Subota, 2 ožujka, 2024

9 božićnih običaja kraljevske obitelji koje vjerojatno niste znali

 Stvari bi mogle izgledati malo drugačije 2023., ali evo nekih božićnih običaja kraljevske obitelji koje su slavili tijekom godina

Baš kao i svaka druga obitelj, kraljevska obitelj također ima svoj skup posebnih božićnih tradicija – uključujući šarade i predbožićne ručkove. Mnoge božićne tradicije kraljevske obitelji stare su stoljećima i datiraju još iz viktorijanskog doba. Kraljevska obitelj tradicionalno Božić i Novu godinu provodi u Sandringham Houseu, no Božić se šezdesetih godina slavio u dvorcu Windsor, gdje kraljevska obitelj provodi Uskrs. Stvari bi mogle izgledati malo drugačije 2023., ali evo nekih božićnih običaja kraljevske obitelji koje su slavili tijekom godina.Prisustvuju božićnoj crkvenoj službi

Svi članovi kraljevske obitelji prisustvuju jutarnjoj službi na Božić u crkvi Svete Marije Magdalene u Sandringhamu. Crkva datira iz šesnaestog stoljeća i izvorno ju je posjetila kraljica Viktorija.

Šalju stotine božićnih čestitki

Svake blagdanske sezone kraljevska obitelj šalje stotine božićnih čestitki. Prema kraljevskoj službenoj web stranici, kraljica i vojvoda od Edinburgha slali bi oko 750 božićnih čestitki svake godine, na kojima je bila obiteljska fotografija.

Imaju više božićnih drvaca

Tradicija koja seže u devetnaesto stoljeće, kada ju je popularizirala kraljica Viktorija, tri jelke se svake godine donose u Mramornu dvoranu u Buckinghamskoj palači. U prošlosti su unuci i praunuci pomagali kititi jedno od drvca, što je kraljica potvrdila u svom božićnom govoru 2015. godine.

Pexels

Kraljica bi osoblju darivala oko 1500 božićnih pudinga

Kraljica Elizabeta II bi svake godine darivala oko 1500 članova osoblja – od onih u palačama, do onih u policiji i pošti – božićni puding. To je bila tradicija koju su i njezin otac, kralj George VI i njezin djed, George V, činili prije nje.

Organiziraju božićne zabave

Članovi kraljevske obitelji pokrovitelji su niza različitih dobrotvornih organizacija, a tijekom blagdanske sezone organiziraju božićne zabave kako bi podržali ciljeve koji su im najbliži srcu.

Daruju božićna drvca diljem zemlje

Osim što bi svakog Božića donirala novac nekoliko dobrotvornih udruga u Windsoru, kraljica bi također darivala božićna drvca diljem U.K., od Westminsterske opatije i katedrale svetog Pavla, do katedrale svetog Gilesa i crkve Canongate Kirk u Edinburghu, crkava i škola u Sandringhamu.

Darovi se razmjenjuju na Badnjak

Darovi se razmjenjuju na Badnjak, prema tradiciji princa Alberta. I kao što je princ Harry otkrio u svojim memoarima Spare, darovi bi bili poslagani na “dugi stol prekriven bijelom tkaninom i bijelim karticama s imenima”, spremne za otvaranje nakon popodnevnog čaja. Ovo slijedi njemačku božićnu tradiciju.

Igraju nogomet na Badnjak

Kraljevska božićna tradicija iz prošlih godina uključivala je prinčeve Williama i Harryja koji su zajedno s članovima osoblja odjenuli svoju nogometnu uniformu za svečanu igru na imanju Sandringham na Badnjak.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime