sastojci:

170g maslaca

200g Muscovado šećera

30g šećera

1 jaje

1 žumanjak

3g soli

210g glatkog brašna

8g fino mljevene Barcaffe kave

3 g sode

110g čokolade 70%, nasjeckane na komadiće

Maslac stavite kuhati dok ne posmeđi, dobit će miris pečenih lješnjaka. Procijedite i stavite da se potpuno ne ohladi. Kada se ohladi, pomiješajte s šećerima i soli, kratko izmiksajte. Dodajte jaje pa žumanjak i izmiksajte. Na kraju dodajte brašno, kavu, sodu i čokoladu. Samo kratko špatulom povežite. Zamotajte tijesto u foliju, ostavite u hladnjaku barem pola sata ili preko noći. Izvažite komadiće od cca 50 g, formirajte u kuglice, lagano spljoštite i rasporedite na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite na 170 stupnjeva Celzijevih, 11 minuta. Trebaju ostati mekani u sredini. Nakon što izvadite iz peći, pospite cvijetom soli. Odignite ih s pleha tek kad se potpuno ohlade.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime