Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Jadranski dragulji: Muzeji na otocima pričaju predivne povijesne priče

Svakako odvojite jedan dan na ljetovanju i posjetite ove predivne muzeje na hrvatskim otocima koji će vam očarati ljepotom, ispričati predivne priče te vratiti u tisućama godina ispisanu povijest

Kada posjećujemo neki veliki grad te obilazimo njegove znamenitosti, posjećujemo i predivne muzeje koji skrivaju bogatu prošlost tog područja. Ali, na ljetovanju nam rijetko kada padne na pamet da posjetimo lokalne muzeje, osim ako ne ljetujemo u nekim velikim gradovima. Ponekad zaboravljamo da i manja mjesta, a posebno otoci, pričaju predivne povijesne priče koje su sačuvane u muzejima.Stoga odvojite jedan dan na ljetovanju i posjetite ove predivne muzeje na hrvatskim otocima koji će vam očarati ljepotom, naučiti povijesti i vratiti u tisućama godina ispisanu povijest.

Muzej Apoksiomena – Mali Lošinj

Muzej Apoksiomena jedini je muzej u Europi koji sadrži samo jedan eksponat, stoga ga zaista vrijedi posjetiti. Muzej je smješten u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju te je trajni dom skulpture Apoksiomena. Naime, brončani kip mladog atlete Apoksiomena pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula u blizini Lošinja na dubini od 45 metara. Riječ je o grčkom djelu iznimne očuvanosti, ljepote izvedbe i umjetničke vrijednosti, a pretpostavlja se da datira iz 2. ili 1. st. pr. Krista. Nakon dugotrajne rekonstrukcije i prezentiranja u brojnim svjetskim muzejima svoj trajni dom pronašao je na Malom Lošinju.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli @ashley_colburn

 

Creski muzej

Creski muzej nalazi se u gotičko-renesansnoj palači Arsan, na otoku Cresu, koja je zaštićeno kulturno dobro, a sagradio ju je biskup Antun Marcello Petris početkom 16. stoljeća. Rekonstrukcija palače završena je 2006. godine te je otvorena za javnost. Ovaj predivni muzej istražuje i čuva bogatu baštinu grada i otoka Cresa sve od prapovijesti do srednjeg vijeka kroz arheološku zbirku, dok u etnografskoj zbirci možete vidjeti predmete svakodnevne uporabe, poljoprivredni i ribarski alat te lokalne narodne nošnje iz razdoblja od 18. do 20. stoljeća.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Robbie (@hawkeyepierce666)

 

Muzej otoka Brača

Muzej otoka Brača skriva povijesne zbirke nekoliko tisuća godina, nalazi se u Škripu, najstarijem naselju na otoku, čak pet tisuća godina starom. Pa tako u muzeju možete pogledati arheološku zbirku s nalazima iz kamenog doba pronađenima u obližnjoj špilji Kopačini, kao i predmete iz svakodnevne uporabe života Ilira il brončanog boba, natpise, reljefe i žrtvenike iz rimskih kamenoloma te ostatke ranokršćanske umjetnosti iz 6. stoljeća.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Branka (@b_goj)

Muzej grada Novalje

Novalja nije samo za ludu zabavu, nudi i muzej izrazite kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti s preko tisuću predmeta od antike do novog vijeka. Najveća atrakcija muzeja je podzemni rimski vodovod koji se može vidjeti iz suterena, ali posjetitelji ipak imaju priliku zaviriti u ovaj jedinstveni rimski graditeljski pothvat. U prizemlju muzeja nalazi se 3D animacija vodovoda koja na najživopisniji način dočarava vodovod u njegovom originalnom izdanju.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visit Novalja (@visitnovalja)

 

Gradski muzej Korčula

Gradski muzej Korčula nalazi se u palači Gabrielis, na središnjem trgu stare gradske jezgre. Palača je reprezentativni primjer stambene arhitekture 15. i 16. stoljeća, dekorativno kameno pročelje, ukrašeni balkoni i grbovi obitelji Gabrielis plijene poglede. Muzej je nakon višegodišnje obnove ponovno otvorio svoja vrata te kroz svoj izložbeni prostor oživljava kulturu i gospodarsku prošlost Korčule od pretpovijesti do naših dana.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Gradski Muzej Korčula (@gmkorcula)

Naslovna fotografija www.gradskimuzejnovalja.hr

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime