Petak, 22 ožujka, 2024

Putujemo na jug: Zašto Dubrovnik nikad neće postati dosadan?

Savršena kombinacija povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota zapne za oko svakome tko pogleda u smjeru ovog grada. Nekoć samostalna republika, danas je jedna od najpoželjnijih lokacija za snimanje filmova i serija vrhunske produkcije, a koliko god se pričalo i fotografiralo ovaj grad, on na svoj spretan način uvijek uspije pronaći put do srca svakog prolaznik, pisca, turista i pjesnika

Titula grada o kojem se ne prestaje pisati bez obzira na godišnje doba i turističku sezonu pripada jedinstvenom Dubrovniku. Savršena kombinacija povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota zapne za oko svakome tko pogleda u smjeru ovog grada.Nekoć samostalna republika, danas je jedna od najpoželjnijih lokacija za snimanje filmova i serija vrhunske produkcije, a koliko god se pričalo i fotografiralo ovaj grad, on na svoj spretan način uvijek uspije pronaći put do srca svakog prolaznik, pisca, turista i pjesnika. Što to Dubrovnik čini lokacijom na koju ćete poželjeti otići i ovog ljeta bez obzira na visoke cijene, pročitajte u nastavku.

1/ Prirodne ljepote

Najljepša plaža u Europi odlučila se smjestiti upravo u Dubrovnik. Pasjača se nalazi u konavoskom selu Popovići i zapravo nije prirodna plaža već je nastala tijekom Drugog svjetskog rata. Ovdje ćete pronaći sitni bijeli šljunak, azurno plavo more i predivan pogled. Jedini je problem što nije prilagođena za obitelji s djecom i nema hlada, ali zato hlada ima u Velikoj i Maloj Petki. Ova dva brežuljka prekriva cjelovita šuma alepskog bora i makije te spada u zaštićenu prirodnu baštinu. Nedavno su uređene pješačke i biciklističke staze pa ovdje možete potražiti zaklon od ljetne vrućine i pobjeći od dubrovačke gužve. Ako ste u potrazi za pijeskom, plaža Kupari pravo je mjesto za vas. Nalazi se u Župi dubrovačkoj, a blizu nje možete naći caffe bar i unajmiti suncobrane i ležaljke. Još jedno mjesto na koje možete pobjeći od gužve, a koje će usrećiti svakog obožavatelja serije Game of Thrones je plaža Šulić. Nalazi se u uvali Kolorina ispod tvrđave Lovrjenac, a kombinira stijene i šljunak.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visit Croatia Right Now (@visitcroatiarightnow)

2/ Povijesne znamenitosti

Nakon što se osvježite na Pasjači, možete produžiti do Sokol kule. Kula koja je na prirodnoj stijeni nastala još 23 000 godina prije Krista, a svoj završni oblik poprimila 1419. godine, za vrijeme Dubrovačke republike služila je u obrambene svrhe kao i pohranu municije, žita i vina. Danas slovi za jednu od najljepših srednjovjekovnih građevina u Hrvatskoj, a s nje ćete imati savršen pogled na predivne Konavle. Zapadno od gradske jezgre i danas kao podsjetnik na dubrovačku slobodu ponosno stoji tvrđava Lovrjenac. Izgrađena je na 37 metara visokoj hridi da bi čuvala Dubrovnik od Mlečana, a danas služi kao mjesto za odvijanje predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Najpoznatija predstava koju tamo možete pogledati je Shakespeareov Hamlet. Ako vas zanima kultura starih Dubrovčana, svakako posjetite palaču Sponza u Starom Gradu. Ovo je jedna od najraskošnijih palača u Dubrovniku, kroz nju su prolazili svi trgovački putovi Dubrovačke Republike, a svojom ljepotom dokazuje bogatstvo starih Dubrovčana. Prva asocijacija na Dubrovnik i ono što svatko mora vidjeti kad posjeti Grad su definitivno Gradske zidine i Stradun. Zidine koje su Dubrovnik prije štitile od neprijatelja, danas su pravi magnet za turiste, a ulaznica uključuje i posjet obližnjim tvrđavama. Osim na Zidinama, najljepše dubrovačke znamenitosti vidjet ćete šetajući Stradunom. Neke od tih znamenitosti su Orlandov stup, Velika i Mala Onofrijeva fontana te Gradski zvonik i Zelenci.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Luke (@dastulak)

3/ Ljudi

Dubrovnik je kroz povijest poslužio kao rodno mjesto brojnim licima koja su i danas poznata na svjetskoj razini. Neki od njih su Ivo Vojnović, Frano Supilo, Ruđer Bošković, Marin Getaldić, Vlaho Bukovac i naravno, Marin Držić. Zanimljivo je što danas možete i posjetiti dom Marina Držića koja će vas audiovizualno vratiti u vrijeme njegova stvaralaštva. Srećom, Dubrovnik nastavlja vlastitim stopama pa i u današnje doba daje našoj zemlji brojne umjetnike i sportaše kojima se možemo ponositi.

Neki od njih su Luko Paljetak, Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Jelena Perčin i Mihovil Španja. Osim poznatih ljudi, Dubrovnik je dom i folklornog ansambla Linđo. Ovaj ansambl dobio je ime po kolu linđo, a zadaća mu je prikupljanje, umjetnička obrada i scenski prikaz hrvatske plesne baštine. U svijetu već godinama promovira ime Hrvatske i Dubrovnika, a od 1967. redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dubrovnik Summer Festival (@dubrovnikfestival)

Naslovna fotografija:Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime