Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Grinch ipak nije ukrao Advent: Ovo su najbolji božićni sajmovi u Europi!

Većina božićnih sajmova u Europi otkazana je prošle godine zbog pandemije koronavirusa, pa smo uzbuđeni što će se većina njih vratiti ove godine. I u Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu, ove godine Adent je drugačiji nego što smo navikli, no čini se da Grinch ipak nije ukrao Božić... barem ne u cijeloj Europi

Pomirili smo se s činjenicom da je pandemija znatno promijenila naše navike, posebice kad je riječ o okupljanjima. Prošle godine ga nije bilo, no Advent je ove godine u Hrvatskoj počeo u velikom broju manjih i većih gradova pa tako i u Zagrebu, koji se godinama dičio najljepšim Adventom u Europi. Ove godine to možda nije tako, pa ako mislite da je Grinch ukrao Advent i ne sviđa vam se ponuda u našoj metropoli, donosimo popis najboljih advenata u Europi, koji vas sigurno neće razočarati. I dok su Austrija i Njemačka veoma poznate po slavlju Božića i raznim događanjima u vrijeme Adventa, situaciju u ostalim zemljama Europe također nije zanemariva. Odlazak na božićni sajam je super prilika za vikend putovanje, ali i kupnju darova za Božić svojim najmilijima. Štoviše, na nekim mjestima možete popiti kuhano vino i toplu čokoladu, te pojesti medenjake uz nadu da će padati snijeg. Osim hrane, pića i suvenira, nekoliko sajmova posjetiteljima nudi i priliku da uživaju u klizanju i posjete Djeda Božića.

Većina božićnih sajmova u Europi otkazana je prošle godine zbog pandemije koronavirusa, pa smo uzbuđeni što će se većina njih vratiti ove godine. Ipak, prije rezervacije smještaja, provjerite dvaput što vam je sve potrebno za ulazak u zemlju.

Talin, Estonija: 19. studenoga – 2. siječnja

Srednjovjekovno gradsko središte u Tallinnu nudi pravi božićni ugođaj budući da je snijeg prekrivao trg svake godine od početka 2001. Na ovom sajmu nalazi se nešto više od 60 malih drvenih koliba koje prodaju ručno izrađene vijence, svjetiljke i prostirke od ovčje kože. Tu su i razni medenjaci, domaći med i kuhano vino. Glazbenici i plesači provlače se kroz gomilu, dok je u središtu svega, osim osvijetljenih skulptura snijega, najpoznatije i najveće božićno drvce u Estoniji. Djeca također imaju priliku posjetiti Djeda Božićnjaka i njegove žive sobove te se provozati u saonicama.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli 🇪🇪Visit Tallinn (@visittallinn)

Prag, Češka: 27. studenoga – 6. siječnja

Prag odiše poviješću sa svojim crkvenim kupolama, kulama i veličanstvenim dvorcem iz devetog stoljeća. Prošećite popločanim ulicama, pokraj skrivenih dvorišta i lijepih mostova do Staromestské Námestie (Starogradski trg) ili Vaclavskog trga, za najveći i najčarobniji božićni sajam (Vánoční trhy). Uživajte u pjevanju raznih zborova, divovskim božićnim drvcima i štandovima koji prodaju lokalno izrađene darove uključujući keramiku, izvezene kape i rukavice te mirisne svijeće. Što se pića tiče, svakako probajte medeno vino (Medovina), kuhano vino (svařák), vruću čokoladu (horká čokoláda) i grog, koji je mješavina ruma, vode, limuna i šećera.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli City of Prague (@cityofprague)

Brisel, Belgija: 26.studenoga – 2. siječnja

Protežući se više od kilometra od Grand Placea do trga Sainte-Catherine, belgijski Plaisirs d’Hiver (Zimska čuda) savršen je za sve one koji prvi put putuju na božićni sajam. Uživat ćete u okusima belgijskih vafli, karameliziranih jabuka i šećernih krafni uz zvuk limene glazbe. Osim slatkih poslastica, tu je i klizalište, vidikovac, kao i noćne predstave sa zvukom i svjetlom.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli visit brussels (@visitbrussels)

Valkenburg, Nizozemska: 12. studenoga – 9. siječnja

Ako želite promjenu odnosu na ostale božićne sajmove (i ne smeta vam pješačenje) krenite u šetnju labirintima tunela u neobičnoj podzemnoj špilji koja se nalazi ispod vrha brda u Valkenburgu. Šetnjom kroz ovaj neobičan sajam ćete naići na zidne rezbarije, kapelu iz 18. stoljeća i štandove na kojima se prodaje sve. Od ručno puhanog stakla do lokalnih umjetnina, a možete i prošetati oko kuće Djeda Božićnjaka. Ne odlazite, a da ne probate poffertjes (mini palačinke).

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kerststad Valkenburg (@kerststadvalkenburg)

Beč, Austrija: 12. studenoga – 26. prosinca

Božićna tržnica u palači Schoenbrunn najbolja je za kupnju lijepih darova, dok najveća i najljepša Christkindlmarkt (božićna tržnica) datira iz 1294. godine i uvijek je prepuna. Sajam je smješten na Rathausplatzu ispred neogotičke gradske vijećnice, lokalno stanovništvo dolazi provjeriti svečane prozore koje su oslikali lokalni umjetnici te sjesti na glühwein (kuhano vino). Prošećite Rathausparkom i uživajte u vožnji na staromodnom vrtuljku, napišite razglednicu i pošaljite je u “Pošti u oblacima” ili uživajte u klizanju na 3.000 m².

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Weihnachtsmarkt Schönbrunn (@weihnachtsmarktschoenbrunn)

Mulhouse, Francuska: 24. studenoga – 24. prosinca

Božićni sajam održava se na najvažnijem gradskom trgu – Place de la Réunion. Poznat je kao jedan od najživopisnijih božićnih sajmova na svijetu. Na sajmu grad slavi i svoju tekstilnu baštinu božićnim tkaninama koje se svake godine okače na pročelja oko 100 tipičnih svečanih koliba. Ovo je najšareniji advent u Europi.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Mulhouse (@mulhouseinmyheart)

Nuremberg, Njemačka: 27. studenoga – 24. prosinca

Nijemci znaju napraviti dobar božićni sajam, a godišnje ih diljem zemlje bude preko 2500. Nurnbergov je star preko 400 godina i vjerojatno je najpoznatiji. Sajam u starom gradu bavarskog gradu ima sve: mnogo svjetla, super jak glühwein i slasni Bratwurst. Na svakom od 180 štandova prodaje se pravo blago, od ručno izrađenih svijeća do emajliranih glazbenih kutija, a svi proizvodi su domaće proizvodnje.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli We ❤️ Nuremberg (Nürnberg) (@weheartnuremberg)

Naslovna fotografija: @weihnachtmarktschoenbrunn

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime