Subota, 12 listopada, 2024

Gorski kotar: Idealan bijeg od vrućine i gužvi u čarobnu prirodu

Iako se posjet goranskom kraju preporučuje u bilo koje doba godine, sad je idealan ako želite pobjeći od ljetne žege i toplinskih udara - jer je klimatski i ljeti iznimno ugodan, a tijekom noći spava se s pokrivačem i bez klime!

Ne privlače vas gužve na plažama i ‘prženje’ na suncu, a tražite predah od svakodnevice ili neku novu destinaciju za vikend/godišnji odmor? Vjerojatno ste pročitali nebrojeno puta koje sve divote nudi Gorski kotar, ali ih još uvijek niste krenuli istražiti?



Iako se posjet goranskom kraju preporučuje u bilo koje doba godine, sad je idealan ako želite pobjeći od ljetne žege i toplinskih udara – jer je klimatski i ljeti iznimno ugodan, a tijekom noći spava se s pokrivačem i bez klime!

Aktivan odmor – na ugodnim temperaturama

Gorski kotar je destinacija koja pruža znatno više mogućnosti od jednoobrazne ljetne ponude, posebno u području aktivnog odmora. Umjesto prženja na jadranskim plažama, savršeno osvježenje nude kristalno čiste rijeke i jezera.

Lokvarsko jezero photo by Stanislav Horaček

Preporučuju se kupanja na Lokvarskom jezeru, Bajeru, Lepenici, na rijeci Kupi, gdje su kupališna mjesta uređena i označena. Tijekom najjačeg dnevnog sunca špilje Gorskog kotara, poput špilje Vrelo i Lokvarke, pružaju osvježavajući doživljaj koji će motivirati sve na istraživanje prirodnih ljepota na oko 7°C – pa će vam toplija odjeća dobro doći. Isto tako, šume Gorskog kotara, primjerice park šume Golubinjak i Japlenški vrh, pružaju sigurnu zaštitu od sunca i ugodne su za lagano planinarenje i tijekom dana. Gorskom kotaru pripada i Nacionalni park Risnjak koji je pogodan za šetnju i planinarenje tijekom cijele godine, dok će ljubitelji adrenalina sasvim sigurno isprobati rafting na rijeci Kupi – uz dobru dozu uzbuđenja savršeno se uklapa i osvježenje od ljetnih sparina.

Zeleni vir photo Višnja Bolf


Kanjoni Kamačnik i Vražji prolaz idealne su destinacije za ugodnu šetnju i uživanje u prirodi, a šetnja do izvora Kupe, kao i uz jezera gdje vas hladovina drveća štiti od sunca, samo je još jedan od načina na koji se može provesti odmor u Gorskom kotaru. 

Ne propustite posjetiti novootvoreni Centar za velike zvijeri u Ravnoj gori

U kulturno-zabavnom programu goranski kraj pruža brojne atraktivne sadržaje, od posjeta klimatiziranim kulturnim sadržajima, kao što je novootvoreni Centar za velike zvijeri u Ravnoj Gori te Interpretacijski centar u Crnom Lugu. Dakako, organiziraju se i kulturno-zabavne večeri koji se održavaju u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Posebno atraktivan sadržaj na otvorenom je i kultno kaubojsko selo Roswell u Fužinama, gdje posjetitelji mogu uživati u istinskom doživljaju Divljeg zapada. Očuvana scenografija, kostimografija i rekviziti sa snimanja film Winnetou jamče pravo putovanje u vrijeme kauboja i Indijanaca. 

Centar za posjetitelje Velike zvijeri

#Gastroventure à la Gorski kotar

I ovog mjeseca srpnja goranski restorani pripremaju neodoljivu gourmet pustolovinu #Gastroventure à la Gorski kotar za sve posjetitelje. Na jelovnicima se posebno  preporučuju namirnice specifične za goranski kraj, a u srpnju su to meso mladog vepra, borovnica, jagode, cvjetni  prah i mahune (iliti goranski stročje, što znači mlade mahune). 

Meso mladog vepra kulinarska je delicija koju goranski restorani pripremaju na različite načine, od pripreme u kotliću na otvorenom do roštilja. Slatkastog je okusa te ne zahtijeva prethodno mariniranje. Korištenjem vina uravnotežuju se okusi kako bi se slatkasti okus reducirao. U goranskim se kuhinjama od mladog vepra  koristi sve, od kostiju za temeljce do sočnog, delikatesnog mesa. 

Goransko bobičasto voće, posebno borovnica nutritivna je bomba jer zbog visokog udjela antioksidansa pomažu u neutralizacija slobodnih radikala koji u ljudskom tijelu uzrokuju oštećenja DNA. Štrudla od borovnica svakako je zaštitni znak goranskog kraja, a ukoliko ipak ne stignete ovih dana do Gorskog kotara, ispobajte kod kuće recept za štrudlu od borovnica zbog koje gosti hrle u hotel Bijela Ruža u Ravnoj gori.

Štrudla od borovnica

Sastojci za 12 štrudli: 

Tijesto

  • 3 kg brašna
  • 1.5 dcl ulja
  • 0.7 dcl octa
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 1.5 l vode mlake vode

Smjesa:

  • 1.3 kg borovnica
  • 0.3 kg šećera
  • 0.2 kg krušnih mrvica

Priprema: Zamijesiti tijesto na srednju tvrdoću. Kad se tijesto počne odljepljivati od daske, onda napraviti 4 jednake kuglice i staviti u ulje da odstoje nekoliko sati. Nakon toga razvući kuglice tijesta tanko. Dodaju se borovnice koje se prethodno lagano spoje sa šećerom, zatim se dodaju krušne mrvice. Tijesto zarolati te narezati na 4 jednaka dijela, krajeve stisnuti tijestom i staviti u nauljeni pleh. Peći 45 min na 180°. Izvaditi iz pećnice da se malo ohladi i štrucu narezati na 3 jednaka dijela. Po želji servirati uz kuglicu sladoleda. Uslast!

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime