Petak, 19 srpnja, 2024

Dijeta s jajima: TikTok dijeta koja je izazvala kontroverze

Tjestenina, kruh i slatkiši koji su izvor visokih udjela proteina su strogo zabranjeni ako se odlučite pratiti ovu dijetu

Jedan od najnovijih TikTok trendova je “Egg Diet” tj. dijeta s jajima, dijeta u kojoj je konzumiraju samo – jaja. Cilj dijete je da jedete isključivo kuhana jaja svaki dan, deset dana za redom. Na TikToku ova dijeta je naišla na puno obožavatelja, ali upitno je koliko je ona zdrava i održiva. Stručnjaci tvrde kako je kako je dijeta koja se bazira na isključivo jednoj namirnici jako štetna. Razlog tome je da ako jedete samo jednu namirnicu to će isključiti druge skupine namirnica koje su korisne za vaš organizam. Dijeta s jajima ima pravila da jedete tri do šest jaja na dan uz kombinaciju druge ograničene hrane poput voća, povrća i nemasnih izvora proteina. Tjestenina, kruh i slatkiši koji su izvor visokih udjela proteina su strogo zabranjeni ako se odlučite pratiti ovu dijetu.

 Dijeta s jajima je jedinstvena

Većina ljudi nema dovoljno ustrajnosti i discipline kako bi se držali neke određene dijete i vidjeli njezine rezultate. Upravo to je razlog zašto mnogi nakon što izgube na težini, brzo se vrate na kilograme koje su imali prije odlaska na dijetu. Danas je dugoročno gubljenje težine prava rijetkost. Kako se industrija zdrave hrane mijenja tako ni zdrava hrana više ne mora biti komplicirana ili neukusna. Postoje razne alternative ako se želite zdravije hraniti. Također, ne morate vaš cijeli život bazirati na kontroliranju unosa kalorija ili računanju kilograma. 

Koliko ste puta naišli na dijetu koju ste htjeli probati, ali ste na kraju odustali jer je bila komplicirana? To je glavna karakteristika jedinstvenih dijeta. Složenost dijete igra veliku ulogu ako ste se odlučili na nju. Danas svi vodimo užurbane živote i nemamo puno slobodnog vremena pa složenost dijete nekoga može odvući od same ideje da ode na istu. Savršen primjer takvih dijeta su dijete koje brane kombiniranje na primjer ugljikohidrata i masti u istom obroku. Možda ovako na prvu izgleda jednostavno, ali u praksi to je daleko od istine. 

Zadavanje vremenskog okvira kao formula za neuspjeh

Svi do rezultata žele doći brzo i sa što manje uloženog napora. Ukoliko ste si zadali određeni vremenski okvir, na primjer 30 dana nećete jest meso, postoji mogućnost da nećete moći izdržati tih 30 dana bez mesa.  Također postoje dijete koje se temelje na znanstveno neutvrđenim činjenicama. Na primjer tvrdnja da neka namirnica sagorijeva više kalorija nego što ih sadrži. To je potpuno krivo jer niti jedna namirnica ne može sagorjeti više kalorija nego što ih sama ima. 

Nitko se ne može držati jedne dijete cijeli život, stoga neka vas ne bude strah s vremena na vrijeme imati cheat day. Ako je neki poseban dan u vašem životu, nemojte se ustručavati i slobodno pojedite nešto što izbjegavate. Na kraju krajeva, važno je da ste zdravi i da se dobro osjećate sami u svom tijelu. Imate li problema s viškom kilograma, obratite se stručnjacima, kako liječniku opće prakse, tako i nutricionistu za plan prehrane. Samo polako i hrabro, zdravlje je na prvom mjestu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime