Srijeda, 3 srpnja, 2024

Mali beauty vodič: Kako pravilno očistiti kistove za nanošenje make upa

Njihova je uloga da nam omoguće brže i ravnomjernije nanošenje šminke te dugotrajniji i prirodniji izgled. No, ti su proizvodi, zbog svakodnevne upotrebe i mogući prenositelji raznih zaraza ako ih ne čistite redovito

Četkice i kistovi za nanošenje make upa favoriti su svih vizažista, a da bi vam pružili što ugodnije i nježnije šminkanje trebate ih redovito održavati čistima.Sve je više kozmetičkih proizvoda s kojima se koristimo kako bi izgledali što ljepše. Zadnjih godina kozmetičke kuće nude obilje toliko lijepih i neodoljivo privlačnih četkica i kistova za nanošenje šminke da su postali prave zvijezde u make up industriji, jednako važni kao i sam make up.

Mekane, nježne, neodoljive….

Vizažisti su postali pravi zaljubljenici u meke i nježne četke, bilo one velike za rumenilo i pudere, srednje za sjenila ili manje i uže za sjajila i ruževe za usne. Njihova je uloga da nam omoguće brže i ravnomjernije nanošenje šminke te dugotrajniji i prirodniji izgled. I ne samo da nam pružaju osjećaj mekoće dok ih koristimo nego cijeli proces šminkanja čine posebnijim i ugodnijim. 
No, ti su proizvodi, zbog svakodnevne upotrebe i mogući prenositelji raznih zaraza ako ih ne čistite redovito. Osim toga, samo pažljivim rukovanjem i održavanjem čistoće ti će proizvodi i potrajati dugo vremena.

Čistoća je pola zdravlja

Preporuča se četkice prati svaki tjedan dana, a sve što vam treba je dobar šampon ili tekući sapun i ručnik. Namočite kist ispod mlaza vode, a zatim na vlakna nanesite malo šampona. Pustite neka djeluje par minuta, a ako primjetite ugruške tvrde boje nježno ih protrljajte jagodicama prstiju. Isperite ispod mlaza mlake tekuće vode i vrlo nježno ocijedite višak. Ispravite dlačice kista te ostavite na ručniku u vodoravnom položaju. Naime, ostavite li ih uspravne u čaši, višak vode može oštetiti ljepilo koje drži kist u dršci.
Osim toga, promijenio bi se oblik kista, a korištenje pri nanošenju šminke bilo bi otežano.
Najbolje je oprati kistove navečer, ujutro će biti suhi i spremni za upotrebu. Pazite da ne pretjerate s pranjem jer će u tom slučaju čekinje postati grube i oštre.

Kako kupovati četkice za make up

Treba li vam nova četkica najsigurnije je kupiti je u kvalitetnim parfumerijama te investirati u poznatu marku. Zamolite trgovkinju da vam izvadi četkicu iz folije u kojoj se u pravilu drže i provjerite jesu li dlake meka i nježne na dodir. Ne kupujte četkice iz kojih strše dlačice jer bi mogle izazvati neželjene reakcije na osjetljivoj koži lica.

Umjesto spužvica – četkice

Spužvice koristimo za što bolje stapanje podloge i ujednačavanje nanesenih slojeva. Jastučići od velura za nanošenje pudera često se koriste i kao zadnji potez na licu, dok se razni pamučni jastučići koriste za nanošenje sredstava za čišćenje, ujednačavanje šminke, ili uklanjanje te apsorpciju proizvoda. I dok pamučne jastučiće nakon upotrebe bacamo, spužve i jastučiće koristimo duže vremena.
No, mnogi vizažisti preferiraju četkice više od spužvica ili jastučića koji, ako se ne peru redovito, mogu biti pravi ‘skupljači’ prljavštine i bakterija, koje onda nanošenjem šminke, neposredno prenosite i na kožu. No, ako ste ipak navikli na spužvice redovito ih perite u blagom šamponu ili u alkoholnoj otopini. Čak i ako ih redovito čistite, jastučice i spužvice trebate obavezno mijenjati nakon 6 do 8 mjeseci.

Koje kistove odabrati?

1. KIST ZA NANOŠENJE PUDERA
Koristi se za puder u prahu ili kamenu. Velik je, mekan i pogodan za nanošenje po cijeloj površini lica.

2. KIST ZA NANOŠENJE RUMENILA
Rubovi su obliji ili suženi prema kraju, što omogućuje lakše nanošenje rumenila i bolje stapanje boje na obrazima.

3. KIST ZA STAPANJE BOJA
Velik je i završava ravnim rubom. Koristi se za nanošenje boje na većim površinama lica.

4. KISTOVI ZA NANOŠENJE SJENILA
Postoje mali, srednji i veliki. Najčešće su obli, četverokutni ili suženi pri rubu, a svaki ima određenu svrhu. Veliki se koriste za nonošenje boje po cijeloj površini kapka i za što bolje stapanje boja. Srednji daju veću kontrolu, dok mali dosežu kutove i služe za podcrtavanje i definiranje boje.

5. KIST ZA USNE
Treba biti čvrt i zašiljen kako bi nanošenje na rubovima usana te isticanje rubova usana bilo olakšano. Potrudite se i pronađite neki na sklapanje ili s poklopcem, što je dobro zbog čistoće i prenošenja.

6. KOSI KIST ZA OBRVE
Služi za oblikovanje obrva i nanošenje boje. Treba biti čvrst i hrapav.

7. ČETKA ZA OBRVE I TREPAVICE
Koristi se za češljanje obrva i trepavica, koje na taj način lako možete definirati i odvojiti jednu od druge.

8. KIST ZA BRISANJE
Najčešće je izrađen od sintetskih materijala. Služi za nanošenje korektora ili što bolje stapanje boja. Najbolji su oni koji su lagano suženi ili imaju ravni rub.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime