Subota, 8 siječnja, 2022

Moxie – prvi robot s karakterom i emocijama, idealan za znatiželjnu djecu

Moxi je robot prijatelj, osmišljen za djecu od 6 do 9 godina.Cilj ovog izuma je pomoći djeci u promicanju socijalnog, emocionalnog i kognitivnog razvoja

Prva generacija robota prijatelja (poput prve generacije mnogih drugih tehnoloških izuma) nije bila osobito uspješna. Visoka očekivanja, osrednja prodaja i proizvodnja doveli su do gašenja nekoliko tvrtki i učinili razvoj u ovoj struci izazovnijim.

Ali to nije nužno loše, jer su upravo takve situacije pokazale jasno da je robote teško izraditi. Svaka tvrtka koja ga u ovom trenutku želi mora biti tehničku inovativna i (što je još važnije) imati dugoročni poslovni plan koji obuhvaća više od toga da robot bude zabava.

Djeci su potrebne izražajne ljudske osobine

Moxie je debitantski proizvod robotičke tvrtke Embodied Inc. Dizajniran je tako da prepoznaje razna ponašanja i snalazi se u svakodnevnim situacijama. Ono što Moxie razlikuje od ostalih robota je to što ima ljudske osobine.
Yves Béhar, dizajner Moxie kaže: “Sa stajališta dizajna, djeci su zaista potrebne izražene ljudske osobine kako bi ih potaknule da ostanu zainteresirani, pa smo se usredotočili na oči i ruke. Proces je uključivao puno pojednostavljenja samog izgleda, tijelo je jednostavno jer se sve odvija na glavi. Razvili smo pozadinsko projekcijsko platno za lice. To nam je omogućilo da Moxie učinimo vrlo ‘karakternim’. On može mijenjati izgled lica i samim time pokazivati svoje raspoloženje i ’emocije’. Uz sve to, programiran je da postavlja pitanja, izaziva reakciju i promiče dijalog. Visok je oko 40 cm i dovoljno je lagan da ga djeca mogu nositi i podizati.”

Detektiranje rizičnog ponašanja i upozorenje roditeljima

Moxie je osmišljen kao pomoć djeci u poboljšanju socijalno-emocionalnih i komunikacijskih vještina kroz relativno kratke svakodnevne interakcije. Moxijev fokus će biti na određene trenutke u razvoju – poput razgovora koji djetetu omogućuju da počne razmišljati o tome što znači dobrota, obitelj i slično. Osposobljavali su ga za razgovore tako što su istraživali o čemu više od stotinjak djece i obitelji razgovara. Testiranje je omogućilo tvrtki da napravi popis određene uobičajenih tema poput škole, prijatelja, maltretiranja, odlazaka kod liječnika. 
Što se događa ako, recimo, dijete kaže robotu da ga u školi maltretiraju? Moxie su određene riječi okidači i ako postoje rizične stvari o kojima dijete vodi razgovor s robotom, on će ih putem aplikacije poslati roditeljima. Također putem aplikacije može pomoći roditeljima sa savjetima i povezati ih sa stručnjacima radi rješavanja određenih pitanja ili nedoumica.

Djeca s Moxijem uče kako izgraditi čvršći i dublji odnos

Ključ trajnog interesa je sadržaj, bilo je važno raditi na tome da uvijek postoje nove stvari koje će djeci privući pažnju. Tako će djeca s Moxijem učiti kako izgraditi čvršći i dublji odnos.
U Embodiedu su osmislili različit sadržaj za svaki od 52 tjedna u godini. Iako se djeca vole vraćati na prijašnje aktivnosti, na ovaj način će otkrivati nove informacije i ostati zainteresirani duži vremenski period. Pretpostavka je da će djeca u početku komunicirati s Moxiejem otprilike jednom dnevno u razdoblju od 15 do 20 minuta, a zatim tijekom šest mjeseci, Embodied očekuje da će se interakcije događati tri do pet puta tjedno.
Važno je i napomenuti da je robot napravljen tako da ima ograničenja i zna reći kada je dosta, pa se umara i odlazi spavati ako dijete pokušava obaviti previše radnji na njemu.

Kao i kod ostalih robota, važno je imati na umu da se performanse razlikuju ovisno o kvaliteti Wi-Fi mreže, količinom buke, razini osvjetljenja i sličnim stavkama.

Pročitajte još...

Airbus predstavio koncept prvog komercijalnog zrakoplova s nultom emisijom

Proizvođač zrakoplova Airbus nedavno je predstavio tri koncepta komercijalnih zrakoplova bez emisije koji će se napajali vodikom. Pretpostavka je kako će u upotrebi biti do 2035. godine

ČISTI FUTURIZAM: Je li ovo najbrža četkica za zube na svijetu?

Mislite li i vi da je stomatološka preporuka za pranje zuba od pune dvije minute pretvorila ritual oralne higijene u dug i naporan proces? Ako da… imate sreće jer je izumljena četkica koja sve to obavlja za samo - 10 sekundi!

Dizajneri razvijaju ventilacijsku kacigu za filtriranje COVID-19 tijekom putovanja

Ova pažljivo dizajnirana pokrivala za glavu pružaju pouzdaniju alternativu kirurškim maskama za lice, s patentnim ventilacijskim sustavom opremljenim ventilatorom koji guraju zrak kroz HEPA filtere prije nego što dođu do nosa i usta

Inovacija i ukras: Ova ‘ptičica’ može otkriti razinu CO2 u zraku

Senzori unutar uređaja detektiraju C02, vlagu i temperaturu u prostoriji svakih nekoliko minuta. Kada dođe do povećanja razine CO2 u zraku, ptičica će zacvrkutati i zasvijetliti

Povezano

Mixerov Gaming top 10: Ovo su najbolje video igrice u 2021. godini 

Puno je dobrih stvari koje su se dogodile u 2021. godini, a s obzirom na to da je pandemija dodatno pojačala kreativnost dizajnera igrica, teško smo se odlučili - no, ove igrice definitivno trebate probati - ako još niste...

Ne znate što darovati dragoj osobi? Pokušajte s cool tehnologijom koja olakšava život

U konačnici, najnoviji tehnološki gadgeti čine naše živote lakšim—što je iskreno najbolji dar koji možete dati. I zato smo pronašli pametne uređaje i tehničke dodatke koji su sjajni darovi

Program digitalne edukacije starijih osoba Hrvatskog Telekoma povezuje obitelji za blagdane

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja pa je Hrvatski Telekom pokrenuo hvalevrijedan program digitalne edukacije kako bi smanjili osjećaj njihove samoće i izoliranosti i zamijenili ga povezanošću i uključenošću

Black Friday: Popusti u trgovinama s tehnološkim pomagalima već su počeli i dosežu 80%!

Popusti su već počeli, a traju dok traju zalihe. Zato polako, dobro razmislite, ali ipak nemojte predugo, da vam se željeni proizvod ne rasproda!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime