Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Zabavne i jedinstvene virtualne ture koje možete isprobati… Sada!

Možda nećete putovati fizički, ali i ovi virtualni obilasci teleportirat će vas u neki novi, još neistraženi svijet. S vlastitog kauča i bez straha de će nešto poći naopako. Pa krenimo onda na put

Puna vam je kapa toga da ne možete negdje odlutati… Ne brinite, pronašli smo pet virtualnih tura koja nude zabavna i jedinstvena iskustva. Istina je da nećete putovati fizički, ali i ovi virtualni obilasci teleportirat će vas u neki novi, još neistraženi svijet.S vlastitog kauča i bez straha de će nešto poći naopako. Pa krenimo onda na put. Ali prvo, popijmo čašu vina!

Wine tasting – kušanje vina u vlastitom dnevnom boravku

Naravno da nije isto kušati vino u dobrom društvu uživo i online, ali nije ni toliko lošije. Vinari, vinarije i vinoteke brzo su se dosjetili i organizirali online kušanja vina. Ideja je odlična. Nakon prijave na ‘online wine tasting’ i uplate kotizacije, na vašu adresu stižu vina za kušanje. Sve što nakon toga trebate je u određeno vrijeme sjesti pred ekran s buteljom, čašama i otvaračem za vina.

Hvarska vina Carić ovu su priču napravili u studenom i u prosincu, jednom su vina sljubljivali sa sirevima, drugi put s čokoladom. I oba je puta oduševljenje prijavljenih na wine tasting bilo vidljivo. Za iduće organizirano kušanje vina pratite Facebook stranicu Vina Carić, a mi se nadamo da ćemo uskoro imati priliku ovako kušati i druga vina.

‘Online’ kušanje vina (Foto: Facebook Vina Carić)

Obiteljski posjet Bijeloj kući

Nakon kušanja vina, pođite u goste. I to ne bilo kome. Zahvaljujući Googleu ovih dana možete šetati najpoznatijom kućom u SAD-u, onom na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW u Washingtonu. Kamen temeljac za izgradnju Bijele kuće postavljen je 1791. godine kad je prvi američki predsjednik George Washington odabrao lokaciju, no on nikad u nju nije uselio. Štoviše, jedini je američki predsjednik koji nikad u njoj nije djelovao.

Nakon osam godina izgradnje u još nedovršenu Bijelu kuću uselio je drugi američki predsjednik John Adams sa suprugom Abigail. Današnja Bijela kuća je dom američkog predsjednika i njegove obitelji, njegovo radno mjesto, ali i muzej američke povijesti. Stoga i ovu virtualnu šetnju možemo doživjeti kao svojevrsni obiteljski posjet, ali i kulturni i edukativni izlet.

Bijela kuća (Foto: Unsplash)

Pariške katakombe za avanturiste s kauča

Nakon SAD-a vrijeme je za povratak Staroj dami, gospođi Europi. A kad je Europa u pitanju, nemoguće je ne posjetiti Grad Svjetlosti. Pa, ipak, umjesto Eiffelovog tornja i Montmartea, ovoga puta virtualno prošećite – pariškim podzemljem, odnosno pariškim katakombama kako se netočno naziva gradska kosturnica. Pariške katakombe podzemni su tuneli, bivši kamenolomi, obloženi lubanjama i kostima preminulih Parižana koji se nalaze na području 18. arondismana.

Ova gradska kosturnica nastala je krajem 18. stoljeća nakon što je odlučeno da se rasterete prenatrpana gradska groblja na kojima su mrtvi sahranjivanju mrtvih u masovnim grobnicama što je predstavljalo izvor zaraza. Smatra se kako je u pariškim katakombama danas 6 milijuna posmrtnih ostataka.  Katakombe su bile inspiracija Victor Hugou za njegove Jadnike. U vrijeme II. svjetskog rata u njima su boravili i pariški pripadnici Pokreta otpora, ali su i njemački vojnici u njima uspostavili bunker. Kao i nekad, i danas pariške katakombe intrigiraju posjetitelje, pa ne propustite priliku za šetnju ovim  intrigantnim mjestom. Makar i virtualnu!

Pariške katakombe (Foto: Unsplash)

Neustrašive lutalice u ukletoj Winchester kuća

Snaha Olivera Winchestera i udovica njegova sina Williama, Sarah Lockwood Pardee Winchester u San Joseu u Kaliforniji izgradila je nakon suprugove smrti svoj dom. U San Jose Sarah je doselila 1866. godine i do svoje smrti 1922. godine izgradila je arhitektonsko čudo – kuću s površinom većom 2200 m2, više od 10.000 prozora, 2000 vrata, 160 soba, 47 stepeništa i kamina, 17 dimnjaka, 13 kupaonica, 6 kuhinja… Nakon Sarahine smrti 1923. godine procijenjeno je da je izgradnja kuće koštala 5 milijuna dolara, dok bi današnji ekvivalent bio 71 milijun dolara.

Pitate li se otkud Sarah novac, bit će vam sve jasno kad vam kažemo kako je Sarahin svekar, već spomenuti Oliver Winchester otac ‘winchesterke’, puške koja je 1873 godine nazvana ”Puškom koja je osvojila Divlji zapad”. Nakon smrti svekra i supruga, Sarah je naslijedila više od 20 milijuna dolara, ali i 50% dionica Winchester Repeating Arms Company. Uz bogatstvo koje je naslijedila stiže i priča da su kuću opsjeli duhovi onih koji su stradali od ‘winchesterke’. Provjeriti možete u virtualnoj šetnji ukletom kućom

Kuća Winchester (Foto: Winchestermysteryhouse.com)

Japanski spokojan vrt u Hirošimi

U Hirošimi možete virtualno posjetiti 400 godina star vrt Shukkeien čija je gradnja započela 1620. godine po nalogu daimyo (zemljoposjednik i magnat) Asano Nagaakira. Obitelj Asano o vrtu je skrbila punih 320 godina, do 1940. godine, kad ga je darovala gradu Hirošimi. Pet godina kasnije, vrta je ozbiljno nastradao u eksploziji atomske bomba bačene na Hirošimu, no do 1951. godine je obnovljen i otvoren za javnost.

Virtualna šetnja ovim vrtom vodi vas krivudavim stazicama kroz bujno zelenilo, preko mostića koji premošćuju ribnjake u kojima žive koi, amurski šarani (Cyprinus rubrofuscus). Doživite cvjetanje trešanja i sjednite na ‘tatami’ pod čajane Seifukan s pogledom na most Koko-kyo.

Vrt Shukkeien (Foto: Visithiroshima.net)

I na kraju – Vodimo vas u virtualnu šetnju muzejima!

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime