Povrće zimi ne samo da osigurava obilje vitamina bilo da se radi o sezonskim vrstama ili onima drugima. Zbog toga je prava riznica zdravlja jer u povrću vitamini djeluju u kombinaciji s drugim sekundarnim tvarima.
Ono što je izrazito važno – kako bi svako povrće zadržalo što više vitamina prije konzumacije jest da ga ne kuhate predugo, i da ga naknadno kratko ugrijete. Preporučujemo i da se sirovo povrće što češće nađe na vašem meniju.
A za ljubitelje poriluka predlažemo savršen recept za toplu salatu s jednim neobičnim,a li jako ukusnim dodatkom – orasima!
TOPLA SALATA OD PORILUKA
Sastojci:
- 6 poriluka
- sol
- 1 žuta paprika
- 1 čili
- papar
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žličica senfa
- 2 žlice vruće povrtne juhe
- 3 žlice octa od crnog vina
- 4 žlice maslinova ulja
- 10 usitnjenih polovica oraha
Priprema:
- Poriluk očistite, operite, narežite na kolutove i kuhajte u kipućoj slanoj vodi 10-12 minuta.
- U međuvremenu očistite papriku, operite ju i nasjeckajte. Čili zarežite, uklonite mu sjemenke te ga nasjeckajte. Pomiješajte sol, papar, senf, šećer, povrtnu juhu i ocat. Umiješajte ulje i tucite dok preljev ne bude kremast. Dodajte papriku i čili te ostavite da odstoji oko pola sata.
- Poriluk dobro ocijedite, stavite u zdjelu i pomiješajte s preljevom. Salatu od poriluka razdijelite na tanjure i pospite orasima. Salatu preporučamo poslužiti – toplu!
Želimo vam dobar tek!