Subota, 23 ožujka, 2024

Akne poslije ljeta nisu rijetkost, ali znamo kako ih se riješiti

Ako vam se svake godine, nakon završetka praznika, čini da se akne sve jače vraćaju, u pravu ste. Problemi s kožom se češće događaju baš s početkom jeseni, ali dobra vijest je da ima rješenje

Probuditi se s prištićem nije ugodno, ali vidjeti da se akne vraćaju nakon ljetnog zatišja može biti “kraj svijeta”. Ako vam se svake godine, nakon završetka praznika, čini da se akne sve jače vraćaju, u pravu ste. Problemi s kožom se češće događaju baš s početkom jeseni, ali dobra vijest je da ima rješenje.Zašto se akne vraćaju nakon ljeta?

Objašnjenje je da ultraljubičasto zračenje (od kojeg se morate zaštititi čak i ako imate akne) djeluje protuupalno i antibakterijski. Dakle, kako smo ljeti više sati izloženi suncu, akne se smanjuju i manje su vidljive s preplanulošću. Ali naravno, rujan stiže, stres, zagađenje i prištići vraćaju vas u rutinu.

Uzroci akni (nakon ljeta i uvijek)

Postoje dvije vrste uzroka za pojavu akni: nepromjenjivi i promjenjivi. Među onima koje ne možemo promijeniti su hormonska neravnoteža (visoki testosteron) i genetska predispozicija. Oni na koje možemo utjecati su: duhan, neuravnotežena prehrana, stres ili problemi sa spavanjem, liejkovi i korištenje neprikladne kozmetike. 

Rješenje za izbijanje akni nakon ljeta: dobra rutina njege lica

Dapače, osim posjeta dermatologu (što nikad ne škodi), trebali biste ozbiljno pristupiti rutini njege lica. I ne, ne govorimo o korejskom ritualu od 10 koraka, već o tri jednostavne geste kao što su čišćenje, hidratacija i zaštita.

1. Čišćenje

Dnevna rutina čišćenja kože je neophodna. Općenito, masnoj koži će se svidjeti čišćenje uz ispiranje, jer daje osjećaj čistoće i svježine. Birajte sredstva za čišćenje koja sadrže proizvode za regulaciju sebuma, poput soli cinka i blaga sredstva za čišćenje. Također možete koristiti gelove s mikroeksfolijantima sa salicilnom kiselinom ili derivatima, kada su lezije izraženije.

2. Liječenje i hidratacija

Za liječenje izbijanja akni tražit ćemo proizvode koji na svom popisu sastojaka uključuju soli cinka (za regulaciju proizvodnje loja), salicilnu kiselinu (za piling) i niacinamid (za sprječavanje upale). 

3. Zaštita

Iako je došlo hladnije vrijeme i sunca je sve manje, to na znači da SPF stavljamo u ladicu i zaboravljamo na njegovo postojanje. I dalje ga nanosimo svakodnevno, ali provjerimo UV zračenje i istome prilagodimo jačinu.

Sada kada imate svoju rutinu njege lica pod kontrolom, ne zaboravite jesti zdravo, spavati 8 sati koliko je potrebno vašem tijelu, izbjegavati stres što je više moguće, uvijek ukloniti šminku i ne dirati svoje prištiće.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime