Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ovo je najbolji recept za samoborske kremšnite: Star 100 godina, al’ uvijek tražen!

To što je samoborska kremšnita proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom samo je jedan od niza priznanja za autohtonu slasticu grada Samobora - po kojoj je poznat diljem svijeta. Mi vam donosimo originalni recept, star skoro 100 godina, po kojem se kremšnite i danas rade u slastičarnici 'U prolazu'

Vijest kako je tradicionalna samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske nikoga nije previše iznenadila.Jer ne postoji osoba koja je ijednom posjetila Samobor a da nije probala fini, kremasti autohtoni samoborski brend – kremšnite! Jedina dilema, ali koja isključivo ovisi o nečijem ukusu, jest – jesu li bolje u slastičarnici ‘U prolazu’ ili u ‘Kavani Livadić’.

Slastičarnica ‘U prolazu’ – mjesto gdje se jedu najbolje kremšnite

No, ako je ipak suditi prema mišljenju većine – slastičarnici ‘U prolazu’ ipak pripada naslov ‘kultnog mjesta’ gdje se jedu najbolje kremšnite u Samoboru – a to znači i u Hrvatskoj (a možda i u svijetu, dodali bismo kao pravi ‘fanovi’ ove slastice)!

Kremšniti se u Samoboru tepa da je kraljica svih svih kolača, pa smo za savjete i recept potražili Marijana Žganjera, vlasnika upravo ‘prozvane’ slastičarnice ‘U prolazu’. 
“Recept koji koristimo u našoj slastičarni nije se mjenjao od 1923. godine kada ga je osmislio Đuro Lukačić. Priča kaže kako je Đuro u zagrebačkim slastičarnicama izučavao zanat, kombinirao recepture majstora od kojih je učio i tako dobio poslasticu koja je proslavila Samobor. Kremšnite su se počele raditi u slastičarnici Marka Lukačića, Đurina brata, smještenoj na samoborskom trgu, a moja supruga Branka bila je naučnica kod gospodina Đure i od njega je naslijedila originalni recept. Slastičarnu ‘U prolazu’ supruga i ja otvorili 1995. godine, i od tada do danas kremšnite su naj uvjerljive najprodavaniji kolač”, prepričava nam Marijan Žganjer.

‘Male tajne’ vješte izrade kremšnita

Posebnost samoborske kremšnite jest u tome što se sastoji od samo pet sastojaka: mlijeka, jaja, malo brašna, šećera i vanilin šećera. Važno je istaknuti kako se pri njihovoj izradi nikad ne koristi zgušnjivač. A bitna je brzina i vješti potezi kako se krema ne bi ohladila dok se prelijeva preko kora. Uz to, mlijeko mora biti što svježije i sa što manje konzervansa. Smjesu je potrebno stalno mješati da ne zagori, idealno od 12 do 15 minuta. 

Ukoliko ne možete svratiti do Samobora i uživati u kremšnitama, donosimo vam originalan recept, pa u mirisu i okusu možete uživati i kod kuće!

 

 

ORIGINALNI RECEPT ZA SAMOBORSKE KREMŠNITE

 

Za izradi Samoborskih kremšnita potrebno vam je:

  • 3 l mlijeka
  • 21 dag glatkog brašna
  • 75 dag šećera
  • 24 jaja
  • 2  žlice vanilin šećera
  • 2 kore lisnatog tijesta

Ako želite možete i sami napraviti kore, a za to vam je potrebno: 1 kg margarina, 1 kg brašna, sol i voda.

****************

Postupak izrade kremšnita:


1. Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela, pa svaki pažljivo razvucite na veličinu lima za pečenje.

2. Pecite zasebno gornju i donju koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva dok ne postanu zlatnožute, otprilike 10 do 15 minuta. Kad se ispeku stavite ih sa strane da se ohlade.

3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.

4. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku.

5. Smjesu od žumanjaka stavite u zaseban lonac i kuhajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok se ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi pa je nakon toga umiješajte u tučene bjelanjke.

6. Toplu smjesu prelijte preko pečene kore te je preklopite drugom korom. Preko kremšnite pospite šećer u prahu. Poslužite tek nakon sat, dva.

Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite!

Fotografije: Shutterstock i TZ grada Samobora

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime