Petak, 19 srpnja, 2024

Na stazi prema vrhu: Osnovna pravila ponašanja u planinama

Nemogućnost ispijanja kave na gradskoj špici kao da je mnoge ljude potaknula da krenu u planine i brda. Izlet kroz šumu na neki od planinskih vrhova odlična je ideja, osobito ako je alternativa ostati u zatvorenom, u vlastita četiri zida. No, postoje neka pravila kojih bi se trebali držati

Pitate li zaljubljenike u  gorje i planine koji je najbolji način za provesti slobodan dan, reći će vam – na stazi prema vrhu. Ljudi koji svaki slobodan trenutak koriste za odlazak u netaknutu prirodu i na svježi zrak, najbolji su izvor informacija o tome kako se pripremiti za planinarenje i koja su pravila ponašanja u planinama.Priprema za izlet

Idete li prvi put planinariti ili to činite redovno, najvažnija je priprema. Prije polaska odaberite stazu kojom ćete doći do cilja. Napisani su brojni vodiči po hrvatskim planinama s prijedlogom staza. Informirati se možete i na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza i na www.planinarenje.hr. Provjerite zahtjevnost staze. U većini vodiča bit će navedeno i vrijeme potrebno za prelazak staze. Ipak, ono je samo okvirno, jer o vašoj fizičkoj spremi i tempu ovisi koliko će vam trebati za prolazak staze. Stajete li svako malo fotografirati, disati ili se jednostavno diviti pogledu, trebat će vam više vremena nego onome tko prolazak staze doživljava kao trening. Staze su markirane, crveni krug s bijelom točkom u sredini, a markacije se nalaze najčešće na stablima u visini očiju, pa po njima možete pratiti stazu.

pravila ponašanja u planinama

Jedno od osnovnih pravila ponašanja u planinama jest uvijek ići u planine s nekim, nikad sam. To je osobito važno ukoliko negdje idete prvi put. Izvrsno bi bilo da onaj s kojim idete poznaje stazu, no i ako to nije slučaj, dobro je da ne budete sami u slučaju eventualne nezgode. Prije polaska provjerite i vremenske uvjete – magla, kiša i snijeg otežavaju i uspon i silazak. Ne bi bilo loše i znati kad sunce zalazi kako vas u povratku ne bi zatekla noć. Znate li koliko ste se penjali, znat ćete i koliko vam otprilike treba za silazak. Stoga i ako možda ne stignete do vrha (ili zacrtanog cilja), pametno je okrenuti se i vratiti sigurno i na vrijeme, nego sebe i druge izlagati opasnosti.

Oprema za izlet

Svi, ali baš svi će vam reći kako je za odlazak u planine najvažnija obuća. I ovdje nemamo ništa dodati niti oduzeti. Čvrsta cipela koja dobro prijanja za tlo sačuvat će vas od nezgoda. U planine nemojte ići u tenisicama za teretanu ili za ‘na špicu’, u gumenim čizmama ili ‘ugsicama’. Obuća s vibram džonom ono je na što se možete osloniti. Kad je o odjeći riječ, vjerojatno ćete se snaći i s onim što već imate kod kuće. Odjenite se višeslojno, jer ćete se prilikom uspona zagrijati i oznojiti, pa ćete skidati slojeve. Ipak, kad stignete na cilj, bit će nužno toplo se obući. Mudro je i ponijeti odjeću za presvući se ukoliko ste se oznojili. Osim toga, ponesite jaknu koja će vas zaštititi od vjetra kojeg na vrhovima gotovo uvijek ima. Za slučaj kiše, neka se u ruksaku nađe i kabanica.

pravila ponašanja u planinama

Baš kao i kad je odjeća u pitanju, s ruksakom se za prvu ruku možete snaći i ako nije onaj namijenjen planinarenju. Ipak, u njega vam valja staviti rezervnu odjeću, kabanicu, hranu (uvijek, ali baš uvijek sa sobom imajte malo hrane, pokoju energetsku pločicu za bustanje energije), tekućinu (dovoljnu količinu vode ili toploga čaja u laganoj termosici), mobitel s punom baterijom, powerbank (ili eksternu bateriju), čeonu ili ručnu svjetiljku za slučaj da vas ulovi mrak, mini prvu pomoć. Možda će vam se s vremenom činiti da vam sve ovo ne treba i da to bezveze nosite, ali bolje da bezveze nosite, nego da vam zatreba.

Planinarski bonton

Najjednostavnije je reći, u planini, baš kao i u prirodi općenito, ne činite ništa što ne biste činili u svom dvorištu ili u svom domu. Držite se one da u planini ne ostavljajte ništa osim otisaka svojih stopala (sve smeće koje napravite, ponesite sa sobom) i da iz planine ne nosite ništa osim fotografija (dakle, bez branja i trganja biljaka). Prilikom susretanja na stazi planinari se baš uvijek pozdravljaju. Način je to da jedni drugima damo do znanja da smo u slučaju nezgode ovdje jedni za druga. Zgodno je znati i kako oni koji se uspinju prvi pozdravljaju one koji silaze. Na taj način im odaju priznanje za njihov podvig.

Iako vama glasna glazba može odgovarati, u šumi niste sami. Osim ostalih planinara, šuma je i puna životinja kojima se vaš odabir glazbe uopće ne mora sviđati. Mnogi odlaze u šumu i na planinu da pobjegnu od buke i valja to poštivati. Ukoliko ne možete bez glazbe, stavite slušalice i uživajte u onome što vama odgovara bez ‘teroriziranja’ ostalih živih bića. Iako, predlažemo da pokušate uživati u miru i tišini.

Posljednjih dana bombardirani smo vijestima o skloništima koje ostaju u rasulu nakon nekih posjetitelja. Planinarska skloništa mjesta su koja vam pružaju zaklon i sigurnost. Vama i drugim planinarima i izletnicima. Očistiti i pospremiti za sobom, te donijeti vodu ukoliko je negdje u blizini, najmanje je što možete učiniti. U ovom hladnijem dijelu godine, dobro bi bilo i pripremiti drva za onoga koji dolazi nakon vas. Možete skupiti grane u okolici ili nacijepati drva i unijeti ih u sklonište kako bi bila suha i kako bi se vatra lakše mogla zapaliti.

U slučaju nezgode

U slučaju nezgode, znate što vam je činiti – zovite 112. Ali budete li išli u planinu pripremljeni i s poštovanjem prema istoj, te budete li se držali ovih pravila ponašanja u planinama, nadamo se kako te tri znamenke nikad nećete morati tipkati. Sretno i vidimo se u brdima!

Možda će vas zanimati Nenad Šaljić: Penjao se na Himalaju pa umjesto akademske odabrao karijeru na kojoj mu svi zavide

Fotografije: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime