Subota, 23 ožujka, 2024

Ovaj tjedan posvuda ima snijega: Donosimo upute kako se ponašati u prometu

Vožnja po snijegu ponekad može biti izazovna, a mnogi se vozači u prometu ponašaju kao da su uvijeti na cesti u potpunosti u redu. Bilo da na cesti po kojoj putujete ima malo ili mnogo snijega, ovo su neka od pravila kojih se trebate pridržavati. Kako za vlastitu sigurnost, tako i za druge sudionike u prometu

Vožnja po snijegu ponekad može biti izazovna, a mnogi se vozači u prometu ponašaju kao da su uvijeti na cesti u potpunosti u redu. Ceste su vlažne, skliske, a vidljivost je smanjenja. Za vožnju u ovakvim uvjetima je potrebna posebna koncentracija i širom otvorene oči. Ponekad nas sve to bjelilo može “zaslijepiti” i teže možemo vidjeti cestu.Bilo da na cesti po kojoj putujete ima malo ili mnogo snijega, ovo su neka od pravila kojih se trebate pridržavati. Kako za vlastitu sigurnost, tako i za druge sudionike u prometu. Ako se pridržavate ovih devet jednostavnih pravila tijekom zimske vožnje uvelike povećavate vaše šanse da na odredište stignete mirno, sabrano i što je najvažnije – sigurno.

1/ Vozite “lagano”

Ključ sigurne vožnje po snijegu je lagano korištenje s upravljača, gasa i kočnica. Zašto? Trzavi pokreti s komandama lako odlijepe gume koje slabo prianjaju na skliskoj cesti, tako da svaki okret kotača, pritisak kočnice i pomicanje gasa moraju biti namjerni, nježni i postupni. Pretvarajte se da vam je u krilu šalica užarene kave i vozite je kako je ne biste prolili.

2/ Gledajte u daljinu

Što je cesta skliskija, trebali biste gledati dalje niz cestu – i dobro razmišljati. Predvidite što ćete sljedeće morati učiniti. Sporije ulazite u zavoje. Dobro otvorite oči i gledajte oko sebe, pažljiva i sigurna vožnja zahtijeva dodatnu koncentraciju.

3/ Obratite pozornost na trepćuća svjetla

Kada idete prebrzo na vlažnoj cesti? Jedan od načina da to saznate prije nego što se nađete u nevolji jest razumjeti što znači jedno malo, žuto, trepćuće svjetlo na ploči s informacijama. (To je obris automobila s vijugavim linijama iza njega.) Ako ubrzavate ravno i ovo svjetlo treperi, to znači da vas sustav kontrole stabilnosti upozorava da kotači vašeg automobila proklizavaju. Pripazite na to. I smanjite pritisak papučicu gasa kako bi gume ponovno stekle prianjanje.

Ako se okrećete i vidite trepćuće žuto svjetlo, ovo je također sustav kontrole stabilnosti koji vas upozorava da automobil počinje kliziti s vaše predviđene putanje. Opet, lagano natrag na papučicu gasa sve dok više ne pritiskate gas; to omogućuje automobilu da povrati prianjanje. I nemojte agresivno ubrzavati pri skretanju u uskim zavojima u gradu na snježnim ili bljuzgavim ulicama. Uvijek lagano pritišćite gas tako da se ništa neugodno ne dogodi naglo.

Ne radite kaos u prometu: Budite izvrstan vozač i po (jakoj) kiši! 

4/ Pažljivo gledajte!

Ako osjetite da vam automobil počinje kliziti, uvijek, uvijek, gledajte kamo želite ići – a ne kamo automobil ide u tom trenutku. Neka se vaš periferni vid pobrine za sve što pokušavate izbjeći. Vozači utrka gotovo uvijek završite tamo gdje tražite; to je jedan od razloga zašto su tako dobri u oporavku od klizanja.

5/ Pažljivo s proklizavanjem

Prije ili kasnije naići ćete na glatku točku i osjetit ćete mučninu u trbuhu dok vam automobil počinje kliziti iz smjera u kojem želite ići. Proklizavanjem, čak i velikim, može se upravljati, a možete vratiti automobil pod potpunu kontrolu u kratkom roku. Prvo, nemojte paničariti – i nemojte pritiskati kočnice! Umjesto toga, učinite sljedeće:

Za proklizavanje prednjeg kotača – gdje prednje gume gube prianjanje i automobil skreće u širem luku nego što očekujete – smanjite gas. Za trenutak ili dva, prednje gume trebale bi povratiti vuču. Zatim ciljajte kamo želite ići dok vam se vuča vraća.

Za proklizavanje stražnjih kotača – gdje stražnje gume gube trakciju i osjećate da se počinjete okretati – brzo okrenite upravljač u istom smjeru u kojem stražnji dio klizi. Ako se, recimo, stražnji dio ljulja ulijevo, okrenite kotače ulijevo. Olakšajte papučicu gasa i ne koristite kočnice. Kako stražnji kotači ponovno steknu vuču, okrenite se natrag u izvornom smjeru.

Bez obzira na vrstu proklizavanja, pobrinite se da vam kotači budu usmjereni u smjeru u kojem želite ići. I možete nježno (sjetite se točke broj jedan) koristiti kočnice ako mislite da se možete oporaviti, a da ništa ne udarite.

6/ Koristite svoje antiblok kočnice na ovaj način

Ako ništa drugo ne uspije i morate što prije stati na snijegu ili ledu, vrijeme je da se poslužite protublokirajućim sustavom (ABS) vašeg automobila. Sva nova vozila na cesti danas su opremljena antiblokirajućim kočnicama, koje koriste ugrađeno računalo za optimizaciju kočenja automobila u ekstremnim uvjetima. Ako se nalazite u proklizavanju od kojeg se ne možete oporaviti ili trebate izbjeći prepreku – a vaše vozilo ima ABS – snažno pritisnite papučicu kočnice i ne puštajte se. Računalo će učiniti ostalo, zaustavljajući svaki kotač kočenjem što je moguće agresivnije na temelju raspoložive vučne sile.

Nevjerojatna stvar kod ABS sustava je da možete držati papučicu kočnice potpuno pritisnutu dok se krećete oko prepreka; računalo će prilagoditi silu kočenja na svakom kotaču kako bi vam omogućilo manevriranje dok istovremeno usporavate. Dakle, u slučaju nužde, nemojte samo pritisnuti kočnice – nastavite upravljati!

Niti jedan sigurnosni sustav ne može osigurati da izbjegnete sve nezgode, ali antiblokirajuće kočnice nedvojbeno su mnoge vozače spasile od katastrofe. Napomena: većina ABS sustava uzrokuje drhtanje papučice kočnice kada se aktiviraju kako biste znali da rade, stoga nemojte spuštati kočnice kada osjetite ovu vibraciju; sasvim je normalno.

7/ Obavezne su zimske gume

Tehnički, ovo nije savjet za vožnju – ovo je savjet za preživljavanje. To je zato što je postavljanje seta od četiri zimske gume zapravo najbolja stvar koju možete učiniti da poboljšate svoju sigurnosnu marginu i smanjite razinu tjeskobe na cestama prekrivenim snijegom. Ispravne zimske gume pružaju mnogo više prijanjanja u snijegu, bljuzgi i ledu, nego čak i najbolji set guma za sva godišnja doba. 

Želite bijeli Božić? Na ovih prekrasnih 12 mjesta možete uživati u zimskoj idili

8/ Pročitajte cestu

Je li površina sjajna ili bez sjaja? Ima li ujednačenog premaza pudera, ili golih mjesta prošaranih snijegom u hladu? Je li temperatura dovoljno hladna da osigura hrskav, lagan, snijeg ili je dovoljno topla da stvori bljuzgav nered? Iako možete zaustaviti automobil i izaći procijeniti površinu ako ste u nedoumici (a to nije loša ideja), možete naučiti puno o dostupnoj vuči samo ako znate što gledate. Općenito, sjaj je loš, jer to znači ili led ili voda. Sjenovita mjesta su varljiva, jer suhi kolnik ispred njih može dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti. I suhi snijeg je puno bolji od bljuzgavice. Suhi snijeg zapravo nudi prilično dobro prianjanje – pomislite na škripanje ispod vaših čizama – dok se bljuzgavica ponaša kao duboka voda, s gumama koje se kreću na vrhu.

9/ Planirajte unaprijed

Već smo spomenuli gledanje što je dalje moguće, a to je općenito dobra ideja. No velike su šanse da se vozite po poznatom području, tako da i to znanje možete iskoristiti u svoju korist. Kada krenete niz to brdo, postoji li jednak uspon s druge strane doline? Iako znate što vas čeka, nemojte se previše opustit i dobro planirajte svoje slijedeće radnje. 

10/ Imajte ispravnu opremu

Prije nego krenete na put, u automobil ubacite lopatu za snijeg, vrećicu soli i remen za vuču. Ponekad će vam biti potrebni i lanci za kotače, a ne zaboravite ni predmete s kojima ćete očistiti stakla.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime