Petak, 22 ožujka, 2024

Moxie – prvi robot s karakterom i emocijama, idealan za znatiželjnu djecu

Moxi je robot prijatelj, osmišljen za djecu od 6 do 9 godina.Cilj ovog izuma je pomoći djeci u promicanju socijalnog, emocionalnog i kognitivnog razvoja

Prva generacija robota prijatelja (poput prve generacije mnogih drugih tehnoloških izuma) nije bila osobito uspješna. Visoka očekivanja, osrednja prodaja i proizvodnja doveli su do gašenja nekoliko tvrtki i učinili razvoj u ovoj struci izazovnijim.Ali to nije nužno loše, jer su upravo takve situacije pokazale jasno da je robote teško izraditi. Svaka tvrtka koja ga u ovom trenutku želi mora biti tehničku inovativna i (što je još važnije) imati dugoročni poslovni plan koji obuhvaća više od toga da robot bude zabava.

Djeci su potrebne izražajne ljudske osobine

Moxie je debitantski proizvod robotičke tvrtke Embodied Inc. Dizajniran je tako da prepoznaje razna ponašanja i snalazi se u svakodnevnim situacijama. Ono što Moxie razlikuje od ostalih robota je to što ima ljudske osobine.
Yves Béhar, dizajner Moxie kaže: “Sa stajališta dizajna, djeci su zaista potrebne izražene ljudske osobine kako bi ih potaknule da ostanu zainteresirani, pa smo se usredotočili na oči i ruke. Proces je uključivao puno pojednostavljenja samog izgleda, tijelo je jednostavno jer se sve odvija na glavi. Razvili smo pozadinsko projekcijsko platno za lice. To nam je omogućilo da Moxie učinimo vrlo ‘karakternim’. On može mijenjati izgled lica i samim time pokazivati svoje raspoloženje i ’emocije’. Uz sve to, programiran je da postavlja pitanja, izaziva reakciju i promiče dijalog. Visok je oko 40 cm i dovoljno je lagan da ga djeca mogu nositi i podizati.”

Detektiranje rizičnog ponašanja i upozorenje roditeljima

Moxie je osmišljen kao pomoć djeci u poboljšanju socijalno-emocionalnih i komunikacijskih vještina kroz relativno kratke svakodnevne interakcije. Moxijev fokus će biti na određene trenutke u razvoju – poput razgovora koji djetetu omogućuju da počne razmišljati o tome što znači dobrota, obitelj i slično. Osposobljavali su ga za razgovore tako što su istraživali o čemu više od stotinjak djece i obitelji razgovara. Testiranje je omogućilo tvrtki da napravi popis određene uobičajenih tema poput škole, prijatelja, maltretiranja, odlazaka kod liječnika. 
Što se događa ako, recimo, dijete kaže robotu da ga u školi maltretiraju? Moxie su određene riječi okidači i ako postoje rizične stvari o kojima dijete vodi razgovor s robotom, on će ih putem aplikacije poslati roditeljima. Također putem aplikacije može pomoći roditeljima sa savjetima i povezati ih sa stručnjacima radi rješavanja određenih pitanja ili nedoumica.

Djeca s Moxijem uče kako izgraditi čvršći i dublji odnos

Ključ trajnog interesa je sadržaj, bilo je važno raditi na tome da uvijek postoje nove stvari koje će djeci privući pažnju. Tako će djeca s Moxijem učiti kako izgraditi čvršći i dublji odnos.
U Embodiedu su osmislili različit sadržaj za svaki od 52 tjedna u godini. Iako se djeca vole vraćati na prijašnje aktivnosti, na ovaj način će otkrivati nove informacije i ostati zainteresirani duži vremenski period. Pretpostavka je da će djeca u početku komunicirati s Moxiejem otprilike jednom dnevno u razdoblju od 15 do 20 minuta, a zatim tijekom šest mjeseci, Embodied očekuje da će se interakcije događati tri do pet puta tjedno.
Važno je i napomenuti da je robot napravljen tako da ima ograničenja i zna reći kada je dosta, pa se umara i odlazi spavati ako dijete pokušava obaviti previše radnji na njemu.

Kao i kod ostalih robota, važno je imati na umu da se performanse razlikuju ovisno o kvaliteti Wi-Fi mreže, količinom buke, razini osvjetljenja i sličnim stavkama.

Pročitajte još...

Povezano

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime