Srijeda, 24 srpnja, 2024

Kamo za vikend? Izletišta u Sloveniji odličan su izbor!

Krenite malo preko granice i očarat će vas ljepote dolina, šuma, jezera te dvoraca na liticama. Donosimo vam nekoliko prijedloga što posjetiti u susjednoj zemlji

Ako vam je predaleko ili vam se ne ide na more, Slovenija je pravi izbor za savršen vikend. Malena zemlja prepuna šarmantnih gradova i živopisnih mjesta te prirodnih fenomena od kojih zastaje dah nudi odlična mjesta za miran, ali i malo aktivniji odmor, po svačijoj želji. Stoga ako se pitate kamo na izlet, krenite malo preko granice i očarat će vas ljepote dolina, šuma, jezera te dvoraca na liticama.Donosimo vam nekoliko prijedloga što posjetiti kod susjeda:

Bled

Samo 50 kilometara od glavnog grada Ljubljane nalazi se jedno od najljepših jezera u Europi – Bled. Poznato po svojoj zeleno-plavoj kristalnoj boji jezera i malenom otočiću na kojemu se nalazi stara barokna crkva, ovo jezero okruženo Alpama pruža bajkovito lijepe prizore te je nezaobilazno mjesto za odmor i uživanje. Za one malo aktivnije, ondje su predivne pješačke, biciklističke te staze za jahanje, a možete voziti i kajak ili kanu po jezeru.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Bled, Slovenia (@bledslovenia)

Postojnska jama i Predjamski dvorac

U malenom gradu na jugozapadu Slovenije nalazi se čuvena Postojnska jama te Predjamski dvorac. Postojnska jama kompleks je koji se sastoji od tunela, galerija, dvorana i pećina koje se protežu dugih 24 kilometra i stare su više od 2 milijuna godina te su kao takve posebna prirodna atrakcija koju zasigurno vrijedi posjetiti.

Ovom kompleksu pripadaju i Otoška jama, Magdalena jama, Črna jama, Pivka jama te nekoliko manjih, a postoji mogućnost obilaska vlakom kroz dijelove špilja. Nekoliko kilometara dalje nalazi se Predjamski dvorac, jedinstven te poseban jer je potpuno sačuvan špiljski dvorac jedini takav na svijetu. Dvorac je izgrađen ‘u ustima’ litice koja se uzdiže na više od 120 metara, što mu daje nevjerojatnu posebnost.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Park Postojnska jama, Slovenia (@postojnacave)

Nacionali park Triglav

Jedini nacionalni park u Sloveniji jest Nacionali park Triglav, u kojemu se nalazi i istoimeni najviši vrh Slovenije – 2864 m. Ovaj predivni nacionalni park, osim što se naravno može planinariti na njegov najviši vrh, i u nizinama nudi mnoge aktivnosti i prostor za odmor i uživanje. Pa tako možete šetati uređenim stazama, uz predivne rijeke i slapove, voziti bicikle te posjetiti njegovu glavnu atrakciju – kristalno čisto jezero Bohinj. Ovaj nacionalni park nudi odmor i aktivnost za svakoga, stoga je idealan za vikend izlet s obitelji ili prijateljima.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli TNP Official Instagram (@triglav.national.park)

Dolina Soče

Ovu smaragdnu rijeku, očaravajućih tirkiznih nijansi, nazivaju jednom od najljepših rijeka u Europi. Dolina rijeke Soče, smještena u zelenilu Julijskih Alpi, savršena je za opuštajući, ali i za aktivan odmor. Odaberite želite li samo šetati, slušati tok rijeke i udisati svjež alpski zrak ili pak želite voziti bicikla, kanu, rafting ili planinariti. Što god odabrali, uživat ćete u netaknutoj prirodi.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli visitslovenia.pl (@visitslovenia)

Škocjanske jame

Ovaj prirodni fenomen dio je Svjetske baštine UNESCO-a koji ne smijete propustiti. Škocjanske jame također su i najviša dvorana špilja u Europi, a nalaze se na vapnenačkom platou koji se proteže od jugozapada Slovenije sve do Italije. Šest kilometara duge špilje oduševit će vas svojim prolazima, slapovima i brzacima. U sklopu nje nalazi se i jedna od najvećih podzemnih komora na svijetu – Marteleova dvorana te unutar špilja obitava više od 15 vrsta šišmiša.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Falling in sLOVEnia (@fallinginslovenia)

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime