Subota, 23 ožujka, 2024

Dvorac u Italiji na Brailleevom pismu opisuje fascinantan pogled na okolicu

Taktilno iskustvo drugačije od vizualnog koristi Brailleov sustav pisanja kako bi 'opisao' napuljski krajolik i otkrio nevidljivo slijepim ljudima. Na ogradi se nalaze i citati pjesnika i autora, koji su napisani na talijanskom i engleskom jeziku

Definitivno nam treba više ovakvih vijesti! Naime, jedna je ograda na vrhu dvorca u Napulju u Italiji postal viralna, i to ne samo zato što je riječ o srednjovjekovnoj tvrđavi.Castel Sant’Elmo iz 14. stoljeća nalazi se na brdu Vomero i pruža prekrasan pogled na Tirensko more i planinu Vezuv. Pričvršćena za zid na dvorcu koji gleda na kopno, može se pronaći ograda duga 92 metra s Brailleovim pismom, a opisuje pogled onima koji su slabovidni. Talijanski umjetnik Paolo Puddu stvorio je ogradu kao umjetničku instalaciju za dvorac 2015. godine i nazvao je ‘Slijedite oblik’.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Paolo Puddu (@paolopuddu_)

Otkriti nevidljivo slabovidnim osobama

Prema Leisure Italy, “ovaj mladi napuljski umjetnik stvorio je taktilno iskustvo drugačije od vizualnog koristeći Brailleov sustav pisanja kako bi ‘opisao’ napuljski krajolik i otkrio nevidljivo slijepim ljudima“.

Na ogradi se nalaze i citati pjesnika i autora, koji su napisani na talijanskom i engleskom jeziku.

Dug je put koji treba prijeći kada je u pitanju stvaranje više ovakvih prilika za osobe s invaliditetom, a nadamo se da će mali koraci poput ovog potaknuti promjenu.

Biti inkluzivniji za osobe s bilo kojom vrstom invaliditeta nešto je na čemu mi kao društvo moramo raditi kako bismo napravili utjecajne razlike. Bilo da je riječ o dvorcu u Italiji ili kolibi na selu, dostupnost Brailleovog pisma onima kojima je potrebna je nužnost, a ne opcija!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime