Petak, 22 ožujka, 2024

Istina ili mit: Je li aceton loš za nokte?

Aceton je snažno kemijsko otapalo koje može uzrokovati ljuštenje i pucanje noktiju. Također može učiniti nokte lomljivima zbog svog učinka isušivanja. Ali prije nego što bacite svoj odstranjivač laka za nokte u koš, vjerujemo da problemi s acetonom mogu proizaći iz načina na koji ga koristite

Ako se pitate je li aceton loš za vaše nokte, to vjerojatno znači da vam manikura nije strana – bilo da se radi o kućnoj radinosti ili pak radu u salonu. Opće je prihvaćena teorija da dobivanja dizajna noktiju iz snova dolazi s malo štete sa strane. Možda ste zabrinuti zbog jakih kemikalija u svojim omiljenim bojama noktiju. Ili vam možda nisu strane posljedice koje ostavlja uklanjanje geliranih noktiju kod kuće i korištenja metode čupanja. Vjerojatno najpoznatiji negativac za zdravlje noktiju je aceton.Ovo kemijsko sretstvo već se desetljećima koristi za otapanje laka za nokte, no gotovo isto toliko dugo stručnjaci upozoravaju na njegovo štetno djelovanje. Samo postojanje odstranjivača bez acetona sugerira da postoji opravdan razlog za traženje alternative, no većina robnih marki i salona i dalje nudi odstranjivače acetona kao standard. Ali što je istina, je li aceton loš za nokte i ako jest, koja je alternativa?

Mit ili istina?

Da, aceton može apsolutno oštetiti nokte. Aceton je snažno kemijsko otapalo koje može uzrokovati ljuštenje i pucanje noktiju. Također može učiniti nokte lomljivima zbog svog učinka isušivanja. Ali prije nego što bacite svoj odstranjivač laka za nokte u koš, vjerujemo da problemi s acetonom mogu proizaći iz načina na koji ga koristite.

Aceton isušuje, ali ne bi trebao uzrokovati štetu ako se pravilno koristi. Koristite ga povremeno kada trebate ukloniti lak, gel ili umjetne nokte. Onda, ako ne nanosite nikakve proizvode za nokte nakon uklanjanja, odmah nanesite ulje za nokte kako biste hidratizirali izgubljeno.

Koje su alternative acetonu?

Ako je odgovor na “je li aceton loš za nokte?” odlučno da, ne bi li svi jednostavno trebali prijeći na odstranjivače bez acetona? Malo je kompliciranije od toga. Ne-aceton je izvrstan kod kuće za uklanjanje uobičajenog laka za nokte s ruku i nogu. Trebat će nešto dulje od acetona, ali isplati se. Međutim, neki proizvodi za nokte zahtijevaju moć otapanja koju samo aceton može ponuditi. Neće odmah ukloniti gel ili umjetne nokte, ali se može otopiti i pokrenuti proces podizanja što može uzrokovati štetu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by LES MAINS (@studiolesmains)

Obični lak bez acetona apsolutno je najbolja opcija. Odstranjivač koji ne sadrži aceton savršen je za osjetljivu kožu i lomljive nokte jer nema isti učinak isušivanja. Međutim, može potrajati malo dulje da omekša i ukloni lak za nokte pa će trebati malo više strpljenja.

Kako zaštiti nokte ako koristite aceton?

Ako ste ljubitelj izdržljivih tehnika, onda je aceton ono što će u konačnici ukloniti boju (iako je profesionalno uklanjanje u salonu bolje). U tim slučajevima, obraćanje malo više pozornosti na njegu noktiju može učiniti veliku razliku.

Ako ih ne planirate odmah ponovo lakirati, usredotočite se na naknadnu njegu. Nikada nije loša ideja s vremena na vrijeme uzeti pauzu od uređivanja i umjesto toga nanijeti najbolje učvršćivače za nokte. Serum za nokte će održati i vratiti vlažnost kako bi se održala fleksibilnost ploče nokta. Također preporučljivo je koristiti hranjivu kremu za nokte koja će dodatno pomoći u rehidrataciji noktiju.

Ako goli nokti stvarno nisu vaša stvar, to je u redu. Nekoliko pripremnih koraka i edukacija kako pažljivo lakirati nokte mogu napraviti veliku razliku. Ako koristite aceton nakon nanošenja laka za nokte, upotrijebite hranjivi bazni lak, dva sloja boje i gornji sloj, a  uvijek završite s uljem za zanoktice kako biste hidratizirali dehidrirana područja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime