Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Bolje spriječiti, nego liječiti: 5 najvećih krivaca za izbijanje prištića po licu

Ovih pet faktora najviše utječe na sjaj i mladolikost lica, stoga predlažemo da ih izbjegavate ili da se zaštitite od njih po svaku cijenu

U svijetu u kojem živimo nemoguće je izbjeći svaku stvar koja bi mogla naškoditi našoj koži. Starenje je normalno i želimo ga prihvatiti kao prirodan proces.Nismo protiv njega i mislimo da je ono zaista lijep životni proces. No, ono što volimo jest podržavati graciozno starenje – a to definitivno ne znači nužno i potpunu borbu protiv njega.

Podržavamo graciozno starenje!

Postoje faktori koji ubrzavaju znakove starenja, pa imamo osjećaj da smo se opustili, da nam je koža neravnomjerna, zagušena, upaljena ili naborana. No, isto tako moguće je ostariti i još uvijek imati sjajnu kožu.
Ovih pet faktora najviše utječe na sjaj i mladolikost lica, stoga predlažemo da ih izbjegavate ili da se zaštitite od njih po svaku cijenu.

1/ Sunce

Malo sunca je zdravo za kožu, a uživanje u prirodi na toplim zrakama koje daju vitamin D važno je za dugovječan život i sreću. Međutim, mnogi aktivni sastojci mogu učiniti našu kožu vrlo osjetljivom na sunce (vitamin C, vitamin A, zvani retinol, AHA i drugi) i mogu nanijeti mnogo više štete nego koristi – ako se ne brinemo o koži na odgovarajući način. Pomislite samo na fine linije i bore, opuštene zbog pogoršanja elastina, tamnih mrlja i, naravno, na rizik od raka kože.

Ukratko, volimo dobar ten, ali vjerujemo u šešire i zaštitni faktor. Elegantan šešir, kapa ili štitnik od sunca dat će koži potrebnu hladovinu, a SPF će udvostručit funkciju. 

Dr. Jane Basarovski: Ne postoji priprema kože za sunce – samo zaštita od sunca!

2/ Dehidracija

Zanemarivanje pravilne hidratacije može uzrokovati niz zdravstvenih problema, a to ćemo prvo vidjeti na koži. Nećemo se odmah smežurati poput grožđica, ali naša će koža izgledati neravna, mrljasta i ljuskava, a bore izraženije. S vremenom će kronična dehidracija produbiti ove nabore mnogo prije nego što bi se prirodno produbili pravilnom hidratacijom.

Ipak, to je više od pukih nabora. Dehidracija utječe na kožnu barijeru, koja je naša prva obrana od štetnih čestica iz okoline. Kad je koža glatka i hidratizirana, zaštitna barijera je daleko manje propusna, čime naša koža postaje jača, otpornija i brani se od zagađenja i iritanata. Kad smo jako dehidrirani, koža je ispucala – što može rezultirati iritacijom, osipom, začepljenjem pora i infekcijom. Važno je piti biljne čajeve, najmanje dvije litre vode dnevno i jesti hidratantnu hranu poput krastavaca, lubenice, lisnatog zelenila i drugog voća i povrća. 

3/ Mirisi

Mnogi mirisi, uključujući one iz potpuno prirodnih, organskih eteričnih ulja, mogu biti jako iritantni za barijeru kože. Mogu uzrokovati kontaktni dermatitis, ekcem, fotoosjetljivost (što kožu čini osjetljivijom na svjetlost i UV zrake) i opekline. Eterična ulja, osobito ako nisu razrijeđena, ne preporučuju se za izravni kontakt s kožom. Sintetički mirisi često su puni loših sastojaka koji se u malim količinama smatraju sigurnima – no, kada koristimo mirisne proizvode mnogo puta dnevno, svaki dan, to može uzrokovati iritaciju, pa čak i poremetiti našu hormonsku ravnotežu.

6 kombinacija sastojaka za njegu kože koje trebate – potpuno izbjegavati

4/ Previše pilinga

Kao i sve ostalo, pilinzi se moraju raditi umjereno. Piling bismo trebali napraviti samo jednom ili dvaput tjedno, ovisno o njegovoj ​​formulaciji. Naša kožna barijera sastoji se od sloja mrtvih stanica i bakterija, slično vlastitom mikrobiomu. Tanki sloj stanica i bakterija vitalni je dio lipidne barijere kože, a s pilingom uništavamo ovu prirodnu barijeru. Ona se brzo obnavlja, ali ako je stalno ‘nagrizamo’ cijeli tjedan, svaki tjedan, uništavamo iznimno važan dio prirodne zaštite naše kože.

Vjerovali ili ne, taj sloj bakterija ne uzrokuje akne, već se bori protiv loših bakterija koje uzrokuju akne, zadržava sloj vlage i stvara štit od agresora iz okoliša poput prljavštine i zagađenja. Važno je da održavamo kožu uravnoteženom, umjesto da je stalno ‘skidamo’ – inače bismo mogli vidjeti više izbijanja prištića, upale i iritacije.

Konačno besprijekoran ten: Biljni piling o kojem bruji kozmetički svijet

5/ Slatkiši

Svi se povremeno počastimo i zaslužili smo to. No, prehrana bogata prerađenim šećerom zapravo ubrzava razvoj bora te nas čini sklonijim upalama i infekcijama.
To čini stvaranjem reakcije koja se naziva napredni krajnji produkti glikacije, poznatiji kao AGE, koji su “neenzimske modifikacije proteina ili lipida nakon izlaganja šećerima”.
Drugim riječima, prerađeni šećeri uzrokuju osjetljivot na oksidativni stres. Pojedite taj kolačić. Popijte to vino. Samo nemojte pretjerivati s unosom svaki dan i svakako pijte tekućinu prije i poslije.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime