Petak, 22 ožujka, 2024

Palačinke u novom izdanju: Donosimo tri recepta za slane palačinke

Jeste li i vi ljubitelji palačinki? U nastavku donosimo tri jednostavna i brza recepta za slane palačinke idealne za doručak

Naviknuti smo na slatke palačinke sa raznim namazima, ali slane se rijetko prave. Donosimo vam par jednostavnih recepta za malo drukčije slane palačinke za koje vam nisu potrebne posebne kulinarske vještine. U nastavku donosimo tri jednostavna i brza recepta za slane palačinke.



Proljetni svitci sa začinima i šunkom

Sastojci za 4 osobe:

Za tijesto:

  • 1/2 svežnjića peršina
  • 3 jaja
  • 160 ml mlijeka
  • sol i papar
  • 4 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 150 g rikule
  • 1/2 svežnjića bosiljka
  • 80 g sušenih rajčica u ulju
  • sol i papar
  • 200 g sirnog namaza sa začinskim biljem
  • 150 g pršuta ili kuhane šunke
  1. Peršin operite, protresite i nasjeckajte u listiće. Umutite jaja s mlijekom, dodajte brašno pa miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Umiješajte nasjeckani peršin. Posolite i popaprite pa ostavite da odstoji pola sata. 
  2.  Proberite rikolu, očistite je, operite je i posušite. Bosiljak operite, protresite i nasjeckajte mu listiće. Izvadite rajčice iz ulja, narežite ih na sitne komade te ih pomiješajte sa bosiljkom i malo ulja u kojem su stajale. Posolite i poparite. 
  3. U tavi zagrijte ulje i na njemu ispecite četiri velike tanke palačinke od prethodno pripremljenog tijesta. 
  4. Palačinke složite jednu do druge te ih premažite sirnim namazom sa začinima. Po palačinkama složite rikulu i pršut, odnosno šunku, premažite smjesom od rajčica i bosiljka. Svaku palačinku zamotajte i prerežite ukoso. Po želji ukrasite sa mini rajčicama i rikolom.

Palačinke punjenje puretinom 

Sastojci za 4 osobe

  • 375 ml mlijeka                               
  • 4 jaja
  • 175 ml brašna
  • sol i papar
  • 500 g šampinjona
  • 150 g mrkve
  • 2 luka
  • 600 g purećih prsa
  • 3 žlice ulja
  • 300 ml pileće juhe
  • 100 ml bijelog vina
  • 1/2 svežnjića vlasca i peršina
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 2-3 žlice jestivog škroba
  • 125 ml mineralne vode
  • 2 žlice maslaca
  1. Za palačinke izradite tijesto od mlijeka, jaja, brašna i prstohvata soli pa ostavite da odstoji otprilike pola sata.
  2. Gljive očistite i prerežite na pola. Mrkvu ogulite i narežite na kockice. Luk oljuštite i narežite na kockice. Meso properite, posušite papirnatim ručnikom i narežite na trakice. Dio po dio mesa popecite na naglo na ulju u tavi. Posolite, popaprite i izvadite. U tavi zagrijite 2 žlice ulja te zdinstajte luk i šampinjone. Posolite i popaprite pa dodajte mrkvu i meso. Podlijte juhom i vinom, poklopite te ostavite da ključa na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Properite i protresite začinsko bilje. Vlasac narežite na kolutiće, a peršinu otrgajte listiće pa ih nasjeckajte. I jedno i drugo dodajte mesu zajedno sa vrhnjem za kuhanje. Kad zavrije, umak povežite škrobom. Po potrebi još posolite i popaprite pa stavite na toplo. 
  4. U tijesto za palačinke umiješajte mineralnu vodu. U tavi zagrijavajte dio po dio maslaca te na njemu ispecite 8 tankih palačinki. Palačinke nadjenite raguom od puretine pa ih složite na dva tanjura. Po želji ukrasite cijelim vlatima vlasca, povrćem i listovima salate.

Jastučići od palačinki

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:

  • 100 g brašna
  • 2 jaja
  • oko 125 ml mlijeka
  • sol
  • muškatni oraščić
  • 1/2 svežnjića nasjekanog peršina
  • 4 žličice ulja

Za nadjev i paniranje: 

  • 2 jaja
  • 4 ploške sušene govedine (po 100 g ili 8 po 50 g)
  • 200 g naribanog tilzita (sira)
  • 125 g vrhnja za kuhanje 
  • 1/2 svežnjića nasjeckanog peršina
  • sol i papar 
  • 4 žlice kečapa
  • 2 bjelanjka
  • ulje za prženje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 4 žlice brašna
  1. Od brašna, jaja, mlijeka, soli i muškatnog oraščića umijesite glatko tijesto te ga ostavite da odstoji 15 minuta. Umiješajte polovicu peršina. Na tavi srednje veličine zagrijite ulje i ispecite 4 palačinke. Ostavite da se malo ohlade. 
  2. Jaja tvrdo skuhajte, isperite pod hladnom vodom, oljuštite i narežite na kolutiće. Ako imate veće ploške govedine, prerežite ih na pola. Izmiješajte 150 g sira, vrhnje za kuhanje i ostatak peršina pa posolite i popaprite. 
  3. Na svaku palačinku posložite po komadić govedine, premažite žlicom kečapa, po njemu složite kolutiće jaja, a po njima rasporedite sirnu smjesu. Poklopite drugom ploškom mesa. Premažite rubove palačinke s malo razmućenog bjelanjka, gornju i donju stranu preklopite preko nadjeva, a bočne savijete prema sredini te malo pritisnite rubove.
  4. U fritezi ili dubljoj tavi zagrijte ulje (na oko 180 stupnjeva). Krušne mrvice pomiješajte sa ostatkom sira. Jastučiće od palačinki umačite redom u brašno, ostatak razmućenog bjelanjka sa sirom pa pržite u dubokoj vrućoj masnoći dok ne porumene. Kada su gotovi izvadite ih i ukrasite listićima peršina.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime