Četvrtak, 21 ožujka, 2024

5 skrivenih mjesta u Rijeci koja vrijedi posjetiti

Posebnosti grada uključuju i stari dvorac Trsat, crkve, kao i niz muzeja i galerija te luku. Mi vam izdvajamo pet neizostavnih, manje poznatih atrakcija u Rijeci koje morate posjetiti

Iako Rijeka nije omiljeno turističko odredište u Hrvatskoj, nudi brojne zanimljive atrakcije koje vrijedi posjetiti. Stoljećima je važan prijevozni i tranzitni čvor, a vrijeme provedeno u lutanju svojim starim ulicama i avenijama s njihovim lijepim kućama i zgradama iz 18. stoljeća dobro je provedeno. Posebnosti grada uključuju i stari dvorac Trsat, crkve, kao i niz muzeja i galerija te luku. Mi vam izdvajamo pet neizostavnih, manje poznatih atrakcija u Rijeci koje morate posjetiti. 1/ Palača šećerane

Palača šećerane dio je najslađeg dijela povijesti riječke industrije. Najveća barokna palača u Habsburškome Carstvu sagrađena je u 18. stoljeću za preradu šećera, a njezinim otvorenjem započeo je razvoj industrije u Rijeci. Šećerana odlazi u stečaj 1826., zgrada nakon toga neko vrijeme služi za preradu duhana, nakon čega se u potpunosti zatvara. Obnovljena je i ponovno otvorena pred dvije godine, a u nju je smješten stalni postav Muzeja grada Rijeke.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Josip Jurlina (@slombeatz)

2/ Stadion Kantrida

Ljubitelji sporta sigurno znaju za riječki nogometni klub i popularnu Kantridu, nogometni stadion koji je zbog svoje ljepote i jedinstvenog okruženja uz more proglašen među najneobičnijim stadionima svijeta.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli •Football Pitch Hunters ⚽️• (@pitchhunters)

3/ PEEK&POKE

PEEK&POKE je prvi hrvatski muzej starih računala i informatičke tehnologije. Otvoren je 2007. godine u samom centru grada, u blizini katedrale Svetog Vida. Na prostoru od 300 kvadratnih metara broji preko 2000 eksponata hrvatske i svjetske računalne povijesti. Najveći je to postav u jugoistočnom dijelu Europe, a jedan je od prvih pet muzeja iste tematike u svijetu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Computer & Childhood museum (@peekandpoke)

4/ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja već je dugi niz godina jedno od najvažnijih kulturnih mjesta u gradu. Smješten je u Guvernerovoj palači, jednom od najljepših arhitektonskih ostvarenja u Rijeci s kraja 19. stoljeća. Svojim se stalnim postavom i mnogim izložbama uključuje u obilježavanje važnih događanja vezanih za povijest i kulturu Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli A man in Europe (@expat.photographer)

5/ Riječki tunel

Poznat i pod nazivom TunelRi, Riječki tunel je pješački tunel smješten u samom središtu grada. Proteže se 350 metara ispod Staroga grada, od katedrale sv. Vida do dvorišta Osnovne škole Dolac. Širok je oko 4 metra i prosječno visok 2,5 metra. Ima dva slijepa odvojka i jedan nadzemni ulaz, odnosno izlaz. Jedan odvojak vodi ka Trgu Riječke rezolucije, točnije u Kanal RI, a za drugi se ne zna kamo. Tunel je prokopala talijanska vojska u razdoblju od 1939. do 1942. godine kako bi zaštitila civilno stanovništvo od savezničkih bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Rottieke (@rottieken)

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime