Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Biste li povjerili sve o sebi svom pametnom telefonu? U ovaj možete imati puno povjerenje!

Da smo se čitali nekih 10 godina ranije, rekla bih vam da nemam ništa na mobitelu i da mi je svejedno gdje je. Danas mi je sve na pametnom telefonu, a i dalje mi je svjedno gdje je. Evo što se promijenilo

Gdje pohranjujete svoje podatke? Nosite li sa sobom mali notes u kojeg sve zapisujete, ili ste svog vjernog pametnog prijatelja iskoristili da vaše osobne stvari čuva za vas?U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neprikosnoveni pratitelji našeg svakodnevnog života. Gotovo da nema trenutka kada nismo povezani s našim pametnim uređajima. Ne možemo zamisliti niti jedan dan bez njih, a svaka važna misao koja nam prođe kroz glavu, svaki sastanak, rođendan ili nezaboravni trenutak, zabilježavamo na našem mobilnom uređaju. Sve, od zakazanih pregleda do bankovnih transakcija i osobnih podataka, stane u taj mali uređaj koji nosimo u džepu. 

A što ako nam uređaj u koji nam sve stane – negdje ostane? 

U posljednje vrijeme, ubrzani ritam života osjećam intenzivnije nego ikad. Proljeće je, vrijeme obiteljskih slavlja i radosti, no istovremeno sam suočena s nizom projekata na poslu koji zahtijevaju moju neposrednu pažnju. U takvom vrtlogu, svakodnevno sam u kontaktu s obitelji, prijateljima i poslovnim suradnicima, pokušavajući održati ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Moj mobilni uređaj sada je postao ne samo sredstvo za obavljanje poslovnih zadataka, već i izvor zabave i razonode. Međutim, ponekad se nađem u opasnosti da pomiješam te dvije sfere života – znate ono, kada nehotice zamalo pošaljete šefu fotku svog ručka umjesto dnevnog izvještaja. 

Za vrijeme studentskih dana, kada nisam imala toliko obveza i život je po svemu bio malo opušteniji, nisam toliko bila vezana za mobilni uređaj, a pogotovo nisam bila opterećena nekim šiframa i zaštitama. Što možete pronaći na mobitelu jednog studenta? Poneka skripta, smiješni screenshotovi i iznos malo veći od nule u bankovnoj aplikaciji. Ponekad bi se dogodilo da mi mobitel negdje ostane, ali nikada nisam toliko strahovala za svoje podatke kao što to činim danas. Svakodnevica više nije tako bezbrižna.

Zamislite samo trenutak kada shvatite da vam je mobilni uređaj negdje ostao, odnijeli ste ga na popravak ili ste samo dali nekome da pogleda fotke u vašoj galeriji a vi strahujete da ne nastavi listati dalje ili da ne istražuje po vašim dokumentima. U tom trenutku osjećate se kao da je čitav vaš privatni svijet na kocki. Strahujete da bi netko mogao zaviriti u vaše najintimnije i najosobnije podatke koje ste povjerili i pohranili na tom uređaju. Osjećaj ranjivosti koji proizlazi iz mogućnosti da netko ugrozi vaš identitet ili privatnost nikada nije bio veći. U današnjem digitalnom dobu, gdje su informacije lako dostupne i gdje su podaci postali najvrjednija roba, zaštita osobnih podataka postala je ključna i neizbježna potreba. Srećom, postoje neki načini kako zaštititi svoj identitet i onda kada niste uz svoj pametni telefon. 

Neka privatno zaista ostane u privatnosti 

Nije uvijek najgori mogući scenarij taj koji nas potiče da poduzmemo mjere zaštite. Ponekad je jednostavno želja za privatnošću dovoljna da nas potakne na akciju. U mom slučaju, obzirom da sam često okružena djecom, jedan od njihovih izvora zabave je ponekad i moj mobilni uređaj. Svi dobro znamo da djeca danas obožavaju gledati crtiće na YouTubeu, a neki malo stariji čak žele sami upravljati pametnim telefonom. Međutim, kada ti je na istom uređaju i privatni i poslovni život, nije ti svejedno ostaviti ga u dječjim rukama na njihovu milost i nemilost. Ne želim da ‘Baby Shark’ dospije u chat s mojim šefom. Želim zadržati određenu razinu privatnosti, pa se stoga trudim osigurati da moji uređaji budu zaštićeni čak i kad su u rukama najmlađih članova moje obitelji.

Kako onda postići to da možemo gledati crtiće na YouTubeu, bez straha da slučajno uslikana fotka prednjom kamerom ne završi na WhatsApp statusu? Obrišimo hladan znoj s čela, jer PinApp aplikacija na Samsung Galaxy S24+ uređaju znatno će smanjiti razinu stresa u našim životima. Ova značajka podrazumijeva ograničavanje funkcionalnosti vašeg Android telefona samo na jednu aplikaciju, osiguravajući da ništa drugo nije dostupno dok vi to ne odobrite. Na primjer, ako vaše dijete želi igrati igru na vašem telefonu, možete prikvačiti tu igru tako da ne može pristupiti ničemu drugom, kao što su postavke vašeg telefona, poruke, ili bilo kakvi bitni dijelovi koje želite zaštititi. 

Naravno, nisu samo djeca od kojih želimo zaštititi svoj uređaj. Osobno sam promijenila više uređaja zbog svoje nespretnosti – mobitel mi ispadne barem 100 puta, a onaj 101. put bude koban. Posjetila sam više mjesta za popravak mobitela nego li trgovina mobilnim uređajima. Iako nošenje pametnog telefona na popravak nikada nije bilo sigurnije, ipak postoji nelagoda kada zamislimo da će netko nepoznat pretraživati naš telefon. Čak i razmišljanje o Baby Sharku u razgovoru s direktorom ne zvuči tako strašno kao mogućnost da neko neovlašteno pristupa našim osobnim podacima.

Međutim, postoji način kako sam doskočila i tom problemu. Na svom pametnom telefonu Galaxy S24+ uključila sam opciju Maintenance Mode. Kada je ova značajka aktivirana, omogućeno je postavljanje specifičnog korisničkog profila koji osigurava privatnost primarnog računa i podataka. Po uključivanju ovog načina rada, svi osobni podaci poput fotografija, videozapisa, kontakata i poruka mogu se skriti, sprječavajući tako neovlašteni pristup. Osim toga, ovaj mod osigurava zaštitu podataka od slučajnog brisanja, kao što bi to mogao biti slučaj u servisnim centrima. Zahvaljujući ovoj opciji, svi oni koji imaju pristup vašem uređaju mogu koristiti samo one funkcije koje su potrebne za servis. 

Povratak bezgranične privatnosti 

Dugo sam tragala za osjećajem koji sam nekada poznavala kao bezbrižnost i sigurnost. Osjećaj je to koji sam uživala u studentskim danima, kada su brige bile isključivo rezervirane za ispite i seminarske radove. No, život odrasle osobe donio je sa sobom buku i nesigurnost, pogotovo kada je riječ o zaštiti mojih osobnih podataka. Sada, uz Samsung S24+, osjećam se kao da sam se vratila u onaj stari, bezbrižni ritam. Zaštitila sam ono što želim zadržati samo za sebe, ono što je samo moje i što ne želim dijeliti s drugima. Više ne strepim hoće li moja privatna fotografija završiti u neželjenom službenom mailu ili hoće li se poslovne informacije slučajno naći na mom WhatsApp statusu. 

Neprestani strah od zloupotrebe mojih podataka ili tek pukog njuškanja po mojoj privatnosti kada nekome povjerim svoj pametni telefon je prošlost. Pouzdana sigurnost Samsunga S24+ omogućuje mi da se fokusiram na ono što je važno, bez nepotrebnog opterećivanja za privatnost. Osjećam se oslobođeno, kao da sam ponovno studentica, slobodna od tereta svakodnevnih briga i opasnosti. Uz ovaj uređaj, moj svijet postaje sigurniji, a ja postajem ponovno neustrašiva u dijeljenju onoga što želim, a zadržavanju onoga što je samo moje. 

Fotografije: PR, Unsplash 
 

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime