Nedjelja, 13 listopada, 2024

Za prste polizati: Pet jednostavnih umaka savršenih za dijeljenje

Isprobajte raznolike umake savršene za dijeljenje - lagane, ukusne i gotove u trenu, ili istaknite njihovu raskoš kao nezavisne zvijezde vašeg obroka

Tijekom ljetnih mjeseci, kada težimo jednostavnosti u svemu, uključujući kuhinju, hrabro se upustite u avanturu novih okusa i iznenadite svoje goste bogatim aromama svjetski poznatih kulinarskih tradicija. Isprobajte raznolike umake savršene za dijeljenje – lagane, ukusne i gotove u trenu, ili istaknite njihovu raskoš kao nezavisne zvijezde vašeg obroka. Čak i brza priprema u kuhinji nagradit će vas izvanrednim iskustvom. Jer hrana je izvrsno sredstvo za upoznavanje različitih kultura, što se očituje ne samo kroz okuse, već i kroz običaje, tradiciju pa čak i dušu lokalnih zajednica.



Uplovite na gastronomsko putovanje kroz egzotične zemlje tri kontinenta – domovine hummusa, tzatzikija, salse, guacamole umaka i harisse. Otkrijte kako jednostavno možete pripremiti ove svjetski priznate delicije. Tajna mnogih nacionalnih jela leži u umješnoj kombinaciji raznolikih začina. Kotányi, globalno priznat stručnjak za začine, omogućava vam da zavirite u tajne tradicionalnih jela, a sve to u praktičnom pakiranju koje uvijek možete imati pri ruci, bez obzira na to kamo krenuli. Ovi obroci obogaćeni popularnim mješavinama začina pružaju autentičan doživljaj okusa, bez upotrebe umjetnih bojila ili pojačivača okusa. To je čista, prirodna kvaliteta – upravo onako kako treba biti!

Grčki umak

Jedna od najstarijih na području Europe je grčka kuhinja, poznata po korištenju kvalitetnih namirnica. Među brojnim umacima u ovoj mediteranskoj zemlji caruje tzatziki, planetarno poznati prilog, čest dodatak mesu sačinjen od jogurta i svježih krastavaca obogaćen karakterističnim začinima. Zbog svog osvježavajućeg karaktera nevjerojatno paše ljeti, čak i samo kao dodatak svježem narezanom povrću koje se u njega lako umače. Iz Grčke dolazi i poznati gyros, jelo od mesa pečenog na okomitom ražnju, a uz Kotányi gotovu začinsku mješavinu za gyros – s češnjakom, origanom, ružmarinom i drugim začinima – bit će sjajan suputnik na mini gastro turneji jednom od najstarijih država svijeta s neobičnom i bogatom poviješću. Naravno, uz pita – kruh i osvježavajući tzatziki.

   

Marokanske zvijezde tanjura

Harissa je pasta od papreno ljutih čili papričica, karakteristična za zemlje Magreba. Poželite li svoje goste počastiti autentičnim okusom Maroka (i usput im ljutinom pročistiti sinuse), dovoljno je iskoristiti dio pakiranja začinske mješavine naziva ‘Secrets of’ i uspjeh je zagarantiran!

S druge strane, dašak Orijenta jelima će donijeti još jedna marokanska zvijezda tanjura: blagi, kremasti, ali zasitni umak hummus koji je odlično poslužiti upravo kao kontrast vatrenoj Harissi. Sve većoj popularnosti slanutka, glavnog sastojka hummusa, ovoj mahunarki orašastog okusa daje njena velika hranjivost zbog čega je riječ o vrlo zdravoj ljetnoj varijanti obroka koja će vas dugo držati sitim. Bilo kao finger food ili namaz, odlično će pasati i uz ribu kao zdravija varijanta često korištenog tartar umaka.

Okusi Meksika koje volimo

Iz sjevernoameričkog Meksika, osim čokolade, svijetom se proširio i guacamole umak na bazi avokada, tropskog voća koje se smatra jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Sada ga je uistinu lako pripremiti uz Kotányi mješavinu začina za guacamole. Ipak, glavni izazov je odabrati avokado koji je dovoljno zreo. Držite se glavnog pravila i birajte onaj koji je po konzistenciji dovoljno čvrst, ali se lagano savija pod pritiskom.

Što se takozvanih dipova tiče, otkrivanje okusa Meksika ne bi bilo potpuno bez salse – sjajnog pikantnog umaka koji odlično ide uz tacose, domaći čips ili meso. Ma, gotovo sve! Prstohvat mješavine začina bit će dovoljan da vaši gosti oduševljeno uskliknu: Ay, caramba! U veganskoj i vegetarijanskoj prehrani salsa već dugo dominira, a mnogi kažu da potiče veselo raspoloženje. Na godišnjem odmoru to je jednostavno – ono što nam najviše treba. Dobar tek!

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime