Srijeda, 24 veljače, 2021

Sve za odlazak na Mars: Alyssa (19) je pohađala svaki NASA-in svemirski kamp

Alyssa Carson je pohađala svoj prvi svemirski kamp s 5 godina. Diplomirala je na Advanced Space Academy sa 16 godina i najmlađa je osoba koja je to ikad učinila. Njezin konačni cilj je let na Mars

Odlazak na Mars bio je Alyssin san od njezine 3. godine, od trenutka kada je gledala epizodu ‘The Backyardigans’ – o astronautima koji odlaze na Mars. Kada je imala 12 godina, pozvali su je da održi govor u NASA-i o svom zanimanju za crveni planet.

Trenutno pohađa astrobiologiju na Florida Institute of Technology i jedina je osoba na svijetu koja je pohađala svaki NASA-in svemirski kamp.

Naime, NASA planira poslati ljude na Mars negdje 2030-ih godina. Ključni, preliminarni korak prema odlasku započeo je 30. lipnja 2020. godine kad je rover Perseverance započeo put do crvenog planeta.
Pod pretpostavkom da će tamo sigurno sletjeti, 18. veljače 2021., očekuje se da će robot tražiti znakove života i mjeriti vremenske uvjete, prašinu i vodu na Marsu. Te bi informacije mogle pomoći u postavljanju budućih misija u kojima će se slati ljudska posada.

‘Marsova generacija’

Carson sebe – i svoje prijatelje “znanstvenike” smatra dijelom “generacije Marsa”. Za ljude njezine dobi, koji se bave znanošću i svemirom, Mars je mladi mjesec. No ona vjeruje da je upoznavanje javnosti, posebno mladih, ono što je potrebno da bi se osiguralo da se misija odlaska na Mars i dogodi. 
“Glavni razlog zašto smo išli na Mjesec bio je taj što je oko njega vladao veliki javni interes”, rekla je Alyssa te dodala: “Definitivno mislim da je Marsu potreban isti potez. Dakle, to je ili podučavanje ili nadahnjivanje, ili pomaganje ljudima da se na neki način uključe u svemirski program, ili da ga barem podrže.”

Gradi svoje ime i na društvenim mrežama kako bi je uočila NASA 

Alyssa je jedna iz skupine mladih koja se već godinama obrazuje kako bi postala astronaut i sudjelovala u sljedećoj fazi američkog istraživanja svemira. Oni pohađaju razne programe pripreme i grade svoje ime na društvenim mrežama kako bi ih uočila NASA.
Svi su usmjereni tome da budu u generaciji astronauta koje će biti poslana na crveni planet u sljedećih nekoliko desetljeća.

Skupina, uglavnom tinejdžera, putem društvenih mreža priča o najnovijim dostignućima u istraživanju svemira i pokušava prenijeti interes široj publici. Carsonova se na svim mrežama zove NASA Blueberry, a prisutna je na Facebooku, Twitteru, Instagramu i TikTok-u.
Među inim, rade i znanstvene eksperimente na TikTok-u, odnosno na zanimljivi i široj publici zabavan način razgovaraju o znanosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry)

NASA Blueberry

NASA Blueberry – korisničko je ime koje Alyssa koristi na društvenim mrežama. To je njezin “pozivni znak” – nadimak koji astronauti koriste jedni za druge kad zapovijedaju putem radija.
“Dobila sam nadimak ‘borovnica’ jer sam drugi put kad sam bila u svemirskom kampu, kad sam bila zaista mala, htjela jedno od plavih letačkih odijela. Vidjela sam da takva nose svi koji žele biti astronaut, pa sam htjela izgledati poput njih. Bila sam preniska i mala da bih stala u bilo koje od tih letačkih odijela, tako da je moj otac na kraju pronašao odijelo za djecu, ali je bilo krive plave boje”, objasnila je te dodala: “Kad sam ga odjenula, svi su mi rekli da izgledam poput borovnice. Pa su me nakon toga u svemirskom kampu svi pozdravljali s Bok Borovnice!”

Ugledala se na žene astronautkinje

Alyssa na žene astronautkinje iz prošlosti gleda kao na svoje uzore. Jednom je na danu karijera za mlade žene zainteresirane za znanost i tehnologiju upoznala bivšu astronautkinju Sandru Magnus. Alyssa kaže kako ju je taj razgovor nadahnuo i shvatila je da nije važno koliko ima godina, jer nikada nije rano početi slijediti svoje snove. “To mi je bio dodatan poticaj i motivacija da se natjeram slijediti svoj san.”
Nakon završetka školovanja i doktorata iz astrobiologije, Aylssa će se planira prijaviti na svaki NASIN natječaj za astronauta. Svemirska agencija obično prima kandidate svakih nekoliko godina. 
“Prijavljivat ću se dok me ne odaberu”, rekla je, dodajući, “u idealnom slučaju, samo želim na neki način doprinijeti svemirskom programu – bilo da je to misija na Mars – biti na njemu – ili raditi na tome sa Zemlje ili rad na nekoj drugoj misiji. ” No, ono čemu se nada je biti u svemiru do navršenih 30 godina.

Foto: Instagram i Youtube

Odabrano

Budućnost je tu – Tom Cruise će novi film snimati u svemiru!

Za potrebe "svemirskog snimanja", u suradnji s Elonom Muskom i NASA-om, Tom Cruise ponovo se udružio i sa slavnim redateljem Dougom Limanom, najpoznatijem po filmskom hit serijalu "Nemoguća misija"

Dočekali smo i taj povijesni dan: Kreće prvi komercijalni let u svemir!

Tek smo jedan dan udaljeni od prvog komercijalnog leta u svemir. Sve je bliže dan kad će letovi u svemir postati uobičajeni, poput leta zrakoplovom. Hoćemo li uskoro ono što smo gledali u filmovima sami iskusiti? Hoćemo li nazdravljati za rođendane s pogledom na veliku plavu kuglu ili ići na medeni mjesec u svemir? Ništa se više ne čini nemogućim!

Inspirirane Fantasy temama: 10 pjesama koje su čisti SF u glazbenoj formi

Može se naći puno primjera u kojima su veliki svjetski poznati izvođači inspiraciju pronašli u najdražim literarnim žanrovima, a ovo su 10 pjesama koje ne samo da su inspirirane SF/Fantasy temama nego su i same za sebe originalne i uglazbljene epske priče

Airbus predstavio koncept prvog komercijalnog zrakoplova s nultom emisijom

Proizvođač zrakoplova Airbus nedavno je predstavio tri koncepta komercijalnih zrakoplova bez emisije koji će se napajali vodikom. Pretpostavka je kako će u upotrebi biti do 2035. godine

Povezano

12 najboljih zaštitnih zaslona za gotovo svaku vrstu telefona

Staklo ili zaštita za zaslon telefona možda nije najuzbudljivija kupovina koju ćete obaviti, ali sigurno je ona zbog koje nećete požaliti. Donosimo 12 najboljih zaštitnika zaslona za najpopularnije pametne telefone na tržištu, uzimajući u obzir pristupačnost, debljinu zaslona i ocjene kupaca

Dizajn budućnosti: iglu koji štiti pingvine i smanjuje otapanje polarnog leda

Koliko je porazan utjecaj klimatskih promjena na carske pingvine najbolje govori podatak kako neke od najvećih kolonija nisu uspjele imati mlade gotovo tri godine! U...

NASA: Perseverance sigurno sletio na Crveni planet i poslao prve fotografije

Kampanja za povratak uzoraka Marsa, koju planiraju NASA i ESA (Europska svemirska agencija), omogućit će znanstvenicima na Zemlji da proučavaju uzorke prikupljene od strane Perseverance kako bi uspješno otkrili znakove prošlog života

‘Uhvatite lopova’: Amazon lansirao leteću sigurnosnu kameru za dom

Amazon je dizajnirao 'Ring Always Home Cam', kameru u obliku bespilotne letjelice koja može letjeti unutar vašeg doma kako bi snimala smetnje dok ste odsutni

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime