Petak, 22 ožujka, 2024

Sve što ste htjeli znati o filerima protiv podočnjaka

Ako se poput većina nas borite s podočnjacima, gotovo sigurno ste bezuspješno isprobali razne kreme za osvjetljivanje i make up trikove. No, ono što može pomoći s ovim problemom jesu dermalni fileri koji će promijeniti izgled podočnjaka, ovisno o tome što ih uzrokuje

“Glavni razlog zašto se većina klijenata odlučuje staviti filere uglavnom je popunjavanje udubljenja ispod oka koje se kolokvijalno naziva i ‘korito za suze’. Ako imate takvo udubljenje ili ste izgubili volumen na području oko očiju, vrlo vjerojatno ćete imati podočnjake ili sjene ispod oka”, kaže Noelani Gonzalez, direktorica kozmetičke dermatologije na Mount Sinai West.Što fileri stvarno mogu poboljšati?
“No, važno je razlikovati podočnjake uzrokovane gubitkom volumena ili osnovne anatomije (obje mogu biti nasljedne) od podočnjaka uzrokovanih hiperpigmentacijom na tom području”, objašnjava dr. Jenny Hu, dermatologinja i klinička izvanredna profesorica dermatologije na Medicinskom fakultetu Keck u SAD-u.
Ako pacijent ima podočnjake kao posljedicu pigmentaciju, dermalno punilo u tom slučaju neće pomoći. Isto tako, fileri se ne preporučuju osobama koje imaju veće vrećice ispod očiju, nego im se predlaže blefaroplastika, odnosno kirurški postupak.
Ako ste zainteresirani za uklanjanje podočnjaka, prvi korak jest razgovor s dermatologom ili estetskim kirurgom – kako biste saznali što zapravo uzrokuje problem. Krivaca je više, od hiperpigmentacije u kombinaciji s anatomijom i životnog stila (poput nedovoljnog spavanja). U tim slučajevima dermatolog može preporučiti kombinaciju tretmana.

Tko je dobar kandidat za filere?
Na konzultacijama s dermatologom ili estetskim kirurgom prođite svaki korak procedure, savjetuje dr. Gonzalez. To će vam pružiti priliku da shvatite što točno uzrokuje podočnjake i jeste li dobar kandidat za filere ili ne. Sam postupak ne zahtijeva nikakva sredstva za ‘omamljivanje’ i u prosjeku traje oko 15 minuta, no ako to klijent želi može mu se dati lokalna anestezije, pa se sam postupak produžuje na 40-tak minuta.
Kada je riječ o injekciji, postoje dva različita pristupa: neki radije koriste male iglice koje dolaze s filerima, dok se u zadnje vrijeme sve više spominje upotreba kanile. Korištenje igle samostalno klasičan je pristup, koji zagovara većina naših dermatologa, dok je ‘prednost’ kanile u tome što omogućuje preciznije postavljanje – s manje oteklina i modrica. No, najvažniji faktor kod oba postupka ipak je – dermatolog ili estetski kirurg i njegova stručnost u poznavanju zamršene anatomije vašeg oka.

Rezultati dermalnih filera su privremeni! U nekim slučajevima traju i do 18 mjeseci, pa su logično, takvi ‘tretmani’ poprilično i skupi

Moguće negativne posljedice ubrizgavanja filera
“Nakon tretmana rezultati su odmah vidljivi, a još bolji postaju tijekom sljedeća dva tjedna.
No, prvo i najvažnije, treba znati da je područje ispod očiju nevjerojatno nježno i puno krvnih žila”, kaže dr. Gonzalez. Tanka koža čini ovo područje posebno sklonim modricama, jednoj od najčešćih nuspojava postupka. Da biste smanjili modrice dermatolog vam može preporučiti da prije postupka izbjegavate određene lijekove i dodatke, poput NSAIL-a i tableta od ribljeg ulja. Druga najčešća nuspojava je oteklina, no obje bi posljedice trebale nestati u roku od tjedan dana.
Ako dermalni fileri nisu pravilno postavljeni, možete doživjeti tzv. ‘Tyndallov efekt’, koji opisuje način raspršivanja svjetlosti pod određenim uvjetima. U slučaju dermalnih filera za podočnjake, to uzrokuje da svjetlost ima plavkastu nijansu. Srećom, može se liječiti injekcijom hijaluronidaze, enzima koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu u fileru. Druga moguća i ozbiljnija nuspojava je razvoj čvorova nakon injekcije, ali se također mogu riješiti hijaluronidazom. I, naravno, ako niste potpuno zadovoljni filerima, vaš ih dermatolog također može ukloniti hijaluronidazom.
Jedna od ozbiljnijih (i rijetkih) komplikacija postupka jest ubrizgavanje filera u krvnu žilu. To, u najgorem slučaju, blokirati krvne žile i čak, u najgorem slučaju, rezultirati sljepoćom. Zato je ovo definitivno postupak koji treba obaviti samo pravi stručnjak.

Što biste još trebali znati ako vas zanima ovaj tretman?
Ako vam se fileri injektiraju izravno ispod oka, dermatolog će nesumnjivo koristiti dermalne filere s hijaluronskom kiselinom, kao što su Restylane, Belotero i Juvederm, koji se također mogu koristiti u drugim dijelovima lica. Hijaluronska kiselina spoj je koji naše tijelo stvara prirodno, pa je malo vjerojatno da će izazvati loše reakcije.
Ali s vremenom se razgrađuje, što znači da su dermalni fileri – privremeni! Rezultati ovakvih filera traju u nekim slučajevima i do 18 mjeseci, pa su logično, takvi ‘tretmani’ poprilično i skupi.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime