Subota, 16 listopada, 2021

Dubravka Mandić: Moja kozmetika Derma Wise je moj – sveti gral!

Osječanka Dubravka Mandić godinama je gradila zavidnu karijeru u autoindustriji, a onda je u svojim 50-ima odlučila napraviti još jedan drastičan zaokret u karijeri i posvetiti se hobiju koji je, uz svoju majku, zavolila još kao dijete - izradi prirodnih, ekoloških i sigurnih kozmetičkih preparata

Nakon deset godina rada u autoindustriji, Dubravka Mandić shvatila je kako je posao preuzeo i da je prilično zanemarila važne stvari u životu, poput užitka u slobodnom vremenu i brige o zdravlju.

Shvativši da joj se život pretvorio u rutinu, kako bi Parižani rekli ‘métro, boulot, dodo’ (metro, šljaka, spavanac) preko noći je odlučila to promijeniti te se posvetiti cjeloživotnoj ljubavi – kozmetici.

Istraživanje i razvoj inovativnih kozmetičkih proizvoda

Ova rođena Osječanka je nakon 5 godina ekspatrijacijskog ugovora dala otkaz, ostala živjeti u Parizu i počela se baviti svojim dugogodišnjim hobijem i pravom, do tada uspavanom, poslovnom ljubavlju – istraživanjem i razvojem inovativnih kozmetičkih proizvoda.
“Do prije nekoliko godina, moj poslovni put i karijera uvijek su bili vezani uz komercijalu. Tijekom posla stekla sam višegodišnje iskustvo u upravljanju procesima i rukovođenju ljudima kako u FMCG-u, tako i u automobilskom sektoru i to kroz dvostruku kompetenciju, rad na terenu i rad u centrali, u multikulturalnom okruženju, te upravi multinacionalne tvrtke – Peugeota u Parizu. Ukratko, ono što inače nikad ne pišete u životopisu, tijekom karijere napravila sam nekoliko drastičnih promjena i zaokreta. A sada, kada me to pitate, zamislila sam se i shvatila da je ovaj posljednji i moj najveći poslovni zaokret u karijeri”, objašnjava Dubravka.
Kozmetika je bila njezina ljubav još od tinejdžerskih dana, o čemu je još kao klinka maštala i samo sanjala. Kao mala gledala je mamu kako po kući hoda s čudnim maskama na licu, koje je sama mućkala od voća i povrća.

Zahvaljujući majci rano je otkrila kako se rade macerati i hidrolati

“Kada sam se i sama počela zanimati za kozmetiku, u tinejdžerskim godinama, zajedno smo sjedile, pile čaj od kamilice s maskom od jagoda, banana ili bjelanaca s medom i maslinovim uljem na licu i imale svoj mali SPA tretman. Moja je majka, kao i mnoge druge žene tih godina, mogla birati između dvije kreme koje su bile na policama dućana pa ih je koristila kao bazu i dodavala im još u ono vrijeme smilje i neke druge biljke. Zahvaljujući njoj, vrlo rano sam otkrila kako se rade neki macerati i hidrolati. Tada, naravno, nisam mogla ni u snu shvatiti, niti zamisliti koliko će mi to u životu biti važno i koliko će u krajnjoj liniji to odrediti moj životni put”, priznaje nam.

Tada ni u snu to nije mislila, iako je uvijek gajila ljubav prema kozmetici, ali je očito naslijedila maminu crtu i već tada tražila kozmetički sveti gral. No, nakon što je odlučila završiti korporativnu karijeru, imala je dovoljno vremena, nekih godinu i pol dana da ‘turistički’ provede u Parizu i to joj je dalo vremena da shvati da se želi baviti svojom prvotnom, dječjom ljubavlju i da će učiniti sve da se približi ispunjenju pronalaska svetog grala, barem za samu sebe.

Industrija kozmetike je strašno dinamična, brza i trendovska branša

“Imala sam sve vrijeme samo za sebe i odlučila sam ga maksimalno iskoristiti. I od tada je krenula ideja da se ozbiljnije počnem baviti svojim dugogodišnjim hobijem, proizvodnjom kozmetičkih proizvoda. Pronašla sam zanimljive i edukativne radionice i pratila online tečajeve, priličan broj raznih seminara na temu proizvodnje kozmetike, formulacija, kombiniranja biljnih ekstrakta… Osim toga, proučavala sam i samo tržište kozmetike. Sve me je to jako veselilo i činilo sretnom, jer sam napravila ogroman odmak od korporativnog, automobilskog sektora. Industrija kozmetike je strašno dinamična, brza i trendovska branša koja vas tjera na neprestano istraživanje i reakciju, a ujedno sam slijedila srce i san”, s ponosom nam priča.

Ideja o proizvodnji kozmetike rodila joj se, dakle, u Parizu, ali je sazrela tek njezinim povratkom u Hrvatsku. Nije bilo lako donijeti odluku i u pedesetima ponovno napraviti još jedan drastičan zaokret u karijeri.

“Prijeći iz jedne profesije u drugu je puno lakše osobito ako se radi o srodnim branšama. Vještine koje sam stekla radeći u FCMG i autoindustriji bile su baza koju sam mogla primijeniti u bilo koji drugi sektor, ali da bi svoje ideje realizirala morala sam hrabro slijediti srce. Osim toga, bilo je važno i pronaći tim koji dijeli moju viziji i energiju i ima set korisnih znanja. Danas sam sretna jer je ogroman posao iza mene i radujem se novim projektima na kojima surađujem s mladom, kreativnom ženom; magistrom s velikim iskustvom u proizvodnji kozmetike koja zapravo stoji iza postojećih formulacija a u pripremi su već i novi proizvodi i još jedna linija… Ona je uobličila moju ideju u minimalističku prirodnu formulaciju koja je oslobođena svih nepotrebnih komponenti, a sadrži samo ekstrakte vrlo potentnih biljki koji djeluju sinergijski i učinkovito”, otkriva nam Dubravka. 

Formulacije koje paze na održivi razvoj i utjecaj na okoliš

‘Manje je više’ je krilatica koju naša sugovornica koristi za svoje proizvode. Zanimalo nas je što to za nju i njezine preparate točno znači.
“Istinski vjerujemo u krilaticu ‘manje je više’  i kad je riječ o formulaciji i kad je riječ o održivom razvoju i utjecaju na okoliš i prilikom svake nove formulacije i ideje, vodimo se tom izrekom, a posebno kada se radi o tome da želimo stvoriti učinkovit i djelotvoran proizvod, naš ‘sveti gral’.

Primjerice, VaGel je proizvod koji voli ženu i kojeg od milja zovem ‘žensko zdravlje“. Po mnogo čemu je specifičan i upravo on ocrtava cijelu filozofiju tvrtke Derma Wise. VaGel čini okosnicu naše buduće palete proizvoda za intimnu njegu, koji su usmjereni ne samo na ljepotu nego i na zdravlje. Teško mi je točno reći u kojem sam trenutku dobila ideju za proizvodnju baš takvog specifičnog proizvoda, ali to je vjerojatno miks interesa za kozmetiku, Ayurvedu, taoizam kao filozofiju i vjerojatno moj buntovni karakter koji hrabro progovara protiv tabua.

VaGel je proizvod usmjeren na rješavanje i prevenciju ženskih problema o kojima se šuti kao što su smanjenje vaginalnog tonusa, elastičnosti, suhoća rodnice, smanjenje zadovoljstva tijekom odnosa i sl. Naši proizvodi su bez alkohola, parabena, silikona, umjetnih bojila i mirisa. Mi jednostavno idemo svojim putem za kojeg mislimo da je ispravan, a to je da želimo ponuditi prirodne, sigurne i djelotvorne proizvode!”, prepričava naša sugovornica.

Kozmetika bogata antioksidansima

Zanimljivo je da u svim formulacijama kozmetike Derma Wise stoji crvena djetelina. Osim što je zaštitni znak brenda, crvena djetelina je neprocjenjiv sastojak i gelova protiv tamnih hiperpigmentacijskih mrlja.
“Sadrži Biochanin A koji posvjetljuje kožu smanjenjem sinteze melanina. Čuva mladenačku teksturu kože i smanjuje bore prije formiranja. Značajno poboljšava količinu kolagena i kvalitetu kožne barijere. Sadrži snažne antioksidanse, regenerira kožu i potiče stanični metabolizam kože zbog visokog udjela izoflavona. Pokazuje snažnu protuupalnu aktivnost, pomaže u brzini zacjeljivanja manjih rana (poput posjekotina britvicom), pa čak i stanja kože poput psorijaze i ekcema.

Mogla bih vam tako pričati u beskraj! Priroda nam zaista nudi obilje prirodnih sastojaka i pregršt kombinacija i receptura. A mi je moramo samo slušati i pretočiti u najbolje proizvode! Rezultati istraživanja, rada i truda sadržani su u trenutačno tri proizvoda – formule, a dostupni su na Webshopu i bolje opremljenim ljekarnama”, s ponosom zaključuje Dubravka Mandić.

Fotografije: privatna arhiva

Pročitajte još...

Ivanka Ćosić Prižmić: Kako je unatoč koroni nastala prva hrvatska premium organska kozmetika

Predviđa se kako će tržište prirodne kozmetike doživjeti dvoznamenkasti rast do 2024. godine, a Hrvatska na toj sve traženijoj sceni ima svoj novi adut. Zašto je upravo određenje ka prirodnom jedini ispravan smjer otkrila nam je Ivanka Ćosić Prižmić, vlasnica i kreatorica Matinate, prve hrvatske aktivne organske kozmetike

Dr. sc. Jasna Bošnir: Nismo ni svjesni na koje se načine trujemo teškim metalima

O prisutnosti toksina i teških metala u našem svakodnevnom životu te kako prevenirati teška trovanja popričali smo sa prof. dr. sc. Jasnom Bošnir, dipl. ing., voditeljicom Odjela za zdravstvenu ispravnost i analizu hrane i predmeta opće uporabe pri Nastavnom zavodu 'Dr. Andrija Štampar'

Čista kozmetika: Postoji li ‘clean beauty’ i u čemu je tajna te filozofije?

Jedan od najpopularnijih naziva u kozmetičkoj industriji trenutno je 'clean beauty'. Kao i drugi izrazi poput 'green' i 'prirodno', koristi se za opisivanje svake...

Ana Borović: Boravak u džungli promijenio mi je život na – bolje!

“Htjela sam putovati prije nego se zaposlim, jer me bio strah da poslije neću imati vremena. I tako sam slučajno dospjela u amazonsku prašumu i tamo provela tri godine života”, priča Zagrepčanka koja je ljubav prema prirodi pretvorila prvo u avanturu, a onda i u poslovni projekt - kozmetički brend od ljekovitih biljaka iz Amazone

Povezano

Beauty noviteti zbog kojih se posebno veselimo jeseni i zimi

Bilo da je riječ o parfemima ili preparatima za njegu ove jeseni stiglo je obilje novih proizvoda - možda baš među njima pronađete svoje nove favorite

8 načina kako nam san može pomoći da imamo kožu i ten iz snova

Noć je najbolje vrijeme za odmor i saniranje oštećenja koja nastaju na koži tijekom dana. San je jedan od najvažnijih aspekata dobrog tena, ali postoje dodatni načini kojima možemo poboljšati svoju rutinu njege kože i dovesti kožu u što zdravije stanje

Bolje spriječiti, nego liječiti: 5 najvećih krivaca za izbijanje prištića po licu

Ovih pet faktora najviše utječe na sjaj i mladolikost lica, stoga predlažemo da ih izbjegavate ili da se zaštitite od njih po svaku cijenu

Novi beauty trend koji nas je oduševio – detoksikacija vlasišta

Detoksikacija vlasišta slična je pilingu kože i uključuje nanošenje sastojaka za čišćenje na tjeme kako bi se izvukle nečistoće i vratio sjaj kose. Redovita detoksikacija vlasišta dovodi do sjajnije, zdravije kose koja brže i bolje raste

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime