Srijeda, 24 srpnja, 2024

Provjerili smo: Evo zašto biste svoj parfem trebali čuvati u hladnjaku

Kupili ste novi parfem i, budimo iskreni, nije bio nimalo jeftin pa biste ga željeli što duže sačuvati. Nažalost, uz parfem ne dolazi uputstvo za 'njegu', a svjesni smo da vrlo često brzo ispare. Stručnjaci pokušavaju otkriti najbolje načine kako da sačuvate miris svježim što dulje

Propadanje parfema započinje onog trenutka kada otvorite kutiju. Iako su prvenstveno dekorativne, kutije za parfeme zapravo imaju vrlo važnu svrhu čuvanja mirisa dalje od svjetlosti, sprječavanja ulaska kisika u bočicu i održavanja stabilne temperature.Najjednostavniji i najpraktičniji savjeti su da svoj miris držite na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Ova metoda štiti parfem od njegova tri glavna ‘agresora’: topline, svjetlosti i vlage.

“Sunčana prozorska daska ili ormarić ili polica u blizini grijalice/radijatora brže će razgraditi parfem nego čuvanje u mračnom i hladnom prostoru”, ističe Kristen Shirley, njujorška stručnjakinja za luksuz, spisateljica i urednica. Parfem je obvezno zatvoriti nakon svake upotrebe kako biste smanjili izloženost kisiku te tako produžili njegovu dugovječnost.

Parfemima treba stabilna temperatura

Većina stručnjaka preporučuju hladnjak za čuvanje parfema. Zašto? Budući da hladnjak održava stabilnu temperaturu – i drži parfem podalje od svjetlosti i topline – to je najbolji način da se izbjegne oksidacija ili kemijska razgradnja. Na posebno vlažnim ili vrućim mjestima, prirodna ulja i esencije u parfemu mogu se početi zgrušavati jer se razgrađuju. Ako alkohol i voda unutra isparuju, ostat će vam sirupasti talog (što definitivno ne želite). Najgore mjesto za čuvanje parfema zapravo je kupaonica, iako dosta ljudi parfem drži upravo tamo – zbog praktičnosti. Zbog promjena temperature (primjerice, tijekom tuširanja) i visoke vlažnosti, to je praktički ‘groblje za parfeme’.

Može li se parfem smrznuti u zamrzivaču?

Neki čak zagovaraju i – zamrzivač?! No, većina ih je ipak sumnjičava prema toj ideji.
“Puno je rasprava oko ove teme”, ističe Eduardo Valadez, stručnjak iz parfumerije Diptyque i odmah dodaje: “Hoće li to pomoći da se sačuva vaš parfem? Da. Ali, je li to potrebno? Ne.”
Shirley se slaže, ali ako je vaš parfem izrađen isključivo od rijetkih sastojaka po pozamašnoj cijeni, možda bi bilo dobro razmisliti o ekstremnim temperaturama u zamrzivaču. Ne brinite: Vaš parfem sadrži alkohol koji ga sprečava da se smrzne, pa se neće pretvoriti u alkoholni ledeni blok. 🙂

Gdje možete provjeriti rok trajanja svog parfema?

Svi parfemi imaju rok trajanja, a možete ga provjeriti na checkfresh.com. Brandovi se slažu da je to razdoblje od tri do četiri godine, ovisno o parfemu i njegovom sastavu. Obično će snažniji mirisi dulje trajati (a dulje će trajati i na koži).
“Neki čisti parfemi imaju puno kraći rok trajanja jer su formulirani bez ikakvih stabilizatora ili punila za parfeme”, objašnjava The Nue Co. “Izazov je formuliranje čiste i netoksične formule koja se ne razgrađuje brzo i traje na koži i u bočicama toliko dugo kao ‘tradicionalni’ parfemi.”
Većina brendova transparentno govori o sastojcima koji formuliraju njihove parfeme, pa će njihovo praćenje olakšati razumijevanje trebate li poduzeti dodatne mjere predostrožnosti prilikom njegovog spremanja. 

Kada treba baciti parfem?

No, Shirley savjetuje da ne morate nužno baciti svoj parfem ako je prošao navedeni životni vijek. Poput hrane, najbolji način da se procijeni je li parfem neupotrebljiv jest promatranje. Ako je formula postala krupna ili ima miris kiselog ili metalnog, vjerojatno više nije upotrebljiv. Ako osjetite osip ili alergijsku reakciju na parfem koji koristite neko vrijeme, vjerojatno se razgradio.
Stručnjaci kažu da je to ipak rjeđi slučaj – najčešći ishod je izblijedjeli miris koji je izgubio intenzitet. Ipak sve dok još uvijek osjetite nešto (a i dalje vas privlači), trebali biste ga moći koristiti koliko god želite.
No, budući da svi kupujemo parfem da bismo ga zapravo intenzivno osjetili, stavljanje bočice u hladnjak kako biste produljili njegovo trajanje vjerojatno je najbolja ideja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime