Srijeda, 3 srpnja, 2024

Nuspojave: Zašto serumi s vitaminom C nisu za svaku kožu lica?

Vitamin C je jedan od važnijih sastojaka u njezi kože s brojnim benefitima, no može imati i neželjene nuspojave ako se koristi bez uputstava stručnjaka

Serumi koji u sebi sadrže vitamin C imaju mnogo dobrobiti za zdravlje kože, uključujući poticanje proizvodnje kolagena i zaštitu od štete koju mogu izazvati Sunčeve zrake. Međutim, neki ljudi mogu imati nuspojave stoga je važno znati ga pravilno koristiti. Što je vitamin C?

Ako ste malo upućeni u beauty svijet, posebno njegu kože, vjerojatno ste čuli za serume koji sadrže vitamin C u sebi. To je sastojak koji može pomoći usporiti rano starenje kože, spriječiti oštećenja od sunca te poboljšati izgled bora, tamnih mrlja i akni. On je također antioksidans što znači da se bori protiv toksina koji dolaze u dodir s kožom što su na primjer onečišćeni zrak ili drugih posljedica koje se događaju unutar organizma. Vitamin C pomaže i u zdravijem, svježijem izgledu kože. 

Koji su benefiti vitamina C za našu kožu?

Nekoliko kliničkih istraživanja pokazalo je da vitamin C može ublažiti bore. Druga istraživanja su pokazala da ako uptrebljavamo vitamin C svakodnevno u skincare rutini tijekom tri mjeseca da će se time poboljšati izgled finih i grubih bora baš kao i cjelokupan izgled i tekstura kože lica. 

Vitamin C štiti kožu od štetnih ultraljubičastih zraka. Za još bolju zaštitu kože od sunčevih zraka stručnjaci i dermatolozi preporučuju korištenje kreme sa zaštitnim faktorom odnosno SPF-om. Također kombinacija vitamina C s drugim sastojcima poput vitaminom E ili ferulinskom kiselinom dodatno će poboljšati i zaštiti kožu od štetnih sunčevih zraka. 

Smanjuje pojavu tamnih mrlja na koži i tako blokira proizvodnju pigmenta. Prema rezultatima većine kliničkih istraživanja samo mali postotak ispitanika imao je problema s vrlo malo iritacija ili nuspojava. Zbog svojih protuupalnim svojstva pomaže kod akni jer kontrolira proizvodnju sebuma. 

Ipak, vitamin C nije za svakoga…

Stručnjaci korištenje vitamina C preporučaju samo odraslima, a prije kupnje uvijek je dobro pročitati popis sastojaka na proizvodu. Ne preporučuje se onima koji imaju osjetljivu kožu ili alergiju stoga je dobro savjetovati se s liječnikom. Za kožu sklonu aknama dobro je koristiti formule koje, osim vitamina C, imaju sastojke koji se koriste za borbu protiv akni ili salicilne kiseline. 

Pravilno korištenje

Prilikom nanošenja vitamina C možete osjetiti lagano peckanje kože, ali to je potpuno normalno. Kada ga počnete koristiti, preporučuje se nanošenje svaki drugi dan, a ako ga vaša koža dobro, podnosi može se koristiti svaki dan. Kako biste primijetili rezultate korištenja vitamina C, može proći čak tri mjeseca, stoga baš kao i kod drugih skincare proizvoda potrebno je stpljenje. Stavite ga na lice nakon što ste ga predhodno očistili  gelom, a nakon njega nanesite hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime