Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Mit ili istina: Gube li osobe koje su preboljele koronu više kose nego inače?

Najučinkovitijom metodom protiv opadanja kose za sada se pokazala kombinacija losiona s biljnim esencijama za poticanje rasta kose i tretmana kisikom koji 'razbuđuje' korijen kose

I dalje je puno nepoznanica oko toga kako sve koronavirus utječe na naš organizam, no ono što iz svog frizerskog iskustva mogu primijetiti jest da definitivno ostavlja traga i na našoj kosi.Primjećujem kako su klijenti skloniji ispadanju kose, kod mnogih se ona prorjeđuje i često bude suha i beživotna. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako se gubitak kose obično javlja tri mjeseca poslije stresa koji virus ostavlja na tijelo.

Privremena tegoba, no treba joj ozbiljno pristupiti

Utješna je vijest kako su iskustva pokazala da je pojačan gubitak kose u većini slučajeva samo privremen. Premda postoje slučajevi i vrlo intenzivnog i naglog ispadanja vlasi, u većini slučajeva to je samo privremena tegoba nakon koje slijedi oporavak.

Riječ je o stanju koje se medicinski naziva ‘telogen effluvium’, a uzrokovan je iscrpljenošću organizma uslijed raznih bolesti i velikog stresa. Dakle, ovaj tip ispadanja kose nije povezan isključivo s koronavirusom nego se, među ostalim, pojavljuje i zbog drugih infekcija, anemije, strogih dijeta, kirurških zahvata, bolesti štitnjače i drugih hormonskih poremećaja, emocionalnih trauma…

Svakako, svaki disbalans u našem organizmu utječe na izgled i ‘ponašanje’ naše kose. Ako nam oslabi imunitet i imamo neke zdravstvene tegobe, manjak određenih vitamina, upravo je kosa izravan pokazatelj neravnoteže s kojom je potrebno pozabaviti se.

Piling vlasišta – ključni ritual u njezi kose koji vas oslobađa od peruti

Kako kosi vratiti stari sjaj?

Potpuni oporavak uključuje i liječničku podršku i pomoć frizera. Ovi potonji, naime, uvelike mogu pomoći s preporukama oko tretmana i adekvatnih preparata koji će pomoći kosi da ponovno oživi i vrate joj stari sjaj. Frizer, ipak, svaki dan ‘radi’ s kosom, a kvalitetan i provjeren stručnjak ionako svaki put napravi kontrolu kose i vlasišta.

Osim toga, ako je potrebno, upozorava što bi moglo biti problematično – bilo da primijeti opadanje kose, prhut ili neki treći problem. Zato je najvažnije ne paničariti i obratiti se stručnoj osobi.

Najučinkovitijom metodom protiv opadanja kose za sada se pokazala kombinacija losiona s biljnim esencijama za poticanje rasta kose i tretmana kisikom koji ‘razbuđuje’ korijen kose.

Terapija kisikom – najbolji tretman za oporavak kose

Terapija kisikom i posebnim ampulama za rast traje onoliko dugo koliko je potrebno da se riješi problem. Kod kuće se također odrađuje terapija na način da kosu perete s odgovarajućim šamponom i na korijen nanosite sprej za rast.

Tijekom terapije koristi se Oxygen aparat koji poboljšava samu terapiju i vrlo je učinkovit. Ono što se prvo događa jest da se opadanje zaustavlja, a nakon mjesec dana kreće i oporavak kose i vlasišta.

Kroz razgovor s klijentom, frizer donosi preporuke i savjete te djeluje u suradnji s osobom koja ima određeni problem s kosom. Osobno koristim isključivo prirodne preparate, biranih sastojaka i koji nemaju nikakvih nepoželjnih posljedica. Riječ je o organskim preparatima, a glavni sastojci su im đumbir, menta, kesten, zelena kava i drugi prirodni sastojci.

Korištenjem preparata stvara se mikro cirkulacija vlasišta, potiče bolja prokrvljenost a time i utječe na jačanje korijena kose. Nakon analize kose i razgovora s klijentom radi se čišćenje vlasišta posebnim pilingom te nakon toga određujemo terapiju. Pratimo vas tijekom tri mjeseca i po potrebi je produljujemo.

Zaključak: brojni su razlozi i uzroci opadanja kose, no samo sa stručnom osobom te discipliniranim i temeljitim sveobuhvatnim pristupom možete doći do rješenja svojih problema. Ne ustručavajte se obratiti frizeru i zatražite savjet od onih čija je glavna misija briga o zdravlju i ljepoti vaše kose!

________________________________________________________________________

Nikolina Špiljak, zagrebačka je frizerka koja već više od 20 godina svakodnevno osviještava svoje klijente koliko je važno brinuti o kosi na prirodan način. A to ne uključuje samo njegu i tretmane u njezinom salonu ‘Nicole Nicole’, nego i zdrave navike poput kretanja, uravnotežene prehrane, relaksacije… te mnogih drugih prirodnih rituala zbog kojih je smatraju jednom od pionirki organske njege kose u Hrvatskoj.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime