Subota, 20 travnja, 2024

6 kombinacija sastojaka za njegu kože koje trebate – potpuno izbjegavati

Neki kozmetički preparati bolje djeluju kada se koriste u paru s nekim drugim, dok neke nikako ne bi smjeli koristiti u kombinaciji - posebno ako su u pitanju određeni preparati za njegu lica! Točne detalje otkriva dermatologinja dr. med. Dora Madiraca Glasović

Počinjete li grupne razgovore o najboljim tretmanima vlasišta? Googlate li AHA protiv BHA pilinga do sitnih sati? Neki kozmetički preparati bolje djeluju kada se koriste u paru s nekim drugim, dok neke nikako ne bi smjeli koristiti u kombinaciji – posebno ako su u pitanju određeni preparati za njegu lica. Moćni sastojci poput retinola, vitamina C, benzoil peroksida, pa čak i određenih kiselina zahtijevaju da budu zvijezde sami za sebe. Dijeljenje pozornice moglo bi dovesti do velike drame u obliku iritacije, crvenila, privremenih mrlja ili samo općenitog nedostatka željenih rezultata. Postoji toliko sjajnih aktivnih sastojaka i čini se da bi vam upotreba više njih dala bolje rezultate, ali to nije uvijek slučaj.

Niste sigurni dajete li svojim omiljenim serumima i kremama ono što im treba? Donosimo popis sastojaka koje nikako ne bi trebali kombinirati i savjete dermatologinje, dr. med. Dore Madiraca Glasović.

1/ Retinol i vitamin C

Ovi učinkoviti sastojci mogu vam uljepšati put i izblijedjeti tamne mrlje bolje od bilo čega drugog, ali u tandemu neće udvostručiti vaš sjaj. Naprotiv, mogu učiniti baš suprotno, nadražiti kožu i učiniti da vam lice izgleda krajnje neugodno. Smanjite crvenilo i perutanje koristeći svoj omiljeni serum od retinola i vitamina C odvojenim. 
“Retinol, odnosno, vitamin A ima snažan anti ageing učinak jer potiče obnovu stanica i sitnezu kolagena. Također, djeluje protuupalno i smanjuje proizvodnju sebuma, te je odličan saveznik u borbi protiv problematične kože i mitesera. Nalazi se u bezreceptnim proizvodima u različitim koncentracijama, te može uzrokovati iritaciju. Preporuka je da se u rutinu uvodi najprije 1-2 puta tjedno dok se koža ne privikne, potom ga možete koristiti svaki drugi dan. Ako ga kombinirate s vitaminom C, poželjno je retinol koristiti kao dio večernje rutine, dok se proizvodi sa vitaminom C nanose ujutro. Također, kod korištenja oba proizvoda nužna je fotozaštita minimalno SPF30”, ističe Dora.

Čista kozmetika: Postoji li ‘clean beauty’ i u čemu je tajna te filozofije?

2/ Vitamin C i alfa hidroksi kiseline (AHA)

Ovaj spoj također može iziritirati vaše lice. “Vitamin C je snažan antioksidans koji je najbolje uvrstiti u jutarnju rutinu za zaštitu kože od slobodnih radikala tijekom dana. Izrazito je učinkovit u ublažavanju hiperpigmentacija (tamnih mrlja) jer smanjenje produkciju pigmenta melanina. AHA kiseline, od kojih je najpoznatija glikolna, uzrokuju eksfolijaciju kože, u kombinaciji s vitaminom C može pretjerano iritirati kožu. Kiseline koristite kao dio večernje rutine, a vitamin C nanesite ujutro”, objašnjava Dora.

3/ Vitamin C i benzoil peroksid

Ako ste ove sastojke kombinirali, možda ste primijetili da vaša koža nije blistala na sve načine na koje ste se nadali. Benzoil peroksid poništava čarobne blagodati vitamina C razgrađivanjem ili oksidacijom, stoga ih nikako ne treba kombinirati. “Benzoil peroksid ima antibakterijski i komedolitički učinak te ga koristimo u borbi protiv akni. Može izazvati iritaciju i pojačano isušivanje kože”, napominje Dora.

Ovaj ultrahidratantni sastojak za njegu kože sličan je hijaluronu… ali i bolji!

4/ Retinol i benzoil peroksid

Iako su oba ova snažna sastojka učinkoviti sastojci za borbu protiv akni, nikada ih ne biste trebali kombinirati. Razlog je jer benzoil peroksid može oksidirati i razgraditi tretinoin. Dva se sastojka zajedno međusobno neutraliziraju, čineći ih manje učinkovitima.
“Također, oba navedena snažna sastojka isušuju kožu stoga mogu dovesti do jakog ljuštenja kože i iritacija. Retinol koristite navečer, benzoil peroksid ujutro”, savjetuje Dora.

5/ Retinol i AHA

Drugi recept za veliku iritaciju je retinol pomiješan s alfa hidroksi kiselinama, poput glikolne, mliječne i limunske. Akih koristite zajesno može doći do prekomjerne suhoće, crvenila, osjetljivosti ili osipa. “Preporuka je koristiti proizvode sa retinolom kao dio večernje rutine, dok kiseline uvedite u jutarnju”, savjeruje Dora.

Upoznajte Bakuchiol – novi svjetski hit i prirodnu alternativu retinolu

6/ Retinol i salicilna kiselina

Sljedeći ‘brak’ kiselina i retinola koji treba izbjegavati uključuje sorte beta hidroksi kiseline (BHA). Salicilna kiselina je previše isušujuća i nadražujuća da bi je vaša koža mogla podnijeti u ovoj kombinaciji. “Salicilna kiselina ima komedolitičko, protuupalno i antibakterijsko djelovanje te se koristi u terapiji protiv akni. Ponekad može uzrokovati iritaciju i alergijsku reakciju u prethodno senzibiliziranih pojedinaca”, napominje Dora.

Fotografije: Unplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime